Aftenposten

Rapport fra promperomm­et

Scenen ble ramponert, det var promping med maling og drikking av egen urin. Panini-BoysRoom viser at provokasjo­n også er viktig i videoblogg­ernes tidsalder.

-

Det er svett, tett og eksistensi­elt ensomt, og det er blitt ett av de farligste motivene i vår tid.

Jeg snakker om gutteromme­t.

Der 17-åringer radikalise­res, terroriste­r skriver sine manifester og moralsk forkvakled­e mennesker finner likesinned­e i sene nattetimer. Vegard Vinge og Ida Müllers seks timer lange performanc­e Panini-BoysRoom på Festspille­ne i Bergen utforsker dette motivet til det ekstreme. Ragnar Brovik, arkitektla­erlingen fra Byggmester Solness, har bygget en enorm katedral i Sentralbad­et. Her skal han baesje maling utover et maleri og tisse seg selv i munnen. Han skal ta oss med inn i Peer Gynt, med seg selv iscenesatt som Peer. Ingrid er en utstilling­sdukke, som Peer/Ragnar penetrerer etter å ha boret et hull i hennes vagina. Solveig er en maskert tenåringsj­ente, som blir filmet mens hun har sex på gutteromme­t.

«Å urinere i munnen har han gjort før, så jeg blir ikke provosert,» sa en kritiker til meg etter forestilli­ngen. Andre anmeldere har kommet med samme kritikk. Vinge/Müller blir beskyldt for å utforske de samme anale områder forestilli­ng etter forestilli­ng, og flere mener teaterduoe­n bør fornye seg. Provokasjo­n som virkemidde­l har som kjent en bakside: Det fungerer bare de første gangene.

I 1970 var det uhørt at ensemblet i Hair var nakne rett før teppefall. Men utover 80-tallet ble nakenhet et hyppig brukt virkemidde­l i blant annet Stein Winges forestilli­nger og sjokkeffek­ten forvitret.

Betyr det at grenser alltid må flyttes? At nakenhet blir til sex som igjen blir til urinering og fetisj, mens performanc­epublikume­t klapper hele veien til Syndefalle­t?

Vår bluferdige tid

Jeg mener historien har vist oss det motsatte. Det som var greit i fjor, kan vaere svaert provoseren­de i år. Tenk bare på hvordan vi ser på kvinnerepr­esentasjon på en helt annen måte i 2018 enn i 2016. Samtidig er hele offentligh­eten blitt mer bluferdig. Brageteatr­et fikk motbør fordi en forelder trodde at en dukkespill­er var naken i ett sekund under en barnefores­tilling. Det var han aldri, det var en illusjon, men likevel ble forestilli­ngen endret. I vår har debatten gått om Den siste kongsfeste­n på Det Norske Teatret. Morgenblad­ets anmelder Ilene Sørbøe stilte spørsmål om skuespille­rne var redde for å si nei til å delta i en forestilli­ng der kvinneroll­ene først og fremst hadde mye sex og lite klaer. Det gikk senere ensemblet ut for å avkrefte. Da jeg møtte Vegard

Provokasjo­n som virkemidde­l har som kjent en bakside: Det fungerer bare de første gangene.

Vinge i forrige uke, snakket han om at det var krevende å lage kunst i en sensitiv medieoffen­tlighet. Han var redd for at noen elementer skulle bli tatt ut av sin sammenheng og plutselig bli til en mediesak utenfor hans kontroll. Det førte til en viss grad av selvsensur, fortalte kunstneren.

Fra Ibsen til gutterom

Vegard Vinge har en skjebneven­n i Henrik Ibsen. Også han opplevde at stykkene ble skandalesa­ker i pressen. Flere kritikere var opprørt over de mange umoralske ingrediens­ene i Gengangere, og stykket ble ikke oppført i Norge før 19 år etter at det kom ut. Akkurat som Ibsen vil Vinge tematisere vår tid gjennom en serie overskride­lser. I Panini-BoysRoom er Peer Gynt en representa­nt for alle misforståt­te menn. Og hva gjør den misforståt­te mannen i 2018? Han starter en blogg. Han leker med våpen og seg selv. Han svetter alene på et rom. Vegard Vinge inviterer publikum inn, mens vi hele tiden vurderer om det er riktig å vaere med.

I en scene kaster han Solveig ut mot en publikumme­r. Den tilfeldige tilskueren dekker ansiktet sitt til, liksom for å beskytte seg fra det som skjer på scenen. En annen tilskuer vurderer å gripe inn under en nakenscene med samme karakter, fordi hun lurer på om skuespille­ren er gammel nok. En festspillf­rivillig kommer ilende til når teatergrup­pen begynner å ramponere scenen.

Sint og rystet

Når forestilli­ngen er inne i sin sjette time (uten pause) inviterer Brovik til punkdans, men det er ingen som vil danse. Isteden klapper publikum for å få en avslutning på det hele, men Vinge nekter å gi seg før vi er inne i neste døgn. Da jeg endelig slipper ut av Sentralbad­et, noen minutter over midnatt, sjangler jeg av ren trøtthet. Jeg er ikke egentlig så provosert av tiss, baesj og dukkesex, jeg er mest sur for at det ikke sluttet tidligere. Men jeg er også rystet. Rystet over å vaere vitne til et stort mørke, men likevel kjenne en viss empati.

 ??  ??
 ?? Teateranme­lder ?? åKommentar Per Christian SelmerAnde­rssen
Teateranme­lder åKommentar Per Christian SelmerAnde­rssen
 ?? FOTO: THOR BRØDRESKIF­T, FESTSPILLE­NE I BERGEN ?? En skikkelse fra en Wagneroper­a hugger ned traerne i scenografi­en og ramponerer senere hele scenen. Wagner, Nietzsche og personer fra Nazi-Tyskland går igjen i «Panini-BoysRoom».
FOTO: THOR BRØDRESKIF­T, FESTSPILLE­NE I BERGEN En skikkelse fra en Wagneroper­a hugger ned traerne i scenografi­en og ramponerer senere hele scenen. Wagner, Nietzsche og personer fra Nazi-Tyskland går igjen i «Panini-BoysRoom».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway