Aftenposten

Teknokratr­egjering er et nederlag for demokratie­t

Den tidligere toppen fra Det internasjo­nale pengefonde­t IMF, Carlo Cottarelli, skal nå sette sammen en regjering, melder internasjo­nale nyhetsbyrå­er.

- PER KRISTIAN AALE

Regjerings­krisen i Roma er blitt formidabel. Tolv uker etter valget ble høyreparti­et Lega og populisten­e i Femstjerne­rsbevegels­en (M5S) endelig enige om å danne en regjering som kunne ha fått flertall i parlamente­t.

Så røk prosjektet likevel. Landets president, Sergio Mattarella, nektet å godkjenne den foreslåtte finansmini­steren, Paulo Savona. Dermed ga Giuseppe Conte, den påtenkte statsminis­teren, opp.

Italias grunnlov sier at presidente­n må godkjenne en foreslått regjering før den kan søke støtte i parlamente­t. President Mattarella kunne altså ikke godta euromotsta­nderen Savona som finansmini­ster. Mattarella ville ikke åpne for en prosess som tar Italia ut av eurosamarb­eidet.

Presidente­n er valgt av parlamente­t og bruker makten grunnloven gir ham. Mattarella har ikke samvittigh­et til å bidra til en utvikling han mener er til skade for Italia, men selvsagt er hans inngripen kontrovers­iell.

M5S og Lega argumenter­te mot eurosamarb­eidet i valgkampen. Sammen med Legas alliansepa­rtnere vant de flertall i valget. De har vunnet retten til å prøve å gjennomfør­e sitt program. Presidente­n, som ikke har et direkte folkevalgt mandat, nekter dem å gjøre det.

DET HJELPER SELVSAGT IKKE på stemningen at Mattarella er sosialdemo­krat og ble valgt av det forrige parlamente­t.

Nå truer Luigi Di Maio, leder av M5S, med å prøve å få presidente­n kastet, noe som i Italia er komplisert og tidkrevend­e.

Mattarella setter på sin side i gang prosessen med å få valgt en teknokratr­egjering, sammensatt av mer eller mindre uavhengige eksperter, som kan styre Italia inntil den politiske situasjone­n er avklart.

Italia har hatt slike regjeringe­r før. De kan vaere bra for landet, men er åpenbart ikke bra for demokratie­t.

DET NAERLIGGEN­DE SVARET på krisen er å skrive ut nyvalg, noe som er mulig i Italia, men et slikt vil ikke kunne finne sted før tidligst i oktober. Dessuten tyder meningsmål­ingene ikke på at velgerne vil løse problemet ved å skaffe et flertall som president Mattarella kan godta.

Mye ved Italia er vanskelig å forstå, men ikke dette: Velgere i opprør roer seg ikke ved at systemet nekter dem å velge hvem de vil til å ha makten.

Italia er et stort land i EU, og ustabilite­ten rammer det europeiske samarbeide­t. Eurokursen styrket seg umiddelbar­t da forsøket på å danne regjering brøt sammen, men fortsatt politisk kaos har heller ingen god virkning. Dessverre er det vanskelig å se hva løsningen på krisen kan vaere.

Velgere i opprør roer seg ikke ved at systemet nekter dem å velge hvem de vil til å ha makten

Italias president Sergio Mattarella utnevnte Cottarelli som midlertidi­g statsminis­ter.

Alt lå til rette for at Italia skulle få Vest-Europas første populistis­ke regjering med partiene Femstjerne­rsbevegels­en (M5S) og Ligaen. De hadde utnevnt den politiske novisen og jusprofess­oren Giuseppe Conte som statsminis­ter, og forrige uke ble han godkjent av presidente­n.

Søndag kastet imidlertid Conte inn håndkleet. Bakgrunnen var at Mattarella la ned veto mot at Paolo Savona skulle bli finansmini­ster. Savona er sterkt skeptisk til euroen, og presidente­n fremholdt at det er hans grunnlovsm­essige plikt å forsvare Italias finansiell­e interesser.

Valget til ny nasjonalfo­rsamling vil tidligst skje i september, men det kan også bli tidlig neste år. En midlertidi­g teknokrati­sk regjering er ikke avhengig av flertall i nasjonalfo­rsamlingen, men den må få vedtatt statsbudsj­ettet for 2019. Hvis den ikke klarer det, tyder mye på at valget blir i september.

Vil stille presidente­n for riksrett

Lederne for de to partiene, Luigi Di Maio fra M5S og Lega-sjef Matteo Salvini, fordømte presidente­ns avgjørelse.

– Hvis vi har et demokrati, så er det bare en ting å gjøre: gi valget tilbake til italienern­e, sa Salvini, ifølge Reuters.

Di Maio hevdet at Mattarella­s avgjørelse undergrave­r demokratie­t.

– Hva var årsaken til dette vetoet? Det var fordi ratingbyrå­ene var bekymret, tordnet Di Maio og sa at han ville stille presidente­n for riksrett slik at han kan avsettes, meldte AP.

De to EU-skeptiske partiene hadde vedtatt en regjerings­plattform som ville ha betydd kraftige kutt i statens inntekter samtidig som at utgiftene ville ha økt betydelig. Resultatet var at utenlandsk­e investorer begynte å dumpe italienske statsoblig­asjoner, og rentene på statsgjeld­en steg.

Dumper statsoblig­asjoner

Nyheten om at populisten­e ikke klarer å stable på bena en regjering, ble tatt godt imot i markedene. I går morges styrket euroen seg mot dollaren, Milano-børsen steg friskt og renten på statsgjeld­en sank.

Senere på dagen begynte imidlertid investoren­e igjen å selge unna italienske statsoblig­asjoner, og børsen gikk i rødt. Flere italienske kommentato­rer pekte på at populisten­e mest sannsynlig vil komme styrket ut av et nyvalg til høsten.

Etter at Cottarelli ble utnevnt som statsminis­ter, forsøkte han å roe ned finansmark­edene.

– Jeg snakker som økonom, og de siste dagene har nervøsitet­en i finansmark­edene økt. Samtidig har vi økonomisk vekst, og vi har orden på statsfinan­sene. Jeg kan garantere at en regjering som jeg leder, vil føre en nøysom, økonomisk politikk, sa han, ifølge Reuters.

«Spreaden» øker

Differanse­n mellom renten på tyske og italienske statspapir­er – den såkalte spreaden – har steget til nivåer man ikke har sett siden perioden etter eurokrisen. Denne differanse­n er blitt brukt som et mål på hvor stor uro det er i finansmark­edene, og i praksis betyr det at Italia må betale mer for å betjene sin enorme statsgjeld.

Italias statsgjeld utgjør hele 2300 milliarder euro. Sammenlign­et med brutto nasjonalpr­odukt (BNP) skylder Hellas prosentvis mer, men i absolutte tall er Italias gjeld desidert høyest i Europa og den fjerde høyeste i verden. Derfor kan en liten økning i renten som Italia må betale, bety svaert mye.

 ??  ?? President Sergio Mattarella nektet å godkjenne en finansmini­ster som er mot Italias bruk av euro som valuta.
President Sergio Mattarella nektet å godkjenne en finansmini­ster som er mot Italias bruk av euro som valuta.
 ?? FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Carlo Cottarelli har bakgrunn fra Det internasjo­nale pengefonde­t IMF skal lede Italias regjering i en overgangsp­eriode.
FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX Carlo Cottarelli har bakgrunn fra Det internasjo­nale pengefonde­t IMF skal lede Italias regjering i en overgangsp­eriode.
 ?? FOTO: ALESSANDRO BIANCHI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Italias president Sergio Mattarella la ned veto mot at Paolo Savona skulle bli finansmini­ster. Dermed blir det ingen populistis­k regjering i denne omgang.
FOTO: ALESSANDRO BIANCHI, REUTERS/NTB SCANPIX Italias president Sergio Mattarella la ned veto mot at Paolo Savona skulle bli finansmini­ster. Dermed blir det ingen populistis­k regjering i denne omgang.
 ?? MEO, AP/NTB SCANPIX
FOTO: ALESSANDRO DI ?? Da Carlo Cottarelli møtte pressen etter at han var utnevnt som statsminis­ter, forsøkte han å roe ned finansmark­edene.
MEO, AP/NTB SCANPIX FOTO: ALESSANDRO DI Da Carlo Cottarelli møtte pressen etter at han var utnevnt som statsminis­ter, forsøkte han å roe ned finansmark­edene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway