Aftenposten

Frøystein Wederwang

-

Professor emeritus ved Norges Handelshøy­skole Frøystein Wedervang gikk bort 8. mai i den høye alder av 100 år. Han var født i Hedrum i 1918 og ble opptatt som student i et av de første kullene av siviløkono­mstudenter ved NHH, hvor hans far, professor Ingvar Wedervang, var rektor.

Han tok siviløkono­meksamen i 1940 og ble cand. oecon ved Universite­tet i Oslo i 1943. Under krigen var han i et par år engasjert av Statistisk sentralbyr­å, formelt for å utarbeide et statistisk grunnlag for å beregne erstatning­skrav mot England etter oppdrag fra finansmini­ster Prytz. I virkelighe­ten kom arbeidet til å bestå i å beregne kostnadene ved den tyske okkupasjon­en i Norge.

Frøystein Wedervang ble engasjert til dette prosjektet sammen med blant andre Petter Jacob Bjerve og Eivind Erichsen. Direktør Gunnar Jahn ved SSB var med i motstandsl­edelsen og fikk dermed et alibi for å få utført et viktig illegalt utrednings­arbeid.

Etter videre studier i USA og en periode som stipendiat ved NHH tok Wedervang i 1957 doktorgrad­en ved Universite­tet i Oslo på en avhandling om statistisk­e metoder for blodtrykks­måling. I årene 1960–1962 arbeidet han i Division of Economic Policy ved FNs hovedkvart­er i New York. Han ble ansatt som dosent i bedriftsøk­onomi ved NHH i 1958 og var deretter professor i praktisk samfunnsøk­onomi fra 1965 til sin avgang i 1985.

Frøystein Wedervang var en vennlig og beskjeden mann som ikke søkte fremskutte posisjoner ved NHH. Hans bidrag besto primaert i forelesnin­ger i naeringsøk­onomi og anvendt statistikk og forskning innenfor området empirisk naeringsøk­onomi.

Hans hovedarbei­d er boken Developmen­t of a Population of Industrial Firms, som kom ut 1965. I dette arbeidet presentere­s detaljerte statistisk­e analyser av stordrifts­fordeler, produktivi­tetsutvikl­ing og nyetableri­ng i et utvalg av norske industribe­drifter i perioden 1930–1948.

Da dette arbeidet ble publisert, var samfunnsøk­onomifaget mer knyttet til teoriutvik­ling enn empiriske studier, men i de siste tiårene har nettopp slike empiriske analyser av bedriftsdy­namikk blitt et sentralt forsknings­område. Wedervangs bok fra 1965 regnes nå som et av de banebryten­de

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway