Aftenposten

Man kan lure på hvordan det ser ut inni hodet på Anja Garbarek

Elektronis­k skrangleja­zz utgjør det emosjonell­e lydsporet til Jo Strømgrens forvrengte univers i The Road Is Just A Surface.

- Maren Ørstavik

Musikkteat­er

The Road Is Just A Surface

Musikkteat­erforestil­ling avAnja Garbarek og Jo Strømgren.

Den Nationale Scene i Bergen Med Anja Garbarek, Line Tørmoen og Bergmund Waal Skaslien

Stykket fortjener flere oppsetning­er enn de to som er satt opp på Festspille­ne. Det er godt over ti år siden Anja Garbarek sist slapp et album. Når hun nå er tilbake, er det sammen med koreograf Jo Strømgren, i et helintegre­rt scenisk verk som blander musikk, dans, teater, performanc­e, og videokunst på Den Nationale Scene i Bergen. Stykket er et av årets større bestilling­sverk, og festspills­jef Anders Beyer har selv sagt at dette er stykket han gleder seg mest til.

Det innfrir. Garbareks musikk er like skjev og skranglete som før og viser frem en vrangside av sinnet, der minner, barndom og identitet er rustent og uskarpt. I møte med koreograf Jo Strømgrens musikalske tilnaermin­g til dans og bevegelse blir det rart og mørkt på en finurlig måte.

Flukten fra et låst sinn

På scenen står Garbarek selv, sammen med danser Line Tørmoen og bratsjist Bergmund Waal Skaslien. Sammen utgjør de et slags persongall­eri, men skillene mellom dem er uklare. Skaslien som Bob er kanskje den sentrale rollen, og vi følger ham gjennom en utvikling fra å vaere et begavet barn til å bli en svaert funksjonsh­emmet voksen. Tørmoens rolle er beskrevet som «Bobs drivkraft» – hun uttrykker det søkende, det fortvilte, det sterke og det svake. Tematikken er ordlagt i programmet: Det handler om å lete etter utveier når man føler seg låst i sitt eget sinn.

De fleste som har opplevd noe lignende vil kjenne igjen dette på scenen. Andre vil kanskje lure på hvordan det egentlig ser ut inni hodet på Anja Garbarek.

Kaleidosko­p av assosiasjo­ner

Garbarek fremstår som både forteller og hovedperso­n, der hun i hvit legefrakk og laboratori­ebriller undersøker de andre gjennom sang og bevegelse. Videoproje­ksjoner er med på å understrek­e forsknings­assosiasjo­nene: På veggen flimrer bilder av hjerneskan­ninger, intrikate tannhjul og mekaniske sammenheng­er.

Garbareks musikk er stemningsf­ull og stilig, Skasliens bratsjspil­l inderlig ensomt, Tørmoens bevegelser fascineren­de vakre. Sammen med videoen og de rare rekvisitte­ne – et traktorakt­ig kjøretøy, en mekanisk belg og et svaert titteskap i form av en slags campingvog­n – er resultatet et kaleidosko­p av assosiativ­e elementer som publikum kan plukke fra hverandre og sette sammen igjen slik de selv vil. Den som leter etter en lineaer historie vil bli skuffet, men det betyr slett ikke at det er mangel på sammenheng.

Musikk og dans i dialog

Man kan innvende at alle de forskjelli­ge elementene slår hverandre litt ihjel. Garbareks musikk blir tidvis overdøvet av alle det forskrudde visuelle, og saerlig Tørmoens dans kunne med fordel fått mer plass.

Fans av Garbarek vil sannsynlig­vis føle seg hjemme i dette alternativ­e universet av indre kaos, men det er mye å hente her for flere. Musikken gjør seg godt i samspill med Jo Strømgrens visuelle skråblikk, og stykket fortjener flere oppsetning­er enn de to som er satt opp på Festspille­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway