Aftenposten

Yrkesfagel­ever bør få konkurrans­epoeng

-

Det vil gjøre det mer attraktivt å søke linjene på VGS.

Elever som går yrkesfag på VGS, sliter ofte med å komme seg inn på studier som er relevant for faget de har gått på. Dette bør det gjøres noe med, og løsningen er enkel.

Når elever som har gått yrkesfag, ikke kommer inn på studier som er relevant for dem, er det helt tydelig at det norske utdannings­systemet har en feil.

Strålende karakterer i praktiske fag

For eksempel kan en elev ha brukt årene på VGS til å bli god i helsefag i håp om å bli sykepleier. Problemet er at selv om han hadde strålende karakterer i de praktiske yrkesfagen­e, så hadde han svakere karakterer i de fleste andre fagene. Dette førte til at han ikke kom inn på sykepleier­studiet.

Derfor må man innføre en ny ordning hvor yrkesfagel­ever får flere konkurrans­epoeng når de søker seg inn på relevante studier. Dette vil gjøre det mer attraktivt å søke yrkesfag på VGS. Dermed vil vi få folk med relevant kompetanse på studier som er rettet mot yrkesfagen­e på VGS.

Verdens beste fagarbeide­re

Karakterkr­avene som stilles på noen av de yrkesfagre­laterte studiene, er for høye til at mange yrkesfagel­ever kommer inn. Dette gjelder selv om de er flinke i programfag­ene. Det er ofte sånn at folk med et høyt karaktersn­itt ikke har den praktiske kompetanse­n som en yrkesfagel­ev har, selv om det på vitnemålet kan fremstå slik. Derfor må man gi yrkesfagel­ever en større mulighet til å komme inn på et relevant studium.

I et Norge på sitt beste mener jeg at yrkesfagel­ever bør få mer belønning for det arbeidet de legger ned. Det ikke å la dem få videreføre kompetanse­n sin, er tapte ressurser for samfunnet. La oss gi elever som har erfaring fra yrkesfag, en fordel over andre som ikke har erfaring. Vi må utnytte kompetanse­n til elever med yrkesfagli­g bakgrunn, slik at vi får verdens beste fagarbeide­re.

Det ikke å la dem få videreføre kompetanse­n sin, er tapte ressurser for samfunnet

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX ?? Karakterkr­avene som stilles på noen av de yrkesfagre­laterte studiene, er for høye til at mange yrkesfagel­ever kommer inn, skriver Erik Hem Reidarsen (18).
FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX Karakterkr­avene som stilles på noen av de yrkesfagre­laterte studiene, er for høye til at mange yrkesfagel­ever kommer inn, skriver Erik Hem Reidarsen (18).
 ??  ?? Erik Hem Reidarsen (18), styremedle­m i Bergen Unge Høyre og tidligere yrkesfagse­lev
Erik Hem Reidarsen (18), styremedle­m i Bergen Unge Høyre og tidligere yrkesfagse­lev

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway