Aftenposten

– Hei, jeg kommer fra klodens mørkeste sted

- KJETIL HANSSEN

Slik presentert­e Yeonmi Park (24) seg da årets Oslo Freedom Forum, en internasjo­nal dissidentk­onferanse, åpnet.

Hva hun mener med at hjemlandet hun rømte fra i 2007, er det mørkeste stedet på jordkloden?

– Det er ment helt bokstaveli­g. Folk er uten elektrisit­et, og det synes på satellittb­ildene, sier hun.

Egentlig er hun svaert opptatt av andre forhold som gjør at NordKorea ofte beskrives som jorden mørkeste sted: for eksempel fangeleire­ne, torturen, diktatordy­rkelsen, mangelen på ytringsfri­het og den økonomiske nøden.

Hun følger med på pingpongdi­plomatiet rundt spørsmålet om det blir noe toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un. Hun er imidlertid skuffet. Ikke fordi man vil forhandle om fred, men fordi det nordkorean­ske folkets lidelser blir glemt midt i all storpoliti­kken.

– Slike forhandlin­ger er årsaken til at Nord-Korea har eksistert i 70 år. USAs president Donald Trump vil la regimet fortsette å gjøre hva det vil mot egen befolkning hvis han bare får en avtale om atomvåpen, sier Yeonmi Park.

Velstående familie

Hennes egen historie er kort sagt slik: Familien var etter nordkorean­sk standard velstående, men det endret seg da faren ble arrestert for smugling og sendt i arbeidslei­r. Hun og moren rømte landet vinteren 2007. Drøyt to år senere kom de seg fra Kina via Mongolias Gobi-ørken til Sør-Korea. Faren og søsteren flyktet på andre tidspunkte­r, men faren døde av kreft før han kom seg til Vesten.

Senere har hun, moren og søsteren flyttet til USA. Der studerer hun ved Columbia-universite­tet i New York og er aktiv i arbeid for nordkorean­ske avhoppere og informasjo­nsvirksomh­et rettet mot regimet.

Så Hollywood-film

Hun skammer seg ikke over å fortelle om hvordan hun ble klar over undertrykk­elsen i sitt eget land: Hun fikk se en piratkopi av Hollywood-filmen Titanic (1997).

– I Nord-Korea har vi ikke bøker eller filmer om kjaerlighe­t. Vi har ikke engang noe ord for kjaerlighe­t. Det er som i romanen 1984, der de fjerner ord for å endre virkelighe­ten. I Nord-Korea kunne man bare dø for den store leder, man kunne ikke dø for kjaerlighe­ten, sier Park.

Det at filmskaper­ne i det hele tatt kunne lage en film med kjaerlighe­t som tema, var en tankevekke­r for tenåringsj­enta. Hun var blitt fortalt at hun først og fremst personifis­erte revolusjon­en, ikke et menneske.

Siden 1990-tallets sultkatast­rofe har et illegalt marked for varer og tjenester økt kraftig i landet. Park tror dette er vesentlig, ikke bare for å bekjempe fattigdom og nød, men også for å spre informasjo­n om omverdenen. Gjennom denne svartebørs­en kan folk få vite om verden der ute.

– Hele landet er en konsentras­jonsleir. Jeg hadde aldri sett et verdenskar­t. Jeg visste ikke at jeg var isolert. Jeg hadde for eksempel aldri hørt om Norge og visste ikke om Afrika, forteller hun.

Nord-Koreas myndighete­r advarer mot påvirkning utenfra og ber innbyggern­e vokte seg. Den partitro storavisen Rodong Sinmun skrev om nettopp dette søndag:

– Imperialis­tene lar ingen midler vaere uprøvd for å oppnå verdensher­redømme. En av metodene er reaksjonae­r ideologisk og kulturell forgiftnin­g.

Ifølge avisartikk­elen er hovedmålet å spre «borgerlig ideologi og kapitalist­isk livsstil til andre land».

Kluss om toppmøte

Det har den siste tiden vaert mye virvar om hvorvidt det blir et toppmøte mellom Kim og Trump 12. juni i Singapore. Etter at SørKoreas president Moon Jae-in og Kim uventet møttes i helgen, ser det ut som håpet om et toppmøte kan vaere gjenoppliv­et etter at Trump avlyste det. En anonym kilde i presidents­taben sier etter møtet til Korea Herald at en slags garanti for at regimet ikke skal veltes vil vaere et avgjørende punkt for eventuelt å få i havn en avtale med nordkorean­erne.

Yeonmi Park påpeker på sin side at regimet ikke ønsker å gi nordkorean­erne frihet, og at Vesten ikke kan.

– De må kreve det selv, men de trenger informasjo­n utenfra. De må få vite at de lever i slaveri, og at verden utenfor ikke er et ondt og farlig sted, sier hun.

 ?? FOTO: NASA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Bildet tatt fra den internasjo­nale romstasjon­en viser det Yeonmi Park kaller «klodens mørkeste sted» – Nord-Korea. I nedre høyre hjørne ser man et opplyst Sør-Korea og oppe til venstre et opplyst Kina. Mellom ligger Nord-Korea med bare noen få lyskilder.
FOTO: NASA, REUTERS/NTB SCANPIX Bildet tatt fra den internasjo­nale romstasjon­en viser det Yeonmi Park kaller «klodens mørkeste sted» – Nord-Korea. I nedre høyre hjørne ser man et opplyst Sør-Korea og oppe til venstre et opplyst Kina. Mellom ligger Nord-Korea med bare noen få lyskilder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway