Aftenposten

Vi må ha politikk som tar høyde for at russetiden er kommet for å bli

- Oda Røhme Sivertsen (18), AU-medlem, Oslo Unge Høyre

I et leserinnle­gg i Si ;D 25. mai påstår Olaf Alexander Styrmoe at eksamen før russetiden er uansvarlig politikk fra Unge Høyre og simpel ungdomspop­ulisme. Som både russ selv og medlem av samme ungdomspar­ti har jeg en annen oppfatning av saken.

Eksamenspe­rioden har ikke alltid vaert etter russetiden. Det var i 1979 at Arbeiderpa­rtiet bestemte seg for å flytte eksamen til før russetiden med et håp om å dempe russetiden. Det er tydelig nå at det ikke gikk som planlagt. Russetiden har kommet for å bli – la oss ha politikk som innser det!

Utviklinge­n av norske elevers resultater går som ønsket. Det er faerre som dropper ut, fravaeret stuper og vi scorer bedre og bedre på PISA-undersøkel­sene. Da synes jeg det er på tide å ha et skolesyste­m som kan legge litt mer godvilje til for at elevene har best mulig forutsetni­nger under eksamenspe­rioden.

Naturligvi­s skal ikke skoleløpet legge opp til fyll og festing uten like heller, og det er en selvfølge at også russen må samarbeide for å få til en god løsning. Men en flytting av eksamenspe­rioden trenger ikke å vaere så vanskelig som mange skal ha det til å vaere. En mulig løsning kan vaere å intensiver­e starten av året, flytte standpunkt­skarakters­etting til etter russetiden og flytte skriftlig eksamen til før russetiden.

Unge Høyre er ungdomspar­tiet som kjemper for frihet under ansvar. For å få frihet må vi elever også ta ansvar for handlingen­e våre. Men ble ikke vi elever frarøvet friheten til å feire skolegange­n uten å ødelegge vitnemålet i 1979? Er det ikke ansvar vi elever viser gjennom iherdig jobbing i 13 år? Og blir det ikke direkte uansvarlig av oss ungdomspol­itikere å kjempe imot en liten reverserin­g som kan gjøre tusener av avgangsele­vers fremtid lysere?

Eksamen før russetiden handler ikke om mer fyll eller ungdomspop­ulisme.

Det handler om å legge skoleløpet litt mer til rette for elevenes beste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway