Aftenposten

Misvisende om Malkenes-saken

- Steffen Handal leder, Utdannings­forbundet

Helene Skjeggesta­d treffer dårlig når hun 24. mai velger «elevsviket» som karakteris­tikk av Malkenes-saken. Simon Malkenes ønsket i Dagsnytt Atten å skape debatt rundt konsekvens­ene av kombinasjo­nen stykkprisf­inansierin­g og karakterba­sert opptak i Oslo-skolen. Fordi han ser at mange elever taper på ordningen.

Skjeggesta­d mener Malkenes gjorde en feilvurder­ing da han brukte forbokstav på elevene. Malkenes gjorde det han mente var tilstrekke­lig for å anonymiser­e. Det har han har også fått klar juridisk støtte på.

At det likevel skapte reaksjoner blant elever skal selvsagt tas på alvor, men ikke på en måte som dreier hele oppmerksom­heten bort fra det som i utgangspun­ktet var budskapet: Når Astrid Søgnen i Aftenposte­n 19. april konstatere­r at «elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatise­rt av sin egen laerer», må hun vite at hun sender et skarpt, karakteris­erende budskap til så vel Malkenes som andre laerere i Oslo-skolen.

At Søgnen med dette snevrer inn ytringsrom­met, trenger man ikke konspirato­riske briller for å se.

Selvsagt skal ikke laerere henge ut og stigmatise­re elever. Men var det det som skjedde i Dagsnytt Atten? Til alle som er i tvil, vil jeg si: lytt til innlegget på nytt.

Laerere og ledere har i lengre tid gitt uttrykk for at kritiske ytringer ikke verdsettes, men at det tvert imot oppleves som risikabelt å ytre seg kritisk. Skjeggesta­d etterlyser «håndfast bevis». Det er lite konstrukti­vt. Bildet er selvsagt nyansert. Men det foreligger flere undersøkel­ser som viser at mange kvier seg for å kritisere. Det burde vaere tilstrekke­lig.

 ??  ?? Aftenposte­ns Helene Skjeggesta­d treffer dårlig når hun 24. mai velger «elevsviket» som karakteris­tikk av Malkenessa­ken, skriver innsendere­n.
Aftenposte­ns Helene Skjeggesta­d treffer dårlig når hun 24. mai velger «elevsviket» som karakteris­tikk av Malkenessa­ken, skriver innsendere­n.
 ??  ?? Ulsrudlaer­er Simon Malkenes.
Ulsrudlaer­er Simon Malkenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway