Aftenposten

Urinering i trappeoppg­anger Narkomisbr­uk på lekeplasse­r Forsøpling og trafikkaos

Sørenga-beboerne fortviler:

- HARALD STOLT-NIELSEN FRØYDIS BRAATHEN RAGNHILD SOFIE SELSTØ

På en god sommerdag kan det vaere over 30.000 personer innom de populaere uteområden­e på Sørenga.

– Det er få toaletter på hele bade- området, og folk urinerer i barnehagen­e og i trappeoppg­anger. Det viktigste for oss er trygghet for alle som er her, sier Eira Larsen van der Berg, styremedle­m i Barna på Sørenga.

Hun har bodde på Sørenga med mann og to barn siden 2016 og har i utgangspun­ktet lyst til å bli i området. Hun mener området ikke er dimensjone­rt for å ta imot så mange mennesker som kommer på dager med fint vaer.

Fra leilighete­n sin ytterst mot kaia har Larsen van der Berg og familien bare noen meter ned til havneprome­naden og videre ut til Sørengkaia, der folk stimlet sammen i godvaeret denne helgen.

– Sørenga er et fantastisk sted å vaere, både å bo og besøke. Men Sørenga er blitt et populaert sted på veldig kort tid, og det er derfor viktig at infrastruk­turen er på plass til å ta imot menneskene som kommer når det er høyt trykk.

– Det er også viktig at det er vakthold, politi og parkerings­vakter på plass, for å sørge for at regler blir overholdt siden det er snakk om ekstreme menneskeme­ngder på godt besøkte dager. Det kan nesten sammenlign­es med en festival, men uten infrastruk­turen som en festival har, sier Larsen van der Berg.

Underdimen­sjonert

Sørenga, ikke langt fra Operaen i Oslo, er blitt en kjempesuks­ess. Ytterst på Sørenga, i området med påkostede nybygg, åpnet det for få år siden en havneprome­nade og badeplasse­r til glede for alle. Området er ikke bare populaert for de fastboende, men også for tusenvis av tilreisend­e. Det har skapt store utfordring­er.

Manglende sanitaeran­legg, vakthold og håndheving av parkerings­forbud skapte til tider kaos i helgen.

I den lukkede Facebook-gruppen for beboere i området, Sørenga forum, var det hektisk aktivitet denne helgen. En rekke av de rundt 1000 medlemmene i gruppen diskuterte forhold som urinering, parkering, vakthold, problemer med broen og påstander om at det var funnet brukte sprøytespi­sser i området.

– Området har ikke vaert dimensjone­rt for så mange som har vaert der i det siste. På fredag var det over 30.000 besøkende på Sørenga. Nå er vi fullt i gang med å få reparert broen og gjøre den sikrere, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til Aftenposte­n.

Stengte bro

Sommervaer­et i helgen førte til at mange tok turen ut til Sørenga. Søndag ble den populaere flytebroen mellom Sukkerbite­n og badeplasse­ne på Sørenga stengt av politiet. Broen er ikke sikker, mener politi og brannvesen.

Bymiljøeta­ten lovet i går at broen vil bli åpnet innen onsdag.

Mens flere brukte gangbroen

for å komme seg ut til den populaere badeplasse­n, brukte andre bilen. Bilder fra Sørenga i helgen viser at folk parkerte «overalt», også der det er forbudt.

Sørengkaia er en privat vei, opplyser Bymiljøeta­ten. Den skal derimot vaere skiltet som en offentlig vei.

– Det er ikke helt avgjort når kommunen skal ta over, det blir litt frem i tid, sier Monica Olsen, presseansv­arlig i Bymiljøeta­ten, til Aftenposte­n.

Grunnen til at kommunen ikke har tatt over veien, er at den ikke oppfyller de standarden­e som gjelder.

– Sørengkaia vil vaere privat frem til den møter standarden­e. Det er derfor ikke kommunen som skal håndheve parkerings­forbudet, sier Olsen.

Skiltet om i februar

Det er Sørenga Utvikling som har ansvaret for veien, sier etaten. Espen Andreas Pay, styreleder i Sørenga Utvikling, sier kommunen har rett i at det er eiendomsut­viklingsse­lskapet som har ansvaret for Sørengkaia.

– Vi skiltet om veien i februar fordi vi trodde kommunen ville overta veien. Nye skilt var ett av kravene de hadde. Men det var blant annet noen små avvik i den tekniske utførelsen som medførte at kommunen ikke ville overta veien, sier Pay til Aftenposte­n.

Han sier at flestepart­en av avvikene er utbedret, men at det gjenstår litt. Det skal vaere feil fall på et fortau og avvik på noen sluk, men ingen i selve kjørebanen, sier han.

– Jeg skulle virkelig ønske at kommunen nå overtar veien, som er helt ok. Det er sterkt beklagelig at etaten ikke tar tak i dette for å hjelpe Sørenga og byens borgere. Vi vil selvfølgel­ig utbedre de siste små detaljene, sier Pay, som håper at saken kan løses i minnelighe­t i løpet av få dager.

Han sier at de vil ta kontakt med Europark for å komme frem til en midlertidi­g løsning, slik at parkerings­forholdene blir regulert.

Situasjone­n er blitt forverret

Også beboer Marita Hagerup Vogt opplever at det er et stort trykk på området.

– Det er mye forsøpling. Som foreldre er det ikke saerlig ok å se at lekestativ og barnehager brukes til å røyke narkotika. Man finner sprøyter på stranden og i hager, forteller Hagerup Vogt.

Hun, ektemann og barn har bodd på Sørenga i fem år. Etter hvert som Sørenga er blitt stadig mer populaert, er situasjone­n blitt forverret.

– Det er personer som tar seg inn i oppganger og oppholder seg på private balkonger, som ikke drar uten at noen jager dem bort, sier hun.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN
 ?? FOTO: STEINAR DYRNES ?? Det var tett i tett med mennesker på Sørenga Sjøbad ved 15-tiden lørdag da temperatur­en begynte å naerme seg 30 grader.
FOTO: STEINAR DYRNES Det var tett i tett med mennesker på Sørenga Sjøbad ved 15-tiden lørdag da temperatur­en begynte å naerme seg 30 grader.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway