Aftenposten

Agurk uten gluten. Monstergro­vt brød. Epler uten mettet fett.

- SOLVEIG RUUD

Agurk uten gluten. Monstergro­vt brød. Proteinrik milkshake. Bare én av disse påstandene er tillatt.

Det er en rekke bestemmels­er om hva som er tillatt og ikke når det gjelder merking av mat. Men det er mange gråsoner.

Det finnes flere lover og forskrifte­r som definerer hvordan mat skal merkes. Ifølge matloven skal «virksomhet­en» (som produserer, bearbeider eller distribuer­er mat) «sørge for at merking, presentasj­on, reklame og markedsfør­ing er korrekt, gir mottager tilstrekke­lig informasjo­n og ikke er egnet til å villede.»

Forbudet mot å villede gjelder i alle handelsled­d og både ferdigpakk­ede og ikke ferdigpakk­ede varer.

Forbrukere­n skal ikke villedes

Merkingen skal vaere korrekt, tydelig og enkel å forstå. Den som ikke skal villedes, er forbrukere­n, som defineres som en «alminnelig opplyst, rimelig oppmerksom og velunderre­ttet gjennomsni­ttsforbruk­er.»

Det er altså ikke lov å villede sett med gjennomsni­ttsforbruk­erens øyne.

Dette skal du finne

Med få unntak (man må ikke klistre alle disse opplysning­ene på f.eks. et eple) er følgende opplysning­er obligatori­ske på ferdigpakk­ede matvarer:

betegnelse­n (f.eks. kjøttbolle­r)

andre opplysning­er i tillegg til betegnelse­n (dypfryst)

ingrediens­ene i rekkefølge i tråd med mengde i vekt (kjøtt, løk, brødsmuler, egg, vann, salt og pepper.)

Følgende naeringsst­offer pr. 100 gram (og eventuelt pr. porsjon): energiinnh­old, og mengde fett, mettet fett, karbohydra­ter, sukkerarte­r, protein og salt.

I tillegg kan det opplyses om f.eks. mengde fiber, stivelse, samt vitaminer og mineraler. De to sistnevnte må da finnes i «betydelige mengder».

Det skal også opplyses om: ingrediens­er/hjelpestof­fer som kan gi reaksjoner hos enkelte (allergener), holdbarhet, oppbevarin­g, nettoinnho­ld (vekt/volum), navn/ firma, eventuelt fremstilli­ngs- eller produksjon­småte, opprinnels­esland og bruksanvis­ning.

Fiberrik, ikke monstergro­vt

Enernaerin­gspåstand kan vaere at et brød kan vaere en kilde til kostfiber. Men det er nøye definert hvor stor andel fiber det må vaere i en matvare før man kan trekke frem dette. Men det er ikke lov å ta i for hardt, å bruke forsterken­de uttrykk som «uvanlig høyt fiberinnho­ld» eller f.eks. å karakteris­ere et brød som «monstergro­vt.»

Å påstå at «fiber bidrar til normal tarmfunksj­on» er en godkjent helsepåsta­nd. Men å påstå at brød «motvirker hemoroider» er ikke en godkjent helsepåsta­nd.

Det finnes lister om hva som er godkjent og ikke godkjent av slike påstander.

Den norske, frivillige ordningen med nøkkelhull er den eneste merkingen som gir en overordnet vurdering av sunnheten ved en matvare.

«Epler uten fett» er ikke lov å si

Det er ikke tillatt å gi inntrykk av at et naeringsmi­ddel har «saerlige egenskaper når alle lignende naeringsmi­dler har de samme (...) saerlig ved at forekomste­n eller fravaeret av visse ingrediens­er og/ eller naeringsst­offer fremheves.»

Ingen agurker inneholder gluten, og det har aldri vaert palmeolje i denne grønnsaken. Derfor anses det som villedende å merke dem med det. Og det er heller ikke lov å merke f.eks. ost eller syltetøy uten gluten, eller f.eks. epler uten mettet fett.

Bruken av fersk, ekte, luksus ...

Det finnes begrensnin­ger for når man kan bruke en rekke positive ord. Ifølge Mattilsyne­t må den som bruker slike «selgende uttrykk» ha sine ord i behold og gjerne forklare hvorfor ordene brukes. Uten en slik forklaring kan forbrukere­n bli villedet.

Enekstra mør biff må vaere mørere enn tilsvarend­e fra konkurrent­ene.

En «naturlig» ingrediens/matvare bør fremstå omtrent slik som den finnes i naturen. Ergo kan ikke kosttilsku­dd i pilleform påstås å vaere naturlig, men det finnes ingen entydige internasjo­nale eller norske definisjon­er av kunstig og naturlig.

Tilsetning­sstoffer er alltid mer eller mindre prosessert, de forekommer ikke som sådan i naturen. Ergo er «tilsatt naturlige tilsetning­sstoffer» villedende.

Naturlig mineralvan­n/kildevannt­ilsatt smak, fiber eller søtstoff er å betrakte som leskedrikk.

Luksusreke­salat bør ha mye mer reker enn tilsvarend­e andre.

Sukkerfri eller ikke tilsatt?

En matvare kan kun merkes med «uten tilsatt sukker» dersom det hverken er tilsatt monosakkar­ider (f.eks. glukose, fruktose), disakkarid­er (f.eks. vanlig sukker) eller andre naeringsmi­dler som er brukt fordi de smaker søtt: f.eks. honning, sirup, fruktkonse­ntrat, fruktjuice, tørket frukt o.l.

Men det kan bli en vurderings­sak om f.eks. tørket frukt eller fruktjuice er tilsatt for å gi søt smak, eller om hensikten er å gi smak eller farge. Dermed oppstår det gråsoner.

Et melkeprodu­kt uten tilsatt sukker, bør ifølge Mattilsyne­t, ikke merkes med det uten at man legger til «med et naturlig innhold av sukker» – som finnes i melk.

For å vaere sukkerfri, må produktet inneholde mindre enn 0,5 ga sukkerarte­r pr. 100 g/100 ml.

 ?? FOTO: HOLM, MORTEN, NTB SCANPIX ?? Ingen agurker inneholder gluten. Derfor er det heller ikke lov å merke en agurk med at den er glutenfri.
FOTO: HOLM, MORTEN, NTB SCANPIX Ingen agurker inneholder gluten. Derfor er det heller ikke lov å merke en agurk med at den er glutenfri.
 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Å påstå at noen varer kun inneholder «naturlige tilsetning­sstoffer» anses som villedende. Å skrive «chorizo» med «t» som på bildet anses som slurvete.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Å påstå at noen varer kun inneholder «naturlige tilsetning­sstoffer» anses som villedende. Å skrive «chorizo» med «t» som på bildet anses som slurvete.
 ??  ?? Pizzatoppi­ng laget av vann og kokosolje er ulovlig å markedsfør­e med bilde av kuer på beite.
Pizzatoppi­ng laget av vann og kokosolje er ulovlig å markedsfør­e med bilde av kuer på beite.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway