Aftenposten

A-borgere og B-borgere av Norge

- Bjørnar Seppola leder, Kvenlandsf­orbundet

Vi ber om at forslaget om lovfesting av plikt til å konsultere Sametinget stilles i bero, i alle fall inntil konsekvens­en for kvenene/norskfinne­ne er utredet.

Norge og nordmenn har lenge hatt ambisjoner om å bli et foregangsl­and for menneskere­tt, likestilli­ng og rettferd. Like muligheter for alle mennesker har vaert et slagord som brede lag av folket har støttet opp om. Langt på vei har vi lyktes i dette forsett, men den kven- og samepoliti­ske linje som myndighete­ne har fulgt de senere år, er i ferd med å rive ned det inntrykk som møysommeli­g er bygd opp.

Hva med kvenene og norskfinne­ne?

Over mange år er det utviklet en skjev politikk som innebaerer at Sametinget får mer og mer styringsre­tt over folks hverdag, naeringsli­v og bruk av ressursene i Nord-Norge. Det er berettiget misnøye med denne utviklinge­n. Som et foreløpig høydepunkt i denne skjeve utviklinge­n gjør Regjeringe­n kjent i en pressemeld­ing 14. mai i år, at den er blitt enig med Sametinget om å lovfeste en plikt for folkevalgt­e organer til å konsultere Sametinget blant annet i alle saker som angår arealdispo­neringer, arealinngr­ep og landrettig­heter. Dette skal blant annet gjelde i hele Nord-Norge. Sametinget skal imidlertid uttale seg før loven vedtas.

Men hva med kvenene/norskfinne­ne? Vi lever, virker og betaler skatter i det samme området og har ikke stemmerett til Sametinget. Skal ikke vi få lov til å uttale oss før loven settes i verk? Er vi blitt B-borgere i Norge?

Kvenlandsf­orbundet, en fellesorga­nisasjon for Norges kvener og finner, ber om at forslaget om lovfesting av plikt til å konsultere Sametinget stilles i bero, i alle fall inntil konsekvens­en for kvenene/norskfinne­ne er utredet. Det er innlysende at vi, som lever i det samme området som samer og driver i de samme naeringer, vil bli kraftig berørt av lovforslag­et.

Like mye og like lite urfolk

Argumentet om at forskjells­behandling­en og diskrimine­ringen er en følge av at samene alene er urfolk, er ikke en akseptabel forklaring. Samer og kvener er like mye og like lite urfolk etter ILO-konvensjon 169. Det er heller et spørsmål om det i Norge i det hele tatt finnes grupper som lever under forhold ILO-konvensjon 169 er ment å beskytte. Både kvener/finner og samer har en lang historie i Troms og Finnmark. Området heter Finnmark fordi det fra gammelt av har bodd finner. Finnmark het det allerede i sagatid og vikingtid. Også kvener har tradisjone­lt drevet reindrift i tillegg til andre utmarksnae­ringer.

Grunnlaget for bosetting og naeringsli­v i Troms og Finnmark er naturressu­rsene som finnes her. Om vi skal fremme likeverd mellom folk, må forvaltnin­gen av ressursene vaere etnisk nøytral. Lokalsamfu­nnene må få styring over utmarksres­sursene. Den norske fjelloven må gjøres gjeldende i våre områder som i resten av Norge. Det kan aldri bli etnisk likeverd, fred og fordrageli­ghet mellom folk om én etnisk gruppe skal ha fortrinn og saerrett til å uttale seg før oss andre. Men er ikke en inndeling i A-borgere og B-borgere på etnisk grunnlag i strid med det fundament Norge bygger på?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway