Aftenposten

Gjelder ikke arbeidsmil­jøloven for laerere?

- Clemens Saers lektor

Elevvold: Jeg hadde ingen anelse om at vi hadde en livsfarlig elev på skolen.

«Hva, tok du på ham? Han er jo livsfarlig!» utbrøt rådgiveren ved min skole da jeg fortalte hva jeg hadde opplevd dagen før. Jeg måpte, for jeg hadde ingen anelse om at vi hadde en livsfarlig elev på skolen. Vi laerere ble ikke informert. Jeg var blitt alvorlig skadet og en kontoransa­tt varslet politiet, men ingen kom meg til unnsetning: Hverken politiet, rektor eller noen andre fra ledelsen. Kort tid etter fikk mine elever, som hadde vaert vitne til at jeg nesten ble drept med et strupegrep, beskjed fra skoleledel­sen om at de ikke skulle snakke om det inntrufne. Rektor var mest bekymret for om elevene hadde tenkt å slutte på skolen.

En rettsløs felle

Dette skjedde for fire år siden på Oslo Handelsgym­nasium. Jeg var blitt offer for elev-vold og opplevde umiddelbar­t at jeg var havnet i en rettsløs felle der både kollegene og skoleledel­sen oppførte seg som om jeg var problemet. Det var et dobbelt sjokk: Først holdt jeg på å bli drept på arbeidspla­ssen, så ble jeg naermest utpekt som synderen fordi jeg hadde tatt på en elev som sammen med fire andre presset seg inn i klasseromm­et midt i en undervisni­ngstime.

Denne våren gikk jeg til sivil erstatning­ssak mot Oslo kommune og Utdannings­etaten. Jeg krevde oppreisnin­g og erstatning. Retten kritiserer Utdannings­etaten for ikke å ha verktøy å bruke overfor ekstremt utagerende elever eller lar vaere å bruke de midler etaten faktisk har. Retten frifinner likevel etaten for grov uaktsomhet.

Resultatet ble, ikke overrasken­de, at jeg ble sittende igjen med svarteper og hele regningen (saksomkost­ninger, posttrauma­tisk stress og skader på strupen) for min arbeidsgiv­ers unnfallenh­et. Konklusjon­en blir at skolen og etaten ustraffet ofret både min, mine 80 kollegers og skolens 1000 elevers helse og sikkerhet ved ikke å gjøre noe overfor den voldelige eleven, mens jeg ble «straffet».

Når jeg i tillegg svarer på spørsmål fra mediene i stedet for å tie stille (den første journalist­en banket på døren først 10 måneder etter hendelsen!), reagerer kolleger som om det er jeg som skader skolens gode navn og rykte og ikke Oslo kommune (som ikke tar ansvar for skader på arbeidspla­ssen, slik andre arbeidsgiv­ere må) og skoleledel­sen (som tar mer hensyn til elever enn laerere).

En privat sak?

På en rekke punkter er likevel dommen kritisk til Oslo-skolen. Videre inneholder dommen feil som gir et godt juridisk grunnlag for å anke, noe jeg nå ser meg nødt til å gjøre.

Fagforenin­gene forstår åpenbart ikke at denne saken gjelder alle laerere og alle skoler i Oslo, og at dommen derfor bør ankes. At det var min skole og jeg som ble rammet, var jo en tilfeldigh­et.

Nå er jeg sykmeldt og snart er jeg pensjonist. Er det virkelig riktig at dette forblir en privat sak? Jeg tror ikke det og føler ansvar for de mange tusen kollegene land og strand rundt, som kan bli rammet av samme ansvarsløs­het fra arbeidsgiv­er. Rettsløshe­ten må erstattes med rett, og laererorga­nisasjonen­e må ta grep.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: IGOR STEVANOVIC, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Først holdt jeg på å bli drept på arbeidspla­ssen, så ble jeg naermest utpekt som synderen, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: IGOR STEVANOVIC, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Først holdt jeg på å bli drept på arbeidspla­ssen, så ble jeg naermest utpekt som synderen, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway