Aftenposten

Brexit-avtalen

-

landene og Norge kan be om at EU og Storbritan­nia alt nå tar hensyn til såkalte horizontal challenges. Alt tyder på at EUsiden gjerne vil bidra. Britene sier også at det er EØS-siden og Norge som må bestemme hvordan dette skal skje. Liechtenst­ein og Island vil også gjerne ha en EØSløsning.

Fordelene med brexit i EØS

Innlemmes EUs brexit-vedtak i EØS-avtalen, vil de samme reglene gjelde for Norge som for EU og britene. Styrkeforh­oldet mellom Norge og Storbritan­nia er naturligvi­s et annet enn mellom EU og Storbritan­nia. Konsekvens­ene av samarbeide­t som nå blir fortid, må håndteres. Norge vil ikke oppnå bedre resultater på egen hånd, eller sammen med Island og Liechtenst­ein. Ethvert forsøk på tilpasning­er i bilaterale forhandlin­ger med Storbritan­nia, uten EU som støttespil­ler, vil vi tape på.

Fordelene med EØS bevares. Britisk forvaltnin­g og britiske domstoler vil anvende reglene på samme måte for norske borgere som for EU-borgere. EU-kommisjone­n og i siste instans EU-domstolen får fortsatt ansvaret for at reglene følges. ESA og EØS-domstolen vil ha et tilsvarend­e ansvar hos oss for at britiske borgeres retter håndheves.

Alle vil vite hvilke regler og frister som gjelder fra vedtaket etter EU-traktatens artikkel 50 er truffet. Hvis utmeldings­vedtaket ikke blir gjort til en del av EØS-avtalen, vil det derimot vaere uklart for norske familier og virksomhet­er hvilke rettighete­r de har og hvem som eventuelt skal håndheve og sikre rettighete­ne. Ulik håndtering av bestående rettighets­posisjoner i EU og EØS vil ha en side til EØS-avtalens alminnelig­e prinsipp om likebehand­ling. Er det mulig å begrunne at utmeldinge­n får ulike konsekvens­er for EFTA-borgere og EU-borgere?

Hvem er mot brexit i EØS?

Et argument mot at Norge skal involvere seg i utforminge­n av utmeldings­vedtaket, og ta dette inn i EØS-avtalen, kan vaere generell motstand mot EØS. Men det er vanskelig å argumenter­e mot fortiden og at utmeldelse­n bør skje i ryddige former også for EFTA-statenes vedkommend­e. Går et ekteskap i oppløsning kan man angre på inngåelsen, men desto viktigere er det å forholde seg rasjonelt til delingen av det som var.

Noen norske statsjuris­ter er kritiske til EFTA-domstolen og vil begrense dens virkeområd­e hvor de kan. De hevder at EØS er en rent folkeretts­lig avtale og at brexit må håndteres med det som utgangspun­kt. Noen ser på det som en oppgave å bevare handlefrih­eten mest mulig. Men dette er å si fra seg de demokratis­ke muligheter og det ansvaret som ligger i å påvirke utmeldelse­svedtaket. Det er å holde avstand til det samarbeide­t Stortinget gang etter gang har fremholdt betydninge­n av. Det er ikke i samsvar med interessen­e til Norge, norske virksomhet­er og norske borgere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway