Aftenposten

Vil stille Nord-Korea til ansvar for sønnens død

- KJETIL HANSSEN

– Nord-Korea er ikke et land, det er en kriminell virksomhet, sier Fred Warmbier. Sønnen hans kom ikke levende fra besøket dit.

– Jeg har oppfordret alle mine barn til å vaere nysgjerrig­e, så da Otto ville besøke Nord-Korea, syntes jeg det var helt greit, forteller Fred Warmbier.

Familien er tilbakehol­den med å gi intervjuer, men Ottos far snakket i går til omtrent 500 mennesker på Oslo Freedom Forum i en samtale med stiftelsen­s leder, norsk-venezuelan­ske Thor Halvorssen. I juni i fjor fikk han sin da dødssyke sønn hjem fra Nord-Korea. Noen dager senere måtte ekteparet Warmbier begynne begravelse­sforberede­lser for sin eldste sønn.

Otto Warmbier fra Cincinnati studerte økonomi ved Universite­tet i Virginia. I januar 2016 skulle han på utveksling til et laerested i Hongkong. Den reiseglade og eventyrlys­tne 21-åringen bestemte seg for å besøke Nord-Korea på vei dit.

20 dager senere kunngjorde nordkorean­ske myndighete­r at Warmbier var arrestert og anklaget for en forbrytels­e mot staten. I rettssaken om det angivelige tyveriet av en propaganda­plakat ble det presentert bevis i form av en kornete video, fingeravtr­ykk og vitnemål.

USAs utenriksde­partement stilte seg skeptisk til anklagen og anførte at Nord-Korea utnytter amerikansk­e borgere i et spill for å oppnå fordeler.

Fred Warmbier beskriver sønnen som en entusiasti­sk og energisk gutt, men som var så lite interesser­t i materielle ting at det iblant kunne overraske omgivelsen­e.

– Han var en gutt som elsket å laere og alltid fikk gode karakterer. Otto hadde ikke en eneste dags fravaer fra skolen, mintes Fred Warmbier.

Han har lite til overs for den nordkorean­ske staten som han mener ofret sønnen som en bonde i et sjakkspill.

– De holdt en skueproses­s av en nazi-rettssak. Nord-Korea er ikke et land. Det er en kriminell virksomhet, sa Warmbier.

Misliker språkbruk

Han misliker at vestlige regjeringe­r og presse aksepterer den nordkorean­ske språkbruke­n i slike saker.

– Man kaller dem anholdte, men de er egentlig gisler. Det nordkorean­ske folk er også gisler. Man sa at min sønn døde av skader han fikk i Nord-Korea, men det var regimet som ødela ham. De ødela min sønn, og vi pynter på fakta til Nord-Koreas fordel, sa Fred Warmbier.

Thor Halvorssen spurte Warmbier hva han synes om at demokratis­k valgte ledere møter Kim Jong-un.

– Her er det to spor – det diplomatis­ke sporet og Otto-sporet. Vi har anlagt søksmål mot Nord-Korea. Vi vil stille dem til ansvar for vår sønns død. De tror de kan ta folk, ødelegge dem og slippe ansvar. Søksmålet er vårt lille bidrag til å finne en metode for å stille dem til ansvar, sa Warmbier.

Familien Warmbier har stevnet den nordkorean­ske staten for en amerikansk føderal domstol. Private innbyggere kan normalt ikke saksøke andre land, men det finnes en åpning for at familien kan innrømmes erstatning fra et fond for ofre for statsstøtt­et terrorisme.

Støtter diplomati

Selv om han vil stille Nord-Korea til ansvar, er han ikke imot diplomatis­ke samtaler.

– Jeg støtter samtalene. Mangelen på samtaler med Nord-Korea har gitt naering til – og skapt – verdens

 ?? FOTO: JON CHOL JIN / AP/NTB SCANPIX ?? Amerikansk­e Otto Warmbier føres inn i nordkorean­sk høyesteret­t 16. mars 2016.
FOTO: JON CHOL JIN / AP/NTB SCANPIX Amerikansk­e Otto Warmbier føres inn i nordkorean­sk høyesteret­t 16. mars 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway