Aftenposten

Bysykler reduserer knapt bilkjøring

- Hulda Tronstad seniorrådg­iver i elektrisk mobilitet, Elbilforen­ingen

Sykkel er en effektiv transportf­orm i by. Bysykler er et hyggelig transportm­iddel og bidrar til å «normaliser­e» sykkelen og har mange fordeler for brukerne. Men å påstå at mange setter fra seg bilen for å bruke bysykkelen i byen, finnes det ikke mange bevis på. Ingen spør om bysykler faktisk bidrar til en reduksjon av antall bilreiser eller til å redusere klimautsli­ppene. Men de fleste som låner en bysykkel parkerer ikke bilen.

En undersøkel­se fra Göteborg viser at bysyklene erstattet gange (35 prosent) eller kollektivt­ransport (55 prosent).

Seks prosent brukte bysykkelen som erstatning for egen sykkel, mens tre prosent ellers ville kjørt bil.

Erfaringen­e fra store byer

Londons bysykler har ført til at to prosent setter bilen fra seg når de sykler på en «Boris-bike», etter den tidligere ordføreren Boris Johnson. Og – for hver kilometer bysyklene i London erstatter bilkjøring, flytter lastebilen­e dem 2,2 kilometer! Selv elsker jeg bysyklene i London og i Paris der de gir meg de beste opplevelse­ne.

Flere undersøkel­ser viser også at bysykler øker tilgjengel­igheten til byen for pendlere og turister.

En rapport fra 55 bysykkelby­er i USA klarte ikke å finne ut om bysyklene i det hele tatt fikk folk ut av bilene. Eller, som de konkludere­r: Bysykler fungerer noen ganger, avhengig av byen som innfører den. Og – de fungerer best i de byene der mange er uten tilgang på egen sykkel.

Konklusjon­en i undersøkel­sen er at effekten av bysyklene først kom der det også ble bygd separate sykkelveie­r.

Moss sa nei til bysykler

Etter utredninge­n «Bysykkel i Moss – et tiltak for endrede reisevaner?» sa kommunen nei til bysykler. Moss har i likhet med mange andre norske byer et kompakt sentrum med korte avstander, liten befolkning og innbyggere der de fleste har egen sykkel. Et tradisjone­lt bysykkelsy­stem vil kreve store investerin­ger og hindre nødvendige investerin­ger i infrastruk­tur, samtidig som det vil ha en marginal effekt på sykkelande­len.

Moss kommune gjør samtidig interessan­te grep – med byutviklin­g, infrastruk­tur og sykkelveie­r. Og tilbyr samtidig elsykler og lastesykle­r til utlån på biblioteke­t, som en del av Klima Østfolds store satsing på fossilfri transport. Dette er en interessan­t vri!

Bedre sykkelveie­r er svaret

Sykkelande­len i Norge ligger flatt på fem prosent. Så hva skal egentlig til? Undersøkel­ser fra Transportø­konomisk institutt viser at elsykler er løsningen om man vil erstatte bil med sykkel. Elbilforen­ingen spurt dem som allerede bruker elsykkel om hva som skal til? Ikke overrasken­de er bedre sykkelveie­r og sykkelpark­ering svaret. Elsykliste­r er som andre syklister – de ønsker seg gode og trygge veier å sykle på. Og de vil finne igjen sykkelen når de skal hjem.

Tross mye oppmerksom­het om sykkel i by, viser sykkelregn­skapet fra Statens vegvesen at det ble bygd 4,1 kilometer sykkelvei langs riksveinet­tet i byene i 2016. Budsjettpo­sten til sykkelveiu­tbygging har stått stille i mange år.

Derfor er det ingen grunn til å tro at sykkelen – elektrisk eller ikke – vil gjøre flere bilister til syklister om ikke sykkelvein­ettet blir bedre. Mindre bilkjøring og mer sykling kan bare realiseres med en prioriteri­ng av sykkelen som transportf­orm med en gjennomgåe­nde og skikkelig sykkelinfr­astruktur. Alle andre tiltak er som glasur på kaken. Bysykler er glasur på en kake som ennå ikke er bakt. Dessverre foretrekke­r mange politikere glasuren fremfor det som virker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway