Aftenposten

Omstridt skoledirek­tør taus om egen avgang

- CHRISTIAN SØRGJERD

I november fyller Oslos mektige og mangeårige skoledirek­tør 67 år. Hun ønsker ikke å svare på om hun har tenkt å gå av ved normal pensjonsal­der.

Den siste måneden har det stormet mer enn vanlig rundt Astrid Søgnen (66). I kjølvannet av den såkalte Ulsrud-saken, hvor lektor Simon Malkenes beskrev hverdagen i klasseromm­et i NRKs debattprog­ram Dagsnytt Atten, er det oppstått en stor debatt om ytringsfri­hetens kår for ansatte i Oslo-skolen.

Da Søgnen deltok i en åpen høring i bystyret om temaet, valgte hun å lese høyt fra elevklager mot Malkenes uten at Malkenes selv var til stede og kunne forsvare seg. Hendelsen ble skarpt kritisert av politikere på venstresid­en, og blant andre jurist Anine Kierulf reagerte.

Dagsavisen har på lederplass krevd Søgnens avgang. Eivor Evenrud (Rødt), nestledere­n i bystyrets komité for oppvekst og utdanning, har bedt Søgnen vurdere sin stilling.

Søgnen har vaert skoledirek­tør i Oslo i 18 år. I november fyller hun 67 år og når dermed normal pensjonsal­der. Hun er ansatt i en fast stilling, ikke et åremål. Det betyr at hun kan fortsette til fylte 70 år, som er normal øvre aldersgren­se i Oslo kommune, hvis hun selv ønsker det.

Aftenposte­n har spurt Søgnen om hun planlegger å gå av i november. Hun ønsker ikke å svare på spørsmålet. Hun ønsker heller ikke å kommentere kravet om at hun bør vurdere sin stilling.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Trine Lie Larsen i Utdannings­etaten svarer, på vegne av Søgnen, slik:

– Astrid Søgnen kommentere­r ikke dette.

Ingen reaksjon fra arbeidsgiv­er

Ulsrud-saken endte med at Simon Malkenes fikk en såkalt muntlig tilrettevi­sning av skoleledel­sen lokalt for å ha brukt elevers initialer hos NRK og slik bidratt til at de kan identifise­res av andre. Tilrettevi­sningen er gjort skriftlig i referats form.

Dette er den svakeste formen for disiplinae­rreaksjon for ansatte i Oslo kommune. Det er formelt ikke en personalsa­k, men det vil

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway