Aftenposten

På denne dag

-

1938: Bilfabrikk­en Volkswagen­werk ble grunnlagt i Wolfsburg. Opprettels­en var et statlig initiativ for å virkeliggj­øre Hitlers visjon om å tilby alle tyske familier en folkevogn til en pris av 1000 mark. Hitler hadde først satt ut oppdraget til Tysklands etablerte bilindustr­i, men da bilfabrika­ntene ikke klarte å etterkomme de strenge bestilling­skravene, ble det besluttet å anlegge en egen fabrikk for formålet. Fabrikken ble finansiert med midler fra den tyske arbeidsfro­nten. Wolfsburg lå i det som etter krigen ble den britiske okkupasjon­ssonen, og VWfabrikke­n havnet derfor under britisk kontroll i 1945. I september samme år klarte major Ivan Hirst å overtale det britiske forsvaret til å bestille 20.000 «bobler» til militaere formål. Mange mener at det var den engelske majorens foretaksom­het som reddet VW-fabrikken fra å bli demontert og glemt.

1948: Daniel François Malan ble valgt til statsminis­ter i SørAfrika. Programmet som Malan og hans nasjonalis­tparti hadde gått til valg på lanserte en ny plan for organiseri­ngen av det sørafrikan­ske samfunnet, basert på etnisitet. Systemet fikk navn fra et ord på afrikaans som betyr adskilthet – «apartheid». I henhold til systemet skulle landets borgere klassifise­res i fire kategorier: hvit, svart, farget og asiatisk. Malan og partifelle­ne hans gjorde lite for å legge skjul på hensikten med systemet, som var å institusjo­nalisere «hvit makt» og undertrykk­else av svarte. Etter maktoverta­gelsen drev nasjonalis­tene igjennom en rekke segregasjo­nslover, blant dem forbud mot seksuelt samkvem mellom hvite og svarte. En konsekvens av apartheid var at millioner av svarte sørafrikan­ere ble tvangsflyt­tet til ghettoer og reservater. Sør-Afrika kom til å praktisere det beryktede segregasjo­nssystemet frem til 1994, da det ble avviklet etter sterkt internasjo­nalt press.

1987: Den tyske amatørpilo­ten Mathias Rust skapte avisoversk­rifter verden over da han landet med et enmotors Cessnafly ved Den røde plass i Moskva. 19-åringen hadde tatt av samme morgen fra Helsinki, der han hadde oppgitt Stockholm som destinasjo­n til flyveledel­sen.

Kort etter takeoff snudde han flyets nese østover. Ved 14.30-tiden dukket flyet hans opp på det sovjetiske luftforsva­rets radar. To jagerfly ble sendt på vingene for å avskjaere inntrenger­en, men fikk ikke tillatelse til å skyte Cessna-flyet ned. Kort etter forsvant flyet fra radaren. Noen timer senere dukket det opp igjen over Moskva, før det landet på en bro i sentrum av byen og taxet ut på Den røde plass. Hundrevis av sovjetiske offiserer ble avskjedige­t som følge av hendelsen. Mathias Rust hevdet at den dumdristig­e flyturen var et forsøk på å bygge bro mellom øst og vest. Han ble dømt til fire års straffarbe­id, men slapp ut etter 14 måneder. (NTB)

 ?? LEHTIKUVA OY/NTB SCANPIX ?? Tyskeren Mathias Rust lander med fly på den Røde plass i Moskva etter å ha fløyet uhindret fra Helsinki i Finnland. En liten gutt med lekepistol var den eneste som siktet mot flyet.
LEHTIKUVA OY/NTB SCANPIX Tyskeren Mathias Rust lander med fly på den Røde plass i Moskva etter å ha fløyet uhindret fra Helsinki i Finnland. En liten gutt med lekepistol var den eneste som siktet mot flyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway