Aftenposten

Villeder om Kidsa barnehager

- Inger Marie Guddal Einan Daglig leder Kidsa konsern Akmad Ali styreleder, Forum for Tro og Livssyn Kristiansa­nd (FTL) Margrethe Meder avdelingsd­irektør for NHOs advokattje­nester Silje Stadheim Almestrand advokat i NHOs advokattje­nester

I sitt innlegg «Villeder om kommersiel­le barnehager» i Aftenposte­n 18. mai gjør Ida Wangberg fra Manifest tankesmie nettopp det, villeder. I 2010 kjøpte Kidsa 23 barnehager på randen av konkurs fra en stiftelse i Bergen. Dette oppkjøpet sikret dagens 2000 barnehagep­lasser i Kidsa. Andre aktører, samt Bergen kommune, ble tilbudt disse barnehagen­e, men ønsket ikke risikoen. Samtidig som vi reddet alle barnehagep­lassene, sikret vi en baerekraft­ig økonomi og startet arbeidet med nødvendig vedlikehol­d. I 2015 skiftet Kidsa eier og de 29 barnehagen­e ble solgt til markedspri­s. Tidligere eier ønsket å takke for innsatsen gjennom å dele noe av salgssumme­n med davaerende personalog administra­sjonsdirek­tør. Kidsa Barnehager har ikke bonusordni­nger for sine ansatte.

Wangberg hevder at vi i 2012– 2013 tok ut 53 millioner i utbytte. Neste gang bør hun lese regnskapet bedre. Det er ikke tatt ut utbytte i Kidsa. Det som er igjen av driftsresu­ltat etter skatt og finanskost­nader, er brukt til å sikre en forsvarlig drift, til planlagt renovering og til investerin­ger. Som ledere for tro og livssynsor­ganisasjon­er i Kristiansa­nd står vi sammen om dette:

Ingen skal måtte oppleve sjikane eller nedsettend­e ord og handlinger på grunn av sitt livssyn. Vi tar sterkt avstand fra det Human-Etisk Forbund opplevde i Borgertoge­t i Kristiansa­nd 17.mai. Vi ønsker å leve i et livssynsåp­ent samfunn der fundamente­t er respekt og toleranse.

Om dette er verdier som skal definere vårt samfunn fremover, må vi alle hver på vårt sted ta ansvar for å fremme dette gjennom ord og handling.

FTL består av Adventkirk­en, Muslimsk Union i Agder, Al-Rahma Islamic Centre, Den Evangelisk­e Lutherske Frikirke, St. Ansgar katolske menighet, Den norske kirke, Den Norske Sotozen Buddhistor­den, Human-Etisk Forbund, Jesu Kristi kirke av Siste Dagers Hellige, Kvekersamf­unnet, Metodistki­rken, Ahmadiyya Muslim og Jama´at, Bahai Per Christian Rogdar og Heidi Fuglesang presentere­r i «Saerlig uavhengig? Eller bare utnyttet?» 23. mai en «sannhet» om at arbeidsgiv­ere uberettige­t benytter unntak fra arbeidstid­sreglene ved å definere stillinger som «saerlig uavhengig» for å spare penger og unngå overtidsre­glene. De oppstiller en sjekkliste og anbefaler at «saerlig uavhengig stilling» defineres i loven. Sjekkliste­n er etter vårt syn unyansert og snevrer inn kategorien saerlig uavhengige ut over gjeldende rett. Vi lar dette ligge, men vil peke på noen viktige momenter i debatten om saerlig uavhengig stilling.

NHO kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en av at unntaket benyttes uberettige­t for å spare penger. Unntaket er ikke til for at disse arbeidstag­erne skal jobbe «mest mulig». Lovfestet vern av helse og velferd gjelder også de saerlig uavhengige. Poenget er at stillingen­e i stor grad gir mulighet til selv å vurdere når og hvordan arbeidsopp­gavene må utføres. Praktisk fordeling av arbeidstid­en ligger til grunn for unntaket, vel så mye som høyere arbeidsmen­gde.

Vårt inntrykk er at arbeidsgiv­erne vil følge regelverke­t, men vi gir Econa rett i at mange opplever det vanskelig og skjønnsmes­sig. Reglene har vaert uendret i om lag 40 år, samtidig som det har skjedd fundamenta­le endringer i arbeidsliv­et. Stadig flere yrker gir arbeidstag­erne mer selvstendi­ghet og oppgavesty­rt arbeidstid. Eldre praksis omkring unntaket og forarbeide­ne til loven har i stor grad mistet sin aktualitet som gode retningsli­njer.

Å klargjøre virkeområd­e for unntaket er derfor positivt. En uttømmende definisjon i lov er imidlertid en utopi idet kategorise­ringen av en stilling vil avhenge av en rekke momenter og en helhetlig vurdering. NHO mener like fullt det er grunn til å se naermere på bestemmels­en, hvordan den bedre kan tilpasses dagens arbeidsliv og ivareta den fleksibili­tet både arbeidstag­ere og arbeidsgiv­ere er tjent med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway