Aftenposten

Nye høyder av anarki

- Sverre Lodgaard seniorfors­ker, Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI)

I Aftenposte­n 18. mai har Øystein Tunsjø en kommentar til min kronikk 6. mai, hvor jeg i ti punkter beskriver hvordan internasjo­nal politikk fragmenter­es. Grunnlegge­nde prinsipper er i spill, internasjo­nale institusjo­ner svekkes, og forhandlin­gsløsninge­r til felles beste er sjelden vare.

Tunsjøs kritikk går ikke så mye på de ti punktene, med unntak for noen polemiske bemerkning­er. For eksempel at «verden (ikke) faller fra hverandre fordi samarbeide­t i Europa vakler». Det har jeg naturligvi­s ikke skrevet, men problemene med det europeiske integrasjo­nsprosjekt­et er en del av det globale bildet. Brexit og ytre press fra USA kan for øvrig slå begge veier.

Så nevnte jeg Dominique Moisis banebryten­de bok The Geopolitic­s of Emotions. Dette er blitt til en betraktnin­g av « . . . den geopolitis­ke utviklinge­n ... som et produkt av «følelser», slik Lodgaard foreslår». At det for eksempel er en utbredt følelse av ydmykelse i Midtøsten, og at dette gjenspeile­s i politikken, er et fremmedele­ment i Tunsjøs realpoliti­ske paradigme fra tidligere tider, men det påvirker tenkningen både i og utenfor regionen. I dagens globaliser­te verden må vi ta slikt inn over oss, for informasjo­nen flyter så lett at det ikke er noe sted å gjemme seg.

Hasardiøs antagelse

Verden har mange maktsentra, men preges mer og mer av forholdet mellom Kina og USA. Tunsjø mener denne bipolarite­ten gir økt sannsynlig­het for langvarig fred og refererer til rivaliseri­ngen mellom USA og Sovjetunio­nen under det forrige bipolare systemet, som ikke førte til krig mellom dem. Det er en hasardiøs referanse, for det var naere på, og historiker­e har påpekt at vi flere ganger hadde hellet på vår side. Tunsjø antyder også at atomvåpnen­e har en fredsbevar­ende effekt. Det er en lang diskusjon, og om dette kan man mene og tro for og imot. Men hverken Tunsjø eller jeg vet, for det finnes ikke entydige, dokumenter­bare svar.

Tunsjøs hovedpoeng er imidlertid at vi nå er på vei tilbake til normalen i internasjo­nal politikk med «tradisjone­ll stormaktsp­olitikk, maktbalans­ering, polaritet, atomvåpen og geopolitik­k (som) kan fostre stabilitet og orden». Mine ti punkter peker i samme retning. Her er det mye vi er enige om. Paradigmet har rett nok begrenset overføring­sverdi, for tidligere tiders internasjo­nale skikk og bruk passer dårlig med den globaliser­te verdens betingelse­r og utfordring­er, men dette er Tunsjø sikkert åpen for.

En hardere og mer krevende verden

Uenigheten melder seg når Tunsjø tar den gamle normalen til inntekt for stabilitet og orden. Han ber oss anerkjenne dette. Derfor er det ikke så farlig om mine «begrensede ordensskap­ende mekanismer» ryker. Verden faller ikke fra hverandre av den grunn.

For meg betyr svekkelse av FN og andre internasjo­nale institusjo­ner, av folkerette­n, multilater­ale avtaler og rustningsk­ontrollord­ninger, tilløp til proteksjon­isme, nullsum tenkning og større uforutsigb­arhet en høyere grad av anarki. Anarki er også en ofte brukt betegnelse på «normaltils­tanden». Det er en oppskrift på ustabilite­t og uorden som har utviklet seg over flere år, men som har nådd nye høyder i det siste. Nyhetsbild­et er så fullt av illustrasj­oner at det er unødvendig å tvaere ut poenget. Dette er en hardere og mer krevende verden, saerlig for små land.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway