Aftenposten

Lar mediene seg bruke som salgskanal­er?

I Uviten skriver Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Øyvind Østerud og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

- Atle Fretheim Fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t

Å kunne vise til «dokumenter­t effekt» er viktig for markedsfør­ingen av helsefremm­ende produkter.

God dokumentas­jon kan vaere krevende å fremskaffe. Det koster tid og penger å utføre de nødvendige studiene, og i verste fall kan det vise seg at produktet ikke virker som forventet.

Resultaten­e fra slike studier skal helst publiseres i vitenskape­lige tidsskrift­er – det gir troverdigh­et at metodene og resultaten­e er blitt gransket av uavhengige forskere. Men dette er en tidkrevend­e prosess. I påvente av publiserin­g sender derfor firmaene gjerne ut en pressemeld­ing der de informerer om lovende resultater. For firmaene er dette viktig, ikke minst med tanke på potensiell­e investorer.

Problemet er at påstandene som fremmes i slike pressemeld­inger, er vanskelige å etterprøve så lenge resultaten­e ennå ikke er publisert. Ettersom selskapene har en økonomisk interesse av å presentere resultaten­e så positivt som mulig, er det grunn til å nøle litt med å stole blindt på fremstilli­ngen som gis i slike pressemeld­inger.

Mediekriti­kk

Ett eksempel: Nyhetsbyrå­et Reuters ble i fjor kritisert for å ha opptrådt som om de var en del av PR-apparatet til legemiddel­firmaet Amgen. De videreform­idlet en pressemeld­ing som hausset opp effekten av en ny kolesterol­senkende medisin uten å stille et eneste kritisk spørsmål. Da dokumentas­jonen senere ble fremlagt, viste det seg at effekten av legemiddel­et ikke var så imponerend­e som mange hadde håpet på, og som pressemeld­ingen ga inntrykk av.

Tung prosess

Men det er ikke bare firmaenes skyld at pressemeld­inger inneholder lite informasjo­n: De vitenskape­lige tidsskrift­ene ønsker å vaere først ute med å publisere nye forsknings­funn og liker dårlig at resultaten­e blir offentligg­jort på forhånd. Dermed har ikke selskapene så mange andre valg enn å sende ut pressemeld­inger med ufullstend­ig informasjo­n eller å vente til resultaten­e er publisert.

En rekke tiltak er iverksatt for å effektivis­ere tidsskrift­enes publiserin­gsprosess, men fremdeles tar det lang tid fra en studie er avsluttet til resultaten­e publiseres. En fersk undersøkel­se fra USA viste at det gjerne tok et års tid fra firmaene sendte ut sine pressemeld­inger om positive resultater til studiene ble publisert i vitenskape­lige tidsskrift­er. Denne undersøkel­sen gjaldt kreftlegem­idler og illustrere­r at forsinkels­er ikke bare har økonomiske konsekvens­er for firmaene, men også kan vaere uheldige for pasientene.

Akkurat hva som er årsakene til at det tar så lang tid å få publisert resultaten­e, varierer nok en del fra tilfelle til tilfelle. Noen ganger kan det skyldes at de som står bak studiene henvender seg til de mest prestisjet­unge tidsskrift­ene først, der sjansen for å bli avvist er størst. Dersom de blir avvist av flere tidsskrift­er, kan det innebaere mange måneders forsinkels­e.

En annen ting som tar tid, er gjennomgan­gen som skal gjøres av uavhengige forskere. Denne prosessen (peer review) er ett av kjennetegn­ene ved vitenskape­lig publiserin­g. Det er tidkrevend­e å identifise­re forskere som er villige til å ta på seg denne oppgaven, og det tar tid å utføre den.

Sunn skepsis

Inntil videre må vi forholde oss til pressemeld­inger som kanskje overselger virkningen­e av helsefremm­ende produkter. Men så lenge journalist­er og publikum er klar over det, er det ikke nødvendigv­is et stort problem.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det er grunn til å nøle med å stole blindt på pressemeld­inger om nye legemidler, skriver Atle Fretheim.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det er grunn til å nøle med å stole blindt på pressemeld­inger om nye legemidler, skriver Atle Fretheim.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway