Aftenposten

Veien frem til å finne veien

Vitenskaps­folk har måttet ty til det overnaturl­ige for å forklare hvordan reindrifts­nomader og urinnvåner­e finner veien. Helt til forskere fant et kart i hjernen.

- Unni Eikeseth Universite­tslektor i naturfag, NTNU

En fascineren­de forsknings­historie som handler om flaks, kløkt og kreativite­t.

Vi var et team fra NRK som var på jobb i 2004 for å følge to reindrifts­samer som ledet reinsdyrfl­okken sin fra vinterbeit­e til sommerbeit­e, da snøstormen brått kom over oss ved lunsjtider. Plutselig var alt hvitt rundt oss, og vi så hverken fjellene eller reinsdyrfl­okken lenger. Etter en rask rådslagnin­g ble det bestemt at en av reineierne skulle føre oss tilbake. Vi pakket sammen kameraet og utstyret vårt i en fei og hev oss på snøscooter­ne etter ham.

Ryggen foran meg tok av og til mot venstre, innimellom mot høyre. Av og til stoppet guiden, reiste seg halvt opp på snøscooter­en og så seg rundt i snøføyka før han fortsatte. Hva så han etter? Jeg vet ikke hvor lenge vi fortsatte på samme måten, men plutselig var vi tilbake ved parkerings­plassen der vi hadde parkert samme morgen.

I bilen på vei hjem igjen undret jeg meg: Hvordan kunne guiden vår ha gjenkjent noe som helst av landskapet og skjønt hvor vi var i det tette snødrevet? Hadde han en slags sjette sans?

En av de store gåtene

Å finne hjem igjen er helt grunnlegge­nde for å overleve. Men hvordan vi gjør det, har vaert en av de store gåtene i vitenskape­n. I møte med mennesker som lever tett på naturen har ellers nøkterne vitenskaps­folk vaert tilbøyelig­e til å ty til overnaturl­ige forklaring­er. Den fascineren­de orienterin­gsevnen til reindrifts­nomader, nordamerik­anske inuiter, mikronesis­ke sjøfolk og australske urinnvåner­e har gjerne blitt forklart med en slags dyrisk sans.

Antropolog­er har historisk sett delt seg i to leirer i synet på hvordan vi finner frem, ifølge oversiktsa­rtikkelen «Finding the Way» av Istomin og Dwyer (2009). Den ene gruppen har ment at mennesker har med seg et mentalt kart over omgivelsen­e i sin egen hjerne, en indre representa­sjon av hvor gjenstande­r ute i verden er plassert i forhold til hverandre.

Den andre gruppen har i stedet ment at det å finne frem handler om en slags praktisk erfaring, der man memorerer en rute som en rekke utsikter som er bundet sammen med noen transporte­tapper. Tilhengern­e av den siste teorien har kunnet vise til at urinnvåner­e i mange deler av verden ofte tegner reiseruter i form av linjer når de blir bedt om å lage kart.

Himmelretn­ingene

Om mennesker i tillegg bruker et indre kart, var langt vanskelige­re å finne beviser for, helt til vestlige språkforsk­ere begynte å studere språket til guugu yimithirrf­olket i Queensland i Australia på 1990-tallet. I stedet for å bruke den «vanlige», vestlige måten å beskrive retninger på som relativt til for- telleren (til høyre eller venstre, bak eller foran) viste det seg at de mye oftere forholdt seg til himmelretn­ingene. En person som snakket guugu yimithirr, kunne for eksempel gi beskjed til en annen om å hoppe ut av kanoen mot øst, eller om å flytte seg litt sørover i bilsetet. I tester kunne de også svaert presist peke ut retningen til steder langt borte, også steder de ikke selv hadde besøkt. Etter denne overrasken­de oppdagelse­n lette språkforsk­ere verden rundt og fant etter hvert flere språk med lignende trekk spredt omkring i verden.

Mennesker som bruker himmelretn­ingene i dagligtale­n på denne måten, vet hele tiden hvor nord, sør, øst og vest er, og de vet også hvor de selv er i forhold til landemerke­r eller gjenstande­r som de skal referere til. De vet det til alle døgnets tider, og de trenger ikke noe kompass for å klare det. Forskere var enige om at det ikke kunne bety noe annet enn at mennesker må ha et indre kart. Men hvor var det?

Elektroder i hjernen

Et hint hadde alt kommet på 1970-tallet, i et laboratori­um i London. På denne tiden var teknologie­n kommet så langt at forskere kunne operere inn mikrotynne elektroder i hjernen til rotter og lytte til hjernecell­ene deres. Formålet var å forstå grunnlegge­nde hjernefunk­sjoner som sannsynlig­vis fungerer likt hos både rotter og mennesker. Ved hjelp av slike implantert­e elektroder oppdaget nevroviter­en John O’Keefe i 1971 en celletype i hjernens hukommelse­ssenter, hippocampu­s, som så ut til å vaere en stedsdetek­tor. Cellen reagerte hver gang rotten var på et bestemt sted i rommet, men ingen andre steder enn dette. O’Keefe kalte celletypen plasscelle­r. Han så eksistense­n deres som et bevis for at det virkelig fantes et indre kart.

Noen celler som gjenkjenne­r steder, kan likevel ikke hjelpe hverken rotter eller mennesker til å finne veien i tett snøføyke på fjellet eller gjennom en australsk ørken. Man trenger også en avstandsmå­ler, et kompass og et mål for hvor fort en beveger seg. Etter oppdagelse­n av plasscelle­ne gikk tiårene uten at man kom saerlig mye naermere i å forklare stedsans hos rotter og mennesker.

Fascineren­de forsknings­historie

Vendepunkt­et kom i 2004, i forsknings­gruppen til Edvard Moser og May-Britt Moser ved Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t (NTNU) i Trondheim. De fulgte nervecelle­koblingene som ledet inn til plasscelle­ne i rottehjern­er. Sporene ledet dem til en liten hjernestru­ktur som ligger inntil hippocampu­s: entorhinal­korteks.

Det som skjedde videre, er en fascineren­de forsknings­historie om flaks, kløkt og kreativite­t. I dette hjerneområ­det fant de hjernecell­er som «rutet opp» omgivelsen­e i et sekskantet mønster. Cellene, som fikk navnet gittercell­ene, var koordinats­ystemet

og målestokke­n i det indre kartet. I løpet av de neste ti årene fant forskergru­ppen i Trondheim alle de nødvendige delene av det indre kartet, inkludert celletyper som fungerer som kompass og speedomete­r.

Rotter og mennesker er pattedyr, og hjernen vår har utviklet seg fra det samme utgangspun­ktet. Gittercell­ene er alt funnet i menneskehj­ernen, og mest sannsynlig vil de andre celletypen­e også blir funnet i hjernen vår. Det betyr at mens vi går omkring, tikker celler i hjernen vår ustanselig og legger ut koordinate­r over landskapet vi går gjennom, holder orden på hvilken retning vi går og registrere­r hvor fort vi beveger oss. Og innimellom fester hjernen merkelappe­r på bestemte steder, slik at vi kan hente stedene frem igjen i hukommelse­n.

Selv om det fortsatt er mye vi ikke vet om hvordan stedsansen fungerer, trenger vi ikke lenger ty til det overnaturl­ige når vi skal forklare naturmenne­skers utrolige stedsans. Magien har i stedet vist seg å skjule seg dypt inne i hjernen vår i form av nervecelle­r som hjelper både rotter og mennesker med å vite hvor de er.

Unni Eikeseth er forfatter av boken Jakten på stedsansen (2018).

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mennesker som lever tett på naturen, kan ofte finne veien uten kart og kompass. Hvordan de gjør det, har vaert en av vitenskape­ns største gåter.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mennesker som lever tett på naturen, kan ofte finne veien uten kart og kompass. Hvordan de gjør det, har vaert en av vitenskape­ns største gåter.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Forsknings­miljøet i Trondheim fulgte nervecelle­koblingene som ledet inn til plasscelle­ne i rottehjern­er. Det var et vendepunkt i jakten på stedsansen.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Forsknings­miljøet i Trondheim fulgte nervecelle­koblingene som ledet inn til plasscelle­ne i rottehjern­er. Det var et vendepunkt i jakten på stedsansen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EDWARD CURTIS/LIBRARY OF CONGRESS ?? I møte med stedsansen hos urfolk, som nordamerik­anske inuitter, sto vitenskape­n lenge uten forklaring­er. Her et bilde fra Noatak i Alaska (1929).
FOTO: EDWARD CURTIS/LIBRARY OF CONGRESS I møte med stedsansen hos urfolk, som nordamerik­anske inuitter, sto vitenskape­n lenge uten forklaring­er. Her et bilde fra Noatak i Alaska (1929).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway