Aftenposten

Hun kan ha oppskrifte­n demokraten­e trenger for å beseire Trump

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Det var en uke med historisk sus av singlende glass for afroamerik­anske kvinner i USA.

Først ga Meghan Markle sitt ja til å bli medlem av den britiske kongefamil­ien. Så, tre dager senere, vant Stacey Abrams (44) demokraten­es primaerval­g i Georgia. Hun blir dermed den første svarte, kvinnelige guvernørka­ndidaten i USAs historie.

Abrams skal slåss med en republikan­er om å bli Georgias øverste leder 6. november. Denne valgkampen blir garantert en av høstens mest omtalte. Det blir en viktig test for demokraten­e, fordi det kan gi partiet nyttig kunnskap frem mot valget i 2020.

Men det reflektere­r også muligheten­e som ligger der for en ny generasjon afroamerik­anske kvinner, og kanskje et glimt av håp om at de nå er på vei gjennom «det svarte glasstaket».

Det blir dessuten en «generalprø­ve» for den eneste svarte kvinnen i Senatet, og en av favoritten­e til å utfordre Trump i 2020: Kamala Harris.

Det doble utenforska­pet

Svarte kvinner i USA har utklasset svarte menn når det gjelder utdanning i flere tiår. Av 192.000 svarte ungdommer som gikk ut av college i 2015, var over 64 prosent kvinner.

Svarte kvinner har også høyere arbeidsdel­tagelse enn hvite kvinner. 59,7 prosent av afroamerik­anske kvinner er i jobb, mot 56,4 prosent av hvite kvinner.

Likevel finnes det ingen afroamerik­anere blant de 29 kvinnene som er toppledere i USAs 500 største selskaper. Og bare én fikk plass sist magasinet Fortune publiserte sin liste over USAs mektigste businesskv­inner.

Magasinet beskriver problemet som et «dobbelt utenforska­p». De er hverken menn eller hvite: «Som et resultat blir de ofte utestengt fra uformelle nettverk som hjelper andre med å finne jobber, mentorer og støttespil­lere,» skriver Fortune.

Også i politikken har svarte kvinner vaert henvist til støttefunk­sjoner. De er kjernevelg­ere for det demokratis­ke partiet, spesielt i sørstatene. Det var for eksempel afroamerik­anske kvinner som fikk vippet pendelen i riktig retning for Doug Jones, senatorkan­didaten som overrasken­de vant ekstravalg­et i Alabama desember i fjor.

På mange måter var Jones’ triumf en seier etter tradisjone­ll demokratis­k oppskrift i sørstatene; en hvit, mannlig sentrumska­ndidat som kan appellere til den hvite arbeiderkl­assen, men får drahjelp av minoritete­r. Dette er også strategien mange i partielite­n mener må brukes for å ta makten tilbake fra republikan­erne og Trump.

Stacey Abrams utfordrer hele denne tankegange­n. Hun mener demokraten­e må tørre å tenke nytt.

– Jeg tror der er flere demokrater som nå er klare til å heve stemmen, sa hun i et intervju med The Guardian nylig.

Den amerikansk­e drømmen

Abrams’ historie er allerede et klassisk amerikansk eventyr om å ta kontroll over sin egen skjebne. Hun vokste opp som et av seks barn i en fattig familie i Mississipp­i, men klarte å skaffe seg en jusutdanne­lse fra Yale University, tok jobb som advokat og ble en av toppene i byadminist­rasjonen i Atlanta før hun var 30. Hun ble valgt inn i delstatsfo­rsamlingen i Georgia da hun var 33 og ble demokraten­es leder der før hun fylte 40.

I 2014 grunnla Abrams en organisasj­on kalt The New Georgia Project, med mål om å registrere og engasjere minoritets­velgere. Hennes filosofi er at demokraten­e kan satse på et budskap som handler om utdanning, familievel­ferd, helse og like muligheter. Det må kombineres med en bedre strategi for å registrere og motivere demokratis­ke velgere til å stemme.

I seierstale­n sin forrige tirsdag sa Abrams:

«Sammen vil vi skape en fremtid med grenseløs tro og historisk satsing på våre barn som kjernen i hver eneste beslutning vi tar. Det betyr rimelig barnehagep­lass for familier og reell tilgang til muligheter fra man er født til man dør.»

Hun har fått støtte fra Bernie Sanders, og to av USAs mektigste svarte demokrater, senatorene Cory Booker og Kamala Harris. De to sistnevnte følger nok ekstra godt med på Abrams valgkamp i høst. Begge blir nemlig nevnt som mulige presidentk­andidater i 2020. Harris er en favoritt for mange av Obamas tidligere støttespil­lere. Dersom Abrams kan slå gjennom med sin strategi i Georgia, kan det vaere en oppskrift for Harris i 2020.

En smal vei til seier

Så kan Abrams faktisk vinne i Georgia i november?

Det blir i så fall en stor overraskel­se, ifølge nettstedet fivethirty­eight.com, som lager tallbasert journalist­ikk om amerikansk politikk. De påpeker at selv om Georgia blir stadig mer multietnis­k, utgjør hvite velgere fortsatt 53 prosent. Disse er svaert konservati­ve, og mer enn tre fjerdedele­r støtter republikan­ere.

Guvernørse­tet har vaert notorisk vanskelig å nå for afroamerik­anere. Gjennom historien har det bare vaert fire svarte guvernører, i Louisiana (i 34 dager i 1872), i Virginia, Massachuse­tts og New York. Det samme gjelder for Senatet, der det i dag er en svart kvinne (Harris) og to svarte menn (Booker, og Tim Scott). Noe av grunnen er at afroamerik­anere har hatt problemer med å nå gjennom i bredere valg, der hele delstaten stemmer. De fleste kongressme­dlemmene represente­rer distrikt med en kraftig overvekt av minoritete­r.

– Hvis du represente­rer et overveiend­e svart distrikt, blir du satt i et spor som det er vanskelig å komme seg ut av når du skal søke valg i et bredere område, sa den

 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway