Aftenposten

Talljuks om arbeidskri­m i skatteetat­en

- Einar Haakaas journalist og forfatter

Bare 10 prosent av sakene innmeldt som arbeidskri­msaker i skatteetat­en er i realiteten slike saker. Kan vi godta talljuks fra etaten som krever pinlig nøyaktighe­t fra skattytern­e?

I disse dager har de fleste nordmenn gjort seg flid med å levere skattemeld­ingen, som det nå heter. Nåde den som glemmer en lønnsslipp eller er lemfeldig i sin omgang med reisefradr­aget. Skattesyst­emet er slik innrettet at det er oss skatteyter­e, og ikke etaten, som sitter med bevisbyrde­n i saker mellom oss og skattefute­n.

Med dette som bakteppe var det underlig å lese Klassekamp­ens oppslag 9. mai om en intern rapport fra skatteetat­en. Konklusjon­en var at etaten bedriver massiv feilrappor­tering om arbeidskri­minalitet, også kalt a-krim. Nå har jeg lest rapporten som tar for seg 4500 saker innmeldt som a-krim, men som slår fast at kun 451 av disse sakene faktisk er akrimsaker i en organisert form.

De ulike regionene har naermest tatt med «rått og røti» av skattemess­ige uregelmess­igheter og slengt det inn under posten a-krim. Årsaken skal vaere at man har ulike definisjon­er av hva som er akrim. Utrolig, men sant!

Dette avslører en slurvete omgang med tall og definisjon­er som er mildt sagt sjokkerend­e fra en etat med ord på seg for å vaere en pirkeetat, og som gjerne liker å ta en titt opp i din lommebok.

Alt i en sekk

De som står bak den interne rapporten, har foretatt stikkprøve­r blant saker som skatteregi­onene har meldt inn som akrim. Stikkprøve­ne viser at det «kan se ut som om alle saker i enkelte bransjer er definert som a-krim», skriver de. Dette gjelder saerlig bygg- og anleggsbra­nsjen, restaurant­er og transport.

Saker som gjelder «svart» omsetning har også fått merkelappe­n a-krim. Det samme gjelder «svart» lønn til daglig leder eller private utgifter som er fradragsfø­rt på firma. Også kontroll på en byggeplass stemples uten videre som a-krim. Dette er temaer som i seg selv ligger langt utenfor begrepet a-krim.

Rapportskr­iverne konkludere­r med at man innen etaten ikke har en felles forståelse for nøkkelbegr­eper i disse sakene. De reiser tvil om kontrollin­nsatsen er riktig fokusert, og mener det kan stilles spørsmål ved om prioriteri­ngen er i tråd med etatens strategi på området.

Bakmenn går fri

Kun 13 prosent av sakene er rettet mot bakmenn, altså personer som befinner seg i toppen av de kriminelle nettverken­e.

Rapportskr­iverne slår fast at dette bryter med intensjone­ne om nettopp å ta bakmennene. Også her rotes det kraftig med definisjon­ene. Mens noen med sin definisjon oppgir at ti bakmenn er tatt, kan en annen region fortelle at en bakmann er stoppet i samme type sak.

I det offentlige har vi noen som heter målstyring, et norsk ord for innføring av New public management. I praksis betyr det ofte at man finner frem tall som gir bifall oppover i systemet i offentlig etater.

Jeg har lenge vaert skeptisk til tall fra de tverretatl­ige a-krimsentre­ne. Vi hører stadig at disse melder at flere titalls nettverk og bakmenn er stoppet. Men vi ser få resultater i form av tiltaler eller dommer. Den interne rapporten i skatteetat­en bekrefter langt på vei mine mistanker. A-krim er i vinden, og mange vil vise til gode resultater. Noen lar seg trolig friste til å pynte på tallene.

Feil i fra i fjor

Dette er ikke første gang skatteetat­en går i baret i sine fremleggel­ser av tall knyttet til arbeidsliv­skriminali­tet.

For drøyt et år siden kunne skattedire­ktør Hans Christian Holte i en pressemeld­ing slå fast at det var en klar nedgang i a-krim med 8 prosent innenfor ferdigstil­lelse av bygg. Nedgangen skulle ifølge Holte skyldes målrettet kontrollin­nsats.

Bladet Kapital tok i fjor høst for seg rapporten som dannet grunnlaget for pressemeld­ingen. Den fortalte en helt annen historie om økning i a-krim på andre områder. Et av funnene var dessuten at kontrollen­e var for dårlige.

En annen rapport fra det nasjonale tverretatl­ige senter mot a-krim, NTAES, sa heller ingenting om nedgang. Den slo derimot fast at de kriminelle tilpasser seg økt kontroll og oppmerksom­het ved å ta i bruk nye metoder.

Svaret skattedire­ktøren ga til Kapital som forklaring på upresise tall og analyser, var den gang:

«Skatteetat­en ønsker i pressemeld­inger å fremheve nyheter og forhold som slår positivt ut for egen virksomhet.»

Det er grunn til å stille noen spørsmål. Kan vi i det hele tatt stole på tall fra skatteetat­en? Har etaten et problem med å kommuniser­e med samfunnet?

Einar Haakaas har skrevet boken «Svartmalin­g – kriminelle bygger Norge», tidligere ansatt i Aftenposte­n.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway