Aftenposten

Vil hasteinnfø­re deler av ny lov for å hjelpe domstolene

- ANDREAS BAKKE FOSS

Domstolskø­ene kan kuttes ved å hasteinnfø­re deler av forslaget til ny straffepro­sesslov, mener Peter Frølich (H). Vi er åpne for alle gode forslag, svarer statssekre­taeren.

Det er over to år siden det regjerings­utnevnte straffepro­sessutvalg­et overrakte sin utredning om ny straffepro­sesslov til davaerende justis- og beredskaps­minister Anders Anundsen (Frp). Gruppen skulle foreta en vurdering av reglene om hvordan straffesak­er skal etterforsk­es og forfølges, blant annet i retten.

Ifølge Justis- og beredskaps­departemen­tet tas det pr. i dag sikte på å fremme en proposisjo­n våren 2021.

Men så lenge vil ikke Peter Frølich, Høyres justispoli­tiske talsmann og medlem i justiskomi­teen, vente. Han vil løfte ut sentrale deler av forslaget og hasteinnfø­re dem. Målet er å få ned den lange saksbehand­lingstiden i domstolen.

– Det vil gå mange år før den mursteinen av en utredning vil munne ut i noen lov. I mellomtide­n hoper sakene seg opp i domstolen og blir en flaskehals, sier Frølich.

Vil møte justismini­steren

Frølich skal nå be om et møte med justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp), der han vil be om at flere sentrale elementer løftes ut i en egen proposisjo­n til Stortinget for å få fortgang:

Redusere omfanget av anker til lagrettene ved å innføre silingsadg­ang også i de mest alvorlige straffesak­ene med strafferam­me over seks år.

Gjenbruk av forklaring­er fra første instans, basert på lyd- og billedoppt­ak (slike opptak kan også brukes i prosessen med siling av anker).

Redusere omfanget og lempe på kravet til begrunnels­en når domstolen tar stilling til en anke.

Aktiv saksstyrin­g fra dommerne i retten.

Adgang til å benytte fjernavhør og fjernmøte i straffesak­er.

– Jeg er utålmodig. Dette er gryteklare forslag som vi kan sette i gang med nå, sier Frølich.

Åpne for alle gode forslag

I Justis- og beredskaps­departemen­tet i Nydalen er de ikke avvisende til forslaget. Statssekre­taer Sveinung Rotevatn (V) sier de gjerne setter seg ned med Frølich for å diskutere muligheten for å ta ut enkelte punkter i en egen proposisjo­n og hastebehan­dle dem.

– Begge parter opptatt av å redusere saksbehand­lingstiden i domstolen. Vi er åpne for alle gode forslag for å få til dette, uten å trekke noen konklusjon­er nå, sier Rotevatn. .

–Ønsker å få fokus bort

Lene Vågslid (Ap), lederen i Stortinget­s justiskomi­té, sier hun ikke er avvisende til forslagene.

Hun mener imidlertid de baerer preg av at regjerings­partiene ønsker å få fokus bort fra at de ikke har fulgt opp utredninge­n om ny straffepro­sesslov og etter hennes mening heller ikke har prioritert domstolene.

– Utfordring­ene man her søker å løse, dreier seg først og fremst om at Regjeringe­n ikke har sørget for at domstolen er godt nok finansiert. Saksbehand­lingen tar for lang tid fordi det er for få dommere. Og så dreier dette seg selvfølgel­ig om hvor mye ressurser domstolene må bruke på den enkelte sak, sier Vågslid.

 ??  ??
 ??  ?? Peter Christian Frølich (H)
Peter Christian Frølich (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway