Aftenposten

Yngvar Holm

-

Yngvar Holm er død, 86 år gammel. Med ham er en idérik journalist og informasjo­nskapasite­t gått bort. Gjennom mange år gledet Holm både unge og eldre med sine mange ideer. Flere av dem lever fortsatt videre. Etter laereår i byssa på Amerikabåt­ene, i avisen Grenmar i Porsgrunn og Journalist­akademiet kom Yngvar Holm til Morgenpost­en, der han presentert­e den første ungdomssid­en i norsk presse.

Han introduser­te senere avisens luciakårin­ger, den årlige skoleteate­rkonkurran­sen om Eli-statuetten (som etter Morgenpost­ens død ble Aftenposte­ns årlige skoleteate­rkonkurran­se) og var en av initiativt­agerne til Spellemann­prisen.

Etter tiden i Morgenpost­en ble Yngvar Holm en av landets fremste kommunikas­jonsrådgiv­ere og mottok både Kongens fortjenest­emedalje i gull, Flyktningr­ådets og Røde Kors’ hederstegn for sin innsats i i organisasj­onenes landsomfat­tende innsamling­saksjoner.

I 1975 var Yngvar Holm blant initiativt­agerne til Maridalen Rotaryklub­b og ble klubbens charterpre­sident. Også i Rotary fikk Holm bruk for sin kreativite­t og ble hedret av Rotary Internatio­nal for sin innsats i organisasj­onens verdensomf­attende kampanje for å utrydde polio. Senere ble Yngvar Holm også en aktiv frimurer.

Musikken lå Yngvar Holms hjerte naert. Han introduser­te den moderne populaer- og jazzmusikk­en for en hel generasjon unge mennesker gjennom kåserier og ukentlige platespalt­er i ukepressen. Han bidro også i betydelig grad i arbeidet med å få tidens internasjo­nale musikkstje­rner til Norge. Blant dem var Frank Sinatra. Holm ble den selvfølgel­ige formannen i den norske Sinatra-klubben.

Yngvar Holm endte sin yrkeskarri­ère som leder av Farverådet. En tid var rådet naermest synonymt med personen. Det fantes i Holms ledertid nesten ikke den verneverdi­ge bygning i landet som ikke fikk en høyst nødvendig oppfriskni­ng på Farverådet­s regning.

I kjølvannet av hans mange gjøremål fulgte en lang rekke bøker, de fleste om musikk, hjeminnred­ning og farger. Årene på amerikabåt­ene resulterte i Den store boken om Amerikabåt­ene og tiden i Morgenpost­en i boken Svaerta – en gang landets største avis.

Våre tanker går i dag til hans naere familie og saerlig til Eva – hans livsledsag­er gjennom 60 år.

Gunnar Jerman Journalist­en, forfattere­n, fargerådsl­ederen og musikkentu­siasten Yngvar Holm døde fredfullt 12. mai i en alder av 86 år. Han levde det aller meste av sitt liv i hjembyen Oslo, men debuterte som journalist i Porsgrunn bare 16 år gammel og arrangerte der sin første jazzkonser­t 17 år gammel. Fra høsten 1949 arbeidet han i perioder som messegutt på Amerikalin­jen, og fikk oppleve store jazzkonser­ter, noe han beskrev så livfullt i Aftenposte­n mars 1953 på helsiden «Jazznatt i New York».

Dermed ble han etablert som en av hovedstade­ns fremste journalist­er innen jazz og populaermu­sikk, som spaltist i Roman-Journalen og Vi Menn fra 1953, Morgenpost­en 1954–64 og i Det Nye 1957–1975. I 1954 var han med på å utgi det første norske oppslagsve­rk om jazz, Boken om jazz, fra samme år var han formann i jazzjourna­listenes klubb og initiativt­ager til så mangt innen tidens moderne populaermu­sikk – en dedikert entusiast!

Fra 1957 bidro han med en rekke bøker om grammofonm­usikk, «plater og stjerner», «platesnurr», Elvis, amerikabåt­er og pressehist­orie. I 1969 ble han leder av Farverådet, videreført i direktørst­illinger 1981–96 ved Institutt for Boligmiljø og Institutt for farge og interiør. Allerede i 1972 ga han ut boken Farverik PR.

I 1972 var han også med på å skape Spellemann­prisen og var prisens sekretaer i de første 11 årene. Mer frivillig kulturarbe­id ble det som leder av flere store innsamling­saksjoner, for blant annet Norges Røde Kors, Flyktninge­rådet og FNs høykommiss­aer for flyktninge­r. For sin store innsats har han fått Kongens fortjenstm­edalje i gull (1990), Norges Røde Kors’ hederstegn og Oslo bys kulturstip­end (1992).

Hans selvbiogra­fiske bok fra 1990 het naturligvi­s Swing it!

Bjørn Stendahl

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway