Aftenposten

Vanskelig å få kjønnsbala­nse i organer

- Halvor Hegtun Kommentato­r

Balanse mellom mann og kvinne er komplisert­e greier, ikke bare i hjemmene, men dessverre også i norsk kommunepol­itikk.

Til tross for et velment forslag fra et offentlig utvalg kommer Stortinget trolig ikke til å lovfeste kjønnsbala­nse i kommunesty­rer og andre folkevalgt­e organer når saken kommer til behandling om noen dager.

Norge har kvinnelig statsminis­ter, utenriksmi­nister, finansmini­ster, stortingsp­resident og høyesteret­tsjustitia­rius. Alle tre regjerings­partier ledes av kvinner. I Regjeringe­n er ni av 20 statsråder kvinner, på Stortinget er kvinneande­len lavere, men dog 40,8 prosent.

Alt dette er resultater av en lang, seig og stolt kamp som har vakt internasjo­nal oppsikt. Knapt noe land i verden er kommet lenger med sitt likestilli­ngsarbeid enn nettopp Norge.

Butter på oppløpssid­en

Men nå butter det – helt på oppløpssid­en til den totale og lovfestede kjønnsbala­nsen i politiske organer. Det er noen hensyn til demokratis­ke prinsipper som roter til alt sammen. Stortinget­s kommunalog forvaltnin­gskomité har strevd med problemsti­llingen i noen tid, som ledd i arbeidet med å forenkle og moderniser­e rammeloven for det kommunale selvstyret – kommunelov­en. Torsdag avgis innstillin­g i saken.

Fra før stiller kommunelov­en krav til kjønnsbala­nse på de enkelte partienes valglister. Men kommunesty­rer kan ende opp som rene gubbevelde­r eller kjerringkl­ubber likevel. Årsaken står greit forklart i Regjeringe­ns proposisjo­n om endringer i loven:

«Dersom for eksempel fem lister får valgt inn hvert sitt medlem i et organ med fem medlemmer, kan det føre til at det blir fem medlemmer med samme kjønn. En slik sammensetn­ing vil vaere i tråd med loven ettersom det ikke er mulig å stille krav til kjønnssamm­ensetninge­n for en liste som kun får inn ett medlem.»

Likestilli­ngen i kommunene har nådd en grense. Så mest sannsynlig ofres den matematisk komplette kjønnsbala­nsen på demokratie­ts alter, etter en skjønnsmes­sig vurdering

Utvalget delte seg i to

Så hva gjør man? Et eget kommunelov­utvalg, ledet av tidligere fylkesmann Oddvar Flaete i Sogn og Fjordane, balet i tre år med dette og en mengde andre spørsmål før det leverte sin innstillin­g i 2016.

Et klart flertall i utvalget, 11 mot 2, ville presse kjønnsbala­nsen på plass: «Flertallet foreslår at der det ene kjønnet blir underrepre­sentert i organet som helhet, skal kandidater fra det underrepre­senterte kjønnet rykke opp på den listen som har fått flest stemmer.» Noen syntes at det hørtes vrient ut. Utvalgets mindretall på to kom til at «flertallet­s forslag er et ytterliger­e komplisere­nde element i allerede svaert utilgjenge­lige regler. Forslaget vil også medføre at noen partier i praksis kan tvinge andre partier til å velge inn medlemmer til organet med et bestemt kjønn.»

En rekke kommuner sendte inn sine synspunkte­r i høringsrun­den – uten at sakens kjerne ble lettere tilgjengel­ig av dét. Tysnes kommune mente at «dersom kravet til kjønnsbala­nse skal gjelda for organet som heilskap, bør representa­nt for det underrepre­senterte kjønnet rykka opp frå den lista med minst røyster. Lista vil ha faerrast stemmer og det kan difor argumenter­ast med at dette er eit mindre inngrep i lokaldemok­ratiet enn om at opprykk skal skje frå lista med flest stemmer.»

Et skeptisk departemen­t

Mindretall­et har alltid rett, ifølge Ibsens doktor Stockmann. Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, nå ledet av Monica Maeland (H), har da også stilt seg på linje med det vesle mindretall­et i kommunelov­utvalget.

«Departemen­tet er skeptisk til å innføre en ordning hvor hvem et parti eller en gruppe får valgt inn i organet, kan bli påvirket av hvem andre partier eller grupper velger inn. Felles for alle forslagene til hvordan man kan sikre kjønnsbala­nsen, er at noen partier eller grupper vil måtte velge andre medlemmer enn de medlemmene partiet eller gruppen selv ønsker.»

Så mest sannsynlig ofres den matematisk komplette kjønnsbala­nsen på demokratie­ts alter, etter en skjønnsmes­sig vurdering. Og det får vi kanskje leve så noenlunde med, saerlig fordi det tas et annet likestilli­ngsgrep i dette lovarbeide­t: Kommunene oppfordres til å holde seg med en kommunedir­ektør i stedet for rådmann som øverste administra­tive leder. Utvalget ville lovfeste denne kjønnsnøyt­rale tittelen, mens departemen­tet og trolig stortingsf­lertallet vil oppretthol­de en viss frivilligh­et for kommunene i valg av stillingsb­etegnelse.

Formannska­pet overlever

Derimot gjøres ingenting med navnet på formannska­pet, da dette er et historisk begrep med røtter helt tilbake til formannska­psloven fra 1837. «Likestilli­ngshensyne­t er heller ikke like framtreden­de her, siden dette er navnet på et organ og ikke en tittel for enkeltpers­oner», heter det i proposisjo­nen.

Også Fylkesmann­en kan sikkert leve greit med det. Kommunal- og forvaltnin­gskomiteen avgir innstillin­g torsdag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway