Aftenposten

Drømmen om storlaksen lever

Ingen steder er drømmen om storlaksen naermere enn i Alta og Lakselv

- tekst Hans Kristian Krogh-Hanssen

Lakselv, august 2017: Solen kaster et rødt skjaer innover Stabbursda­len Nasjonalpa­rk. Under den markante fjellskren­ten som troner over elven, står en håpefull, ung fluefisker med stramt snøre og høy puls.

– Den er stor. Jeg tror den er stor. Jeg er sikker på at den er stor!

Martin Salamonsen Nilsen hvisker frem forhåpning­ene, som for ikke å skremme fisken. Men brått gjør laksen gjør en helomvendi­ng, drar 30 meter snøre av snellen og skyter i vaeret. Plasket bryter stillheten i «Bjørnekulp­en» – en av Lakselvs beste. Fisken er av det grove slaget, så det tar nok en halvtime med nerver og bannskap før jubel og laks kan slippes løs.

Ny pers

– 110 cm, da anslår jeg den til å veie rundt 16 kilo. Det er ny personlig rekord, både i vekt og laksefeber, sier 17-åringen han ringer hjem til far for å fortelle om fangsten.

Den lokale laksefiske­ren har allerede en laks på 12-kilo i fryseren, så denne kjempen skal tilbake i elven for å gyte.

– Fisket her i Lakselv har bare blitt bedre etter at det ble innført strengere kvoter for avlivning av fisk. Det er viktig å beholde gode gener i elven, sier han.

Startet tidlig

Mye av nøkkelen til Lakselvs suksess ligger i forvaltnin­g av laksestamm­en. Maks fire fisker over 80 centimeter, hvorav to hunnlakser, kan tas på land av hver fisker i løpet av en sesong. Det har bidratt til å gjøre den naturskjøn­ne elven i Porsanger til en av Norges mest attraktive.

– Vi begynte med gjenutsett­ing ganske tidlig og selv om noen trengte litt tid på å akseptere dette, tror jeg de fleste nå forstår hvorfor det er viktig å sette ut igjen noe av fisken for å la den gyte, sier daglig leder i Lakselv grunneierf­orening, Egil Liberg.

Det er ikke mange som får mye laks i Lakselv, men de som blir tatt, er ofte store.

– Vi er blitt kjent for det økende antallet av storlaks, noe som trekker mange fiskere. Spesielt de som drømmer om laks på rundt 20 kilo. Noen får dem, men det er langt flere som mister de aller største. Og selv om storlaks er regnet fra syv kilo og oppover, bør en Lakselv-fisk vaere minst 10 kilo for å skrives hjem om, sier Liberg.

Størrelse teller

Så hvor er det mest sannsynlig å treffe på en skikkelig storlaks? Oghvorfor har noen elver har større laks enn andre?

Eva Thorstad, lakseforsk­er i NINA, forklarer:

– Størrelsen på laksen følger ofte størrelsen på elven. Store, stilleflyt­ende elver har ofte størst laks. I elver tilknyttet innsjøer

er det også ofte stor laks, som jo kan vaere tilfellet for Lakselv.

Det er også ulike årsaker til at hann og hunnlakser blir store i en elv.

– Hannene har to overlevels­esstrategi­er. Enten er du en liten luring, befrukter egg og smyger deg rundt, ellers så er du stor og slåss deg frem. En av de viktigste årsakene til store hunn-lakser i eksempelvi­s Alta, er grovt substrat i elvebunnen. De graver ned eggene sine, og når det er grov stein, må laksen vaere stor for å klare å grave ned eggene dypt nok for å sikre overlevels­e.

Eksklusiv ener

Når det gjelder drømmen om storlaks, er Alta uovertruff­en, elven som har utspring på Finnmarksv­idda og 240 kilometer senere renner ut i sjøen ved Alta. Det er ingen tvil om at elven er en viktig del av lokalbefol­kningens liv og identitet.

Å få fiskekort her handler om å bli trukket ut i den årlige loddtrekni­ngen. Det gjorde Ole Bull Romsdal. Nå står han med en nytrukket laks på rundt 10-kilo foran Mikkeli gård.

Drømmer om en på 20 kg

– Drømmen er en 20 kilos laks. Var det ikke for laksefiske, tror jeg ingen av oss hadde bodd i Alta. Så viktig er det for folk her. Slik har det vaert i generasjon­er – helt fra min bestefar som var staker (fiskeguide) i Alta, til min far som fisket og meg selv.

Kongeplass­en

Mikkeli-gården ligger i fiskesonen Sandia og kan kun nås med båt, gjennom Altas stryk og forbi trolske klipper – norsk natur på sitt mest spektakula­ere. Mikkeli er stedet hvor kongen og noen heldige lotterivin­nere får bo under jakten på storlaks hver sommer. Vi snakker om en av de beste plassene i det som ofte beskrives som verdens beste lakseelv.

– For oss altavaerin­ger handler laksefiske­t om totalopple­velsen med hele storfamili­en. Vi kan jo aldri planlegge sommeren før fiskekort-trekningen i mars. Alt blir planlagt rundt laksefiske­t. Og det blir jo ikke sommer før vi har fått storlaks, sier Ole Bull Romsdal.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN ?? Martin Salamonsen Nilsen med personlig rekord satt i Lakselv. Det fanges størrelaks her hvert år.Øvre del av Lakselv gir gode naturopple­velser og muligheter for storfisk. Staker Vegard Ludviksen følger nøye med på hvordan fluen fiskesnår han guider. Ole Bull Romsdal med en mellomstor Alta-laks på 10 kilo. – Det svømmer mange som er mye større her ute, sier han.
ALLE FOTO: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN Martin Salamonsen Nilsen med personlig rekord satt i Lakselv. Det fanges størrelaks her hvert år.Øvre del av Lakselv gir gode naturopple­velser og muligheter for storfisk. Staker Vegard Ludviksen følger nøye med på hvordan fluen fiskesnår han guider. Ole Bull Romsdal med en mellomstor Alta-laks på 10 kilo. – Det svømmer mange som er mye større her ute, sier han.
 ??  ?? I Lakselv kan du vaere heldig å få stor sjøørret. Her en på over seks kilo. I Alta slipper alle til for fiske fra 1. til 12. juni. Laksen pleier ikke å vandre før naermere juli, men du kan vaere heldig. Laksefiske i Alta handler i hovedsak om fluefiske, selv om det er lov å fiske med sluk tidlig i sesongen. En laks på ti kilo er nettopp landet av førstegang­sfiskerMar­ianne Haukland.
I Lakselv kan du vaere heldig å få stor sjøørret. Her en på over seks kilo. I Alta slipper alle til for fiske fra 1. til 12. juni. Laksen pleier ikke å vandre før naermere juli, men du kan vaere heldig. Laksefiske i Alta handler i hovedsak om fluefiske, selv om det er lov å fiske med sluk tidlig i sesongen. En laks på ti kilo er nettopp landet av førstegang­sfiskerMar­ianne Haukland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway