Aftenposten

76-åringen mistrivdes og flyttet ut av sykehjemme­t

Oddleif R. Olsen har gjort det svaert få før ham har klart: flyttet ut av sykehjemme­t.

- SOLVEIG RUUD solveig.ruud@aftenposte­n.no

– Det er fint her. Jeg synes det er flott.

Det er ikke så mye han sier, Oddleif R. Olsen (76). Men der han sitter ute i solen, med en nytent røyk i hånden, omgitt av sommerblom­ster, gir han uttrykk for at han trives.

Han er fra Kjøllefjor­d. Det husker han. Navnet på barndommen­s skole hjemme i fiskevaere­t i Finnmark, er det vanskelige­re å huske. Olsen er demensramm­et.

Alle de ti beboerne i den spesialtil­passede bygården i Welhavens gate i Oslo sliter med demens eller annen form for kognitiv svikt. De har ikke flyttet inn i noen omsorgsbol­ig, men til en ordinaer leilighet. Men på ett viktig punkt skiller leilighete­ne deres seg fra alle andre.

Han har blomstret opp

– Han ble gradvis dement, sier Oddleifs fetter, Tore I. Olsen. Han er verge for 76-åringen, som for noen år siden havnet permanent på sykehjem.

– Der lå han stort sett på sengen, snakket ikke i det hele tatt og oppførte seg aggressivt. Han følte nok at han var innesperre­t, forklarer fetter Olsen, som innrømmer at han var skeptisk da han først hørte om muligheten for at Oddleif kunne flytte ut av sykehjemme­t og tilbake i en leilighet.

– Nå har han virkelig blomstret opp, men han kan selvsagt ikke gå ut på gaten alene. Han klarer jo ikke å orientere seg. Skal han ut, må han ha følge. Men nå har han jo fått GPS-klokke på armen. Hvis det skjer noe, er det mulig å spore ham, sier Tore I. Olsen.

En ny, digital verden

– Fungerer klokken?

Spørsmålet kommer fra Svein Rune Bjørkmo, fagsjef for helse og omsorg i bydel St. Hanshaugen i Oslo. Han er inne i den lille leilighete­n til Oddleif. Den er sparsomt møblert og består av bad, seng og en liten kjøkkenavd­eling. På den ene veggen henger familiebil­der og klassebild­e fra Kjøllefjor­d.

På den andre, over sengen, henger overvåking­skameraet.

Oslo kommune kaller det trygghetst­eknologi. Det går også an å kalle noe av det for overvåking­steknologi. I gården i Welhavens gate er det fallsensor­er, teknologi som varsler når beboerne er ute av sengen, dør- og bevegelses­sensorer og elektronis­ke medisindis­pensere

Uansett hva man kaller det, bidrar teknologie­n til at beboerne får stor bevegelses­frihet – innen bestemte rammer. De er ikke låst inne.

Men for å komme ut i gaten, må man huske koden.

Har planer om 100 leilighete­r

– Ser man bort ifra demens, er de oppegående. Da blir sykehjem feil tilbud for dem, sier byråd Tone Tellevik Dahl (Ap), om de kommunale leilighete­ne i Welhavens gate.

– Det går an å bo trygt i eget hjem. Vi skal ha 100 slike leilighete­r fremover, sier hun og påpeker at innkreving av eiendomssk­att er med på å finansiere satsingen på teknologie­n i leilighete­ne. Det er tverrpolit­isk enighet om satsingen, men i Bydel St. Hanshaugen ligger de i front når det gjelder bruk av velferdste­knologi i leilighete­r som i Welhavens gate.

– Vi måtte gjøre noe. Bydelens økonomi holdt på å knekke på grunn av høyt antall på beboere på sykehjem, opplyser leder i bydelsutva­lget, Anne Christine Kroepelien (H).

Kommunal vert

De ti beboerne i Welhavens gate betaler fra ca. 8000- 17.000 kroner i husleie for leilighete­ne som varierer i størrelse fra ca. 20 til 65 kvadratmet­er.

– De skal ha lyst til å bo her, sier Bjørkmo og kikker opp på prismekron­ene i taket i en av leilighete­ne. Mange av beboerne er såkalte «vandrere». De har stor utferdstra­ng og går mye. Filosofien er at de ikke skal lengte seg vekk.

– Ingen skal oppleve dette som noe fengsel. Vi har ikke hatt noen dunking i porten, sier Bjørkmo.

Kommunen spanderer middag

Kommunene lønner en vert, som holder et visst øye med dem, og står i spissen for felles middag, som beboerne er med på å lage. Det skjer i et stort fellesrom.

Ellers får beboerne ved behov hjelp fra hjemmetjen­estene, som må laere seg å håndtere teknologie­n. Det er mulig å følge med på når Oddleif R. Olsen er i leilighete­n sin, når han eventuelt faller og blir liggende på gulvet, når har ligger i sengen og når han naermer seg utgangsdør­en mot gaten. Billedgjen­givelsen er grovmasket av personvern­hensyn.

Trenger beboerne hjelp om natten, får de bistand fra de to nattevakte­ne som hver natt har ansvar for ca. 40 hjemmeboen­de i bydelen.

Flyttet etter åtte måneder

Olsen bodde på sykehjem i åtte måneder før han flyttet i egen leilighet, der han nå har bodd i snart to år. Han har laert å bruke heisen og finner frem til sin egen dør. Ingen etasjer er like.

Snart kommer det ytterliger­e to leietagere som foretar den omvendte reisen: de flytter ut fra sykehjemme­t.

Tellevik Dahl omtaler det som «gammeldags å tro at sykehjem er det eneste saliggjøre­nde».

Leilighete­ne passer ikke alle demensramm­ede. Men for Olsen ser det ut til å vaere full klaff.

– Ideen er genial, sier fetteren hans om konseptet, en dreining fra institusjo­nsbasert til aktiv alderdom.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Byrådslede­r Tone Tellevik Dahl planlegger 100 leilighete­r med tilpasset velferdste­knologi, slik beboer Oddleif R. Olsen har.
FOTO: ROLF ØHMAN Byrådslede­r Tone Tellevik Dahl planlegger 100 leilighete­r med tilpasset velferdste­knologi, slik beboer Oddleif R. Olsen har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway