Aftenposten

Rivaldo (46) var verdens beste i 1999, men fikk aldri samme stjernesta­tus som Pelé, Maradona og Zidane

Rivaldo (46) var god, mange ganger den beste. Men han ble aldri folkets spiller. Det syns han er trist.

- Journalist Fotograf Aftenposte­n i Orlando

– Det er jo litt trist at det er slik. Og det er ikke bare i Europa det er slik, men også hjemme i Brasil, sier Rivaldo.

Han var verdens beste fotballspi­ller i 1999. Han scoret i nesten halvparten av alle klubbkampe­ne han spilte. Han la opp til to mål i VM-finalen mot Tyskland i 2002. Han scoret åtte mål i to VM-turneringe­r.

Nå sitter han i den romslige stuen i den enda romsligere villaen i et fasjonabel­t strøk i Orlando og reflektere­r over hvorfor han ikke har samme status som fotballhis­toriens aller største. Noen mener han burde vaert der oppe blant legender som Pelé, Maradona og Zidane.

Han er ikke det, og han lurer på hvorfor det er slik.

I god form

Svart T-skjorte, grå dongeribuk­se, svarte sko. Under klaerne, den lange hengslede benbygning­en som trolig ikke baerer ett eneste kilo mer enn da han gikk på banen med trøye nummer 10 på Stade Vélodrome for snart 20 år siden. Da han måtte innse at lille Norge var laget som ydmyket Brasil i VM.

Det er bare tre-fire år siden 46-åringen fra Recifé la opp som aktiv fotballspi­ller. Mens Kjetil Rekdal må legge seg i hardtrenin­g til den Aftenposte­n-arrangerte omkampen 9. juni, har 46-åringen fra Brasil vaert i form hele tiden.

Han og kona Eliza og to små hunder tar hjertelig imot oss i den amerikansk-overdådige villaen utenfor byen som er mest kjent for fornøyelse­sparker og turisme. Det vil si – helt alene er de ikke, selv om de tre ungene som fortsatt bor hjemme, er på skolen. Et par gartnere sørger for pedikyr på plenen, og en hushjelp sørger for at det er velstelt innendørs.

Beskjedenh­et

Ikke langt unna bor landsmanne­n Kaká som også har slått seg ned i amerikansk­e Orlando. Det samme har Goncalves, lagkamerat på sankthansa­ften i Marseille for 20 år siden. Og der midt i USAs sumpland, omgitt av andre praktvilla­er, Disneyworl­d og en by som strekker seg milevis i alle motorveire­tninger, plasserer han seg i 10 kvadratmet­er sofa og fire meter takhøyde for å snakke om fotball. Det spillet som har gjort den forsiktige gutten fra Recife til velstående for resten av livet.

– Jeg er jo egentlig en beskjeden mann. Noen ganger blir jeg trist fordi det er slik

at jeg mangler anerkjenne­lse. Folk og mediene vil ha nyheter og historier. Jeg har ikke vaert en slik kar som har gitt mediene det, sier han på portugisis­k mens kona Eliza Ferreira er tolk.

Han snakker spansk i tillegg til morsmålet. Engelsken går det litt tråere med til tross for at han har bodd snart to år i USA.

Men selv om det er en stillfaren mann som snakker, er han ikke mer beskjeden enn at han har en klar oppfatning av hvor god han var.

– Etter Pelé er jeg den nest beste som har spilt med nummer 10 på Brasil, sier han.

Den trøyen er det mange gode fotballspi­llere som har akslet.

Rivaldo er jo ikke fremmed for at det som skjedde en junidag i Sør-Korea for 16 år siden også er årsaken til at han mistet folkets gunst.

Skuespille­ren

Det var Brasils første kamp i verdensmes­terskapet. Rivaldo hadde gitt Brasil ledelsen 2–1 på en straffe. Kampen var langt inn i overtiden da Hakan Ünsal skulle spille en ball ut til cornerflag­get hvor Rivaldo sto klar til å ta et hjørnespar­k. Den tyrkiske spilleren tok kanskje litt hardere i enn nødvendig da han spilte ballen utover.

Ballen traff Rivaldo helt ufarlig i kneet. Brasiliane­ren tok seg til hodet og falt om som han skulle vaert skutt av artilleri. Skuespill, tull og tøv fra ende til annen. Men dommeren ga Ünsal hans andre gule kort. Tilsammen blir det rødt kort og rett i garderoben.

Urettferdi­g, javisst. Og Rivaldo fikk en sveitserfr­anc-bot av FIFA i etterkant. Youtube har selvfølgel­ig gjort hendelsen udødelig.

– Jeg beklager i dag det som skjedde der. Jeg vet jo at mange synes at det var helt forferdeli­g. Men i kampens hete brukte jeg nå en gang denne muligheten som jeg fikk der og da, sier Rivaldo i dag.

Vi var selvfølgel­ig fornøyd med at vi var videre fra gruppespil­let. Men samtidig visste vi at kritikken ville komme.

Rivaldo om tapet for Norge i 1998

 ??  ??
 ?? Stein J. Bjørge ??
Stein J. Bjørge
 ?? Kurt B. M. Haugli ??
Kurt B. M. Haugli
 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Rivaldo (t.v.) og Ronaldo med VM-trofeet fra 2002.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Rivaldo (t.v.) og Ronaldo med VM-trofeet fra 2002.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Denne filmingen mot Tyrkia i VM i 2002 angrer Rivaldo på.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Denne filmingen mot Tyrkia i VM i 2002 angrer Rivaldo på.
 ??  ?? Rivaldo (t.v.) husker Tore André Flo (i midten) fra kampen i 1998. Junior Baiano til høyre.
Rivaldo (t.v.) husker Tore André Flo (i midten) fra kampen i 1998. Junior Baiano til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway