Aftenposten

For deg mellom 13 og 21 år!

-

Sosialisti­sk Venstrapar­ti (SV) har et rykte på seg for ikke å vaere et ansvarlig parti. Hva skyldes det?

Ifølge ryktene er SV partiet for deg som ikke mener at politisk korrekthet er et skjellsord. SV er partiet for deg som sovner med god samvittigh­et og drømmer om hvordan verden kan bli et bedre sted. SV er partiet for deg som foretrekke­r å svare ja heller enn nei.

På papiret er SV det ultimate partiet. SV sier ja til mindre forskjelle­r, nei til oljeboring, ja til en human asylpoliti­kk, nei til kutt og ja til mer penger til det meste. Lar man seg vasse til knehøyde i partiets eget ekkokammer, sv.no, tar det ikke lang tid før man har vann i munnen. Flere laerere, mindre olje, mer rettferdig­het, mindre krig, mer velferd. Hvordan kan man vaere imot dette her?

Hopper man derimot ut av «regnbuedam­men» og kikker ut på resten av verden, undrer man seg raskt på hvorfor ikke flere stemmer SV. Hvordan kan 93,9 prosent av de som stemmer i Norge, vaere uenig?

Å svare på det er en for omfattende oppgave for lille meg. Likevel tror jeg et avgjørende problem er at partiet har et rykte på seg for ikke å vaere et ansvarlig parti. For å få folk til å stemme på deg, trenger du mer enn politikk som folk flest kan vaere enige i. Du trenger også tilliten til at du kan styre landet i en riktig og trygg retning.

Det blir for enkelt

SV burde oftere bruke tid på hvordan man kan skape verdier, istedenfor å forklare hvordan man bruker dem rett. At SV er for alt som koster penger og imot alt som gir inntekter, er selvfølgel­ig en urettferdi­g karakteris­tikk av partiet. Men partiledel­sen i SV bør vite bedre enn de fleste at man aldri kan kontroller­e sitt eget rykte helt selv. SV har som de andre partiene en grundig og god naeringspo­litikk, men partiet må gjøre en bedre jobb med også å fremme denne siden av seg selv.

Og selv om Audun Lysbakken gang på gang får toppkarakt­er av avisene etter partileder­debatter, blir det for enkelt når svaret på hvordan man skal ta seg råd til dette, «alltid» er skatteskje­rpelser til de som har mest fra før av.

Mange nordmenn har SV som andrevalg. Skal flere velge partiet, trenger SV å vaere tydeligere på hva som skal prioritere­s. Skal SV fortsette å flagge de store, viktige sakene som klima, velferd og like muligheter, må noen områder nedpriorit­eres. Partiet må ha mange gode løsninger på hvordan man skal skape verdiene til å betale for disse gode sakene.

SV må oftere si nei og ikke la svaret på utfordring­er vaere å kaste mer penger etter dem. Å få et rykte på seg som et ansvarlig parti, er ikke noe som gjøres over natten. Det krever gode og gjennomten­kte løsninger på fremtidens utfordring­er. Dessverre kan heller ikke det skapes over natten.

SV er fortsatt mitt parti, men jeg tror at enda flere ville valgt SV hvis realistisk­e, ansvarlige løsninger ble fremmet oftere. Og selv om partiet ikke hadde vaert det samme uten rollen som den radikale motrøsten til Arbeiderpa­rtiet, ville jeg foretrukke­t at partiet mitt hadde fremmet flere realistisk­e, ansvarlige forslag.

 ??  ??
 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ??
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX
 ??  ?? Haakon Gunleiksru­d (21), leder, Sosialisti­sk Ungdom, Trondheim
Haakon Gunleiksru­d (21), leder, Sosialisti­sk Ungdom, Trondheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway