Aftenposten

– Mange foreldre føler seg ikke respektert i fylkesnemn­da

- LENE SKOGSTRØM

Lørdag skrev Aftenposte­n om en omsorgsove­rtagelsess­ak i fylkesnemn­da. Nemnda mente at to unge foreldre ikke er skikket til å ha omsorg for barnet sitt, til tross for omfattende hjelpetilt­ak.

Som første avis fikk vi vaere til stede under forhandlin­gsmøtet i tre dager – dette er rettsaksli­gnende møter som vanligvis er hermetisk lukket for offentligh­etens innsyn.

Direktøren for fylkesnemn­dene, Pernille Pettersen Smith, sa til Aftenposte­n lørdag at hun ønsker å tilrettele­gge for mer åpenhet og at mediene skal få tilgang til å dekke flere saker i nemndene.

– Selv om foreldre ønsker å ha pressen til stede i nemnda, blir det avvist av hensyn til barnet, sier styreleder i Organisasj­onen for barneverns­foreldre (OFB), Merethe Løland. OFB er en organisasj­on for foreldre som har, eller har hatt, barna sine plassert i fosterhjem eller på barneverns­institusjo­n. Løland sier foreningen får høre fra mange foreldre at de ikke blir respektert i nemnda, og at foreldrene­s vitner føler seg tråkket på.

– Forsøkene med såkalt samtalepro­sess som pågår i noen nemnder er en mye bedre erfaring for de fleste. Selv om utfallet blir det samme – for eksempel omsorgsove­rtagelse – føler foreldrene at de blir ivaretatt og hørt, sier Løland.

Samtalepro­sess er en saksbehand­lingsform hvor nemndleder inviterer partene i saken til samtaler, for blant annet å undersøke om partene kan bli enige om en løsning til barnets beste.

Løland har selv mistet to av tre barn i omsorgsove­rtagelse, og synes hun ble godt behandlet i nemnda.

– Man kan godt vurdere prosessen som god selv om utfallet blir et annet enn man ønsker, sier hun.

Personvern viktigere

Advokatfor­eningen er ikke tilhenger av at pressen skal få vaere til stede i fylkesnemn­dene.

– Jeg mener det er viktig med åpenhet om hva som skjer i fylkesnemn­dene, men tror ikke det vil vaere hensiktsme­ssig med en større adgang for pressen. Personvern­et må gå foran, sier advokat Cecilia Dinardi på vegne av Advokatfor­eningen. Hun har lang erfaring fra barneverns­saker i fylkesnemn­da og tingretten, og er medlem av Advokatfor­eningens menneskere­ttighetsut­valg.

– I fylkesnemn­dene fattes det vedtak som er ekstremt inngripend­e i folks liv, sier Siri GeddeDahl, leder i Pressens Offentligh­etsutvalg. – Derfor er det viktig at pressen får vaere til stede og dekke saker her. Ikke bare fordi allmennhet­en skal få vite hva som skjer i nemnda, men også av hensyn til rettssikke­rheten for dem som er involvert.

Gedde-Dahl legger til at journalist­er er fullt ut i stand til å håndtere hensyn til anonymiser­ing og følge de regler som er satt. Hun viser til at mediene dessuten følger Vaer varsom-plakaten som stiller strenge krav til varsomhet ved publiserin­g av denne type opplysning­er.

– «Slaget står» i nemndene

Arne Jensen, generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening og medlem i Pressens offentligh­etsutvalg, sier det er i fylkesnemn­dene at «slaget står» i barneverns­saker og de viktige beslutning­ene som regel tas.

– Det er der partene kan imøtegå motpartens fremstilli­ng av saken, man får en forståelse for vedtak som gjøres og hvorfor noen mener de er feil.

Han påpeker at større åpenhet kan oppnås på to måter:

Ved å endre reglene i barneverns­loven slik at den tar inn i seg regelsette­t som brukes i domstollov­en. Her reguleres hvem som kan vaere til stede ved forhandlin­gene og med ulike begrensnin­ger på hva som kan refereres.

– Reglene har vist seg å fungere godt og kan fininnstil­les til den enkelte sak, sier han.

– Den andre veien å gå er å la fylkesnemn­dene bli en del av domstolsap­paratet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aftenposte­n skrev lørdag om Lukas på 8 måneder og hans unge foreldre som har vaert i fylkesnemn­da som skal avgjøre om de er skikket til å vaere foreldre for sønnen.
Aftenposte­n skrev lørdag om Lukas på 8 måneder og hans unge foreldre som har vaert i fylkesnemn­da som skal avgjøre om de er skikket til å vaere foreldre for sønnen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway