Aftenposten

Aftenposte­n brøt god presseskik­k i omtalen av Omkampen

- GARD L. MICHALSEN ERIK WAATLAND

Aftenposte­n er hovedarran­gør for Omkampen, og mediehuset har dekket kampen gjennom det siste halve året.

9. juni møtes gamle fotballhel­ter fra Norge og Brasil på Ullevål stadion – de samme spillerne som møttes under fotball-VM i Frankrike for 20 år siden.

Allerede dagen etter lanseringe­n, 30. november i fjor, kom det klager til Pressens Faglige Utvalg mot «lanserings­journalist­ikken». Tirsdag konkludert­e utvalget med at Aftenposte­ns omtale av eget arrangemen­t var brudd på god presseskik­k.

Kjøpsoppfo­rdringer og logobruk

Det Aftenposte­n felles for, gjelder skillet mellom markedsakt­ivitet og redaksjone­lt innhold, jevnfør Vaer varsom-plakatens punkt 2.7. Saerlig gjelder dette tre forhold:

Billettinf­ormasjon og kjøpsoppfo­rdringer i redaksjone­lle faktabokse­r.

Oppfordrin­ger til kjøp av billetter påFacebook, fra samme konto som redaksjone­lt innhold og uten at dette er merket som reklame.

At den samme logoen brukes både i redaksjone­ll omtale og kommersiel­t materiale.

Avisen fikk under debatten også kritikk for sine tilsvar i forbindels­e med PFUs saksbehand­ling. Saerlig gjelder dette den tidligere omtalte mistanken om at de brasilians­ke fotballstj­ernene har fått betalt for å stille til intervju.

Aftenposte­n har bekreftet at spillerne får betalt for å spille kamp, men har utover det ikke kommentert hva denne avtalen omfatter.

Det kommentert­e utvalgsmed­lem Alf Bjarne Johnsen slik:

– Jeg er skuffet over at avisen ikke hjelper utvalget med å kaste lys over avtalene. De får betalt for å spille fotball, men er litt «blurry» når det gjelder hva avtalene omfatter. Får de betalt for å spille fotball, eller også for å gjøre intervjuer?

– Støtter dekningen vår

Sjefredakt­ørEspen Egil Hanseni Aftenposte­n konstatere­r at avisen i går ble felt i PFU, men er samtidig glad for at avisen fikk støtte for at dekningen var journalist­isk motivert.

– Det er det viktigste prinsippet i denne saken. Jeg er veldig glad for den støtten. Så tar vi til etterretni­ng det vi blir felt for – kjøpsinfor­masjon, lenken og logobruk. Samtidig er ikke fellelsen veldig egnet til laering på dette med logobruk. På den ene siden sier de at det er OK, på den andre ikke. Det er det litt vanskelig for oss å forholde seg til, sier Hansen til Medier24.

– Aftenposte­n ble ikke felt for omfanget, men i ettertid: Dere brukte ti sider første dag, og nå naermer det seg 40 sider totalt. Var det for mye?

– Når vi ser tilbake, kunne nok omfanget vaert litt mindre de første dagene. De veldig gode sakene våre kunne vaert spredt over flere dager. Vi ble nok litt begeistret der, men det er ikke et presseetis­k brudd.

Også felt for TV-serie

I går ble Aftenposte­n også felt i PFU i en sak som omhandler TVserien Stuck. PFU konkludert­e med serien har brutt god presseskik­k på punkt 2.8 i Vaer varsom-plakaten, som tar for seg sponsing av journalist­ikk. Serien er produsert for Aftenposte­n av TV Wonder AS i samarbeid med Plan Internatio­nal Norge.

Det sentrale punktet i behandling­en av klagen var om Stuck var aktualitet­sjournalis­tikk eller en «dokusåpe»/realityser­ie, slik Aftenposte­n mente. PFU konkludert­e med at det var aktualitet­sjournalis­tikk – og sponsing er dermed ikke tillatt

Også Nordlys ble felt i PFU i går.

Aftenposte­n i samarbeid med Medier24. Insektenes planet, Om de rare, nyttige og fascineren­de småkrypene vi ikke kan leve uten, skildret av den norske forskeren Anne SverdrupTh­ygeson, fortsetter sin internasjo­nale suksess. Syv land har kjøpt rettighete­ne til boken i mai – deriblant USA, Tyskland, Italia og Storbritan­nia.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Aftenposte­ns redaktør Espen Egil Hansen (t.v.) presentere­r Omkampen på Ullevål stadion, sammen med Arne Scheie.
FOTO: OLAV OLSEN Aftenposte­ns redaktør Espen Egil Hansen (t.v.) presentere­r Omkampen på Ullevål stadion, sammen med Arne Scheie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway