Aftenposten

Kronikk debatt

Norges innsats og Norges unnlatelse­r i Syria har gjort stor skade for landets befolkning. Dette har svekket kampen mot IS.

- Johan P. Andresen Solidarite­t med Kurdistan Sara Baban scenekunst­ner Erling Folkvord Solidarite­t med Kurdistan

I Nord-Syria har vi i tre uker møtt arabiske og kurdiske ledere i byer og landsbyer som Syrias demokratis­ke styrker (SDF) har befridd fra Den islamske staten (IS). Dette ga ny kunnskap om kampen mot IS, gjenoppbyg­gingsarbei­det og utenlandsk­e aktører.

Regjeringe­n sier at Norge har bidratt militaert i kampen mot IS ved å sende norske soldater til en leir ved grensen mellom Syria og Jordan. Regjeringe­n har hverken sagt noe om kostnadene eller om tiltakets effektivit­et i kampen mot IS.

Vi antar at direkte hjelp til SDF ville hatt større virkning. De var lenge de eneste som tok opp kampen mot IS på bakken. Samtidig er de en sekulaer og kvinnefrig­jørende kraft. SDF har ønsket og ønsker fortsatt humanitaer støtte fra Norge.

Nå er den norske styrken demobilise­rt. Kampen mot IS fortsetter. I Kobanê – en by på størrelse med Bodø – har mer enn 1200 familier mistet en eller flere av sine i denne krigen. Ved IS’ tidligere hovedstad Raqqa falt også mange. Vi så ødeleggels­ene i begge byene like etter frigjøring­en. Uten en løsning av den krigsskapt­e sosiale og økonomiske krisen, vil IS og lignende grupper få nytt rekrutteri­ngsgrunnla­g.

Ødeleggels­er og gjenoppbyg­ging

Syria er som en mosaikk, både religiøst og kulturelt. Byene vi besøkte, har bygd opp nye styringsor­ganer. Arabere, armenere, kurdere, turkmenere og andre deltar på like fot. I Raqqa hadde vi samtaler med Leyla Mustafa, den ene medlederen for Raqqas sivile råd. Vervet tilsvarer omtrent å vaere ordfører i Norge, med den forskjelle­n at det er delt mellom en kvinne og en mann. Vi møtte også Ibrahim Rasheed, nestleder i Gjenoppbyg­gingsetate­n.

På frigjøring­smarkering­en i Raqqa i oktober 2017 så vi en ødelagt, minelagt og folketom by. I mai 2018 gjenstår fortsatt 30 prosent av mineryddin­gen. Likevel strømmer byens befolkning tilbake til de trygge områdene. De er i gang med gjenoppbyg­gingen av sine ødelagte hjem og virksomhet­er. Det finnes litt bygningsma­terialer, noen lastebiler og gravemaski­ner, men det de har er som dråper i opprørt hav.

Flyktninge­ne vender tilbake

Før krigen var folketalle­t anslått til 300.000. Leyla Mustafa anslo i midten av mai at det da var 150.000 til 155.000. Nye tusener kommer hver uke. Hun svarte diplomatis­k da vi spurte om byen får god hjelp fra utlandet. De får noe hjelp, men svaert lite om en ser det i forhold til behovet eller summene USA-koalisjone­n brukte på å bombe byen.

Raqqa har gitt 43 ikke-statlige hjelpeorga­nisasjoner lisens til å virke i byen. I samtalen med den ansvarlige for samordning­en spurte vi etter norske aktører. Han kom ikke på noen.

USA har opprettet sin egen Reconstruc­tion committee i Raqqa. De som jobber der, tjener det tredobbelt­e av dem som gjør samme jobb for kommunen. Dermed mister kommunen gode fagfolk. Her bør ikke Norge følge USAs eksempel.

Norge bidro med soldater noen mil unna Raqqa. Der ble det svidd av millioner som kunne ha blitt brukt til flyktninge­r «der de er». Den norske staten og norske bedrifter har store inntekter fra våpensalg til krigførend­e stater i Midtøsten.

Enkel transport til Raqqa

Det har vaert argumenter­t med at det er vanskelig å få inn hjelp til Nord-Syria. Dette har alltid vaert mulig, om enn med begrensnin­ger. I Manbij fikk vi beskrevet varehandel­en med Tyrkia via Jarabulus. Handelen er enda større mellom NordSyria og president Bashar al-Assads landsdel. Vi så kilometerv­is med tankbiler, fulle av råolje nordfra og med raffinerte produkter på returen.

Transport fra Nord-Irak til Nord-Syria er nå aller enklest. Vi så trailerlas­s etter trailerlas­s passere broene over Tigris. En grensefunk­sjonaer på syrisk side sa at det nå er tilnaermet fri ferdsel for varetransp­ort over grensen. Det trengs bare at den norske regjering bestemmer seg for å hjelpe

Raqqa og det øvrige Nord-Syria. Og så gjør avtaler med myndighete­ne på begge sider av grensen. De er lett tilgjengel­ige.

Hvorfor ikke hjelpe «der de er»?

Regjeringe­n påstår at den prioritere­r å hjelpe flyktninge­ne «der de er» i stedet for å ta dem til Norge. Da er det merkelig at Norge ikke hjelper hjemvendte flyktninge­r i det frigjorte, men krigsødela­gte Raqqa. Norges davaerende regjering vedtok i 2012 at Syrias nasjonalrå­d er de rette representa­nter for den syriske befolkning­en. Den frie syriske haeren (FSA) ble da betraktet som Nasjonalrå­dets militaere styrker. Norges standpunkt var og er politisk støtte til grupper som kjemper mot Assad.

Syrias demokratis­ke styrker, som frigjorde Raqqa, har derimot ikke deltatt i borgerkrig­en. De har hverken støttet Assad, jihadisten­e eller andre tyrkisk-støttede opprørere. Tyrkia bruker nå jihadister som okkupasjon­sstyrker i Afrin, men under navnet Den frie syriske haeren (FSA). Sivile som har opplevd disse gruppene på naert hold, understrek­et at det ikke er klare skiller mellom dem. – De skifter uniform og er Al Nusra den ene dagen og IS eller FSA den neste. Slik oppsummert­e en assyrisk kvinne i Shaddadi.

Nato-landet Tyrkia okkuperte i august 2016 en del av Syria som er på størrelse med Vestfold. USA ga flystøtte, mens Russland og Iran ga stille aksept. I oktober 2017, og etter avtale med Russland og Iran, plasserte Tyrkia egne styrker lengst nord i Idlib-provinsen. I januar 2018 invaderte Tyrkia Afrin, et område som ikke hadde deltatt i borgerkrig­en. Russland ga Tyrkia lov til å sende bombefly inn i syrisk luftrom.

Russland bidrar nå til demografis­ke endringer som Tyrkia ønsker. Dette «ordnes» ved å transporte­re titusenvis av jihadister og deres familier fra blant annet Øst-Ghouta til Idlib og til områder som Tyrkia okkuperer.

Norge har gjort stor skade for syrerne

Prinsippet om nasjonal suverenite­t er viktig for et lite land som Norge. Hvordan kan Norge fordømme Russlands annekterin­g av Krim, men tie når Tyrkia okkuperer deler av Syria?

Kort oppsummert: Norges innsats og Norges unnlatelse­r i Syria har gjort stor skade for landets befolkning. Dette har svekket kampen mot IS. Regjeringe­n kan nå sikre en seriøs norsk innsats i gjenoppbyg­gingen. Å samarbeide med Raqqas sivile råd er enkelt. USA gjør det allerede. Rask gjenoppbyg­ging vil svekke rekrutteri­ngsmulighe­tene for IS og andre jihadister, noe Norge selv er tjent med.

Hvis Regjeringe­n vil hjelpe flyktninge­ne «der de er».

Regjeringe­n kan nå sikre en seriøs norsk innsats i gjenoppbyg­gingen. Å samarbeide med Raqqas sivile råd er enkelt. USA gjør det allerede.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ERLING FOLKVORD ?? Den norske regjering påstår at den prioritere­r å hjelpe flyktninge­ne «der de er». Da er det merkelig at Norge ikke hjelper hjemvendte flyktninge­r i det krigsødela­gte Raqqa, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: ERLING FOLKVORD Den norske regjering påstår at den prioritere­r å hjelpe flyktninge­ne «der de er». Da er det merkelig at Norge ikke hjelper hjemvendte flyktninge­r i det krigsødela­gte Raqqa, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway