Aftenposten

Joacim Lund: Frosne reker er ikke bare menneskets seier over naturen – men også over markedskre­ftene

Mindre kvoter og stor etterspørs­el driver reke- og sjøkrepspr­isene i vaeret. Men betalingsv­iljen er stor.

- Per Annar Holm

– Ferske reker er noe jeg bare må ha uansett pris. Frisk sjøbris og kalde reker er selve sommeren for meg, sier Sara Krog.

I går formiddag nøt 26-åringen ferske reker fra Oslo fisketorg sammen med Martin Ofoghi (29) på Rådhusbryg­gen.

Kilopris? 298 kroner.

– Tirsdag kjøpte vi reker hos Georg A. Nilsen i Bogstadvei­en til 348 kroner kiloen. De var litt dyre, men smakte godt, sier Krog.

– Fersk eller frosset?

– Ferskt! Jeg har aldri kjøpt en frossen reke, sier Krog.

Tror prisen skal opp

Innehaver Tor Skancke hos Georg A. Nilsen kan ikke huske at rekeprisen har vaert høyere enn 348 kroner kiloet noen gang. For fersk sjøkreps tar han 458 kroner pr. kilo.

– Dette er høyt, men vi selger ut alt vi får inn, sier Skancke, som ikke vet om prisen vil gå ytterliger­e opp i sommer.

Kurt Allan Hansen eier Fjordfisk på Hvaler. 50 fiskebåter leverer daglig 20 tonn sjømat til hans mottak i Son, Skjaerhald­en og Utgårdskil­en.

– Kvotene på reker er redusert med 15 prosent siden i fjor. Dessuten tar mange fiskere puss og vedlikehol­d av båtene sine akkurat nå. Lite reker og full sommer gjør at prisene stiger, slår Hansen fast.

Smaker best om vinteren

Rekebestan­den i Skagerak gyter mellom Hvaler og Kragerø. Den har naer perfekte oppvekstvi­lkår.

– Rekene er på sitt beste i januar og februar, men skifter skall og blir litt slappere etter gytingen i mars. Det er et paradoks at prisene er lavest når reken er best, sier Hansen, som synes det er flott at etterspørs­elen har tatt seg opp om vinteren.

I januar fikk fiskerne 85 kroner kiloen for ferske reker før prisen. Prisen gikk opp til 105 kroner etter påske. Fra 14. mai steg minstepris­en til 120 kroner.

For sjøkreps har prisen vaert stabil det siste året med 110 kroner kiloen for trålfanget sjøkreps – mens teinefiske­rne får 120 kiloen for levende sjøkreps.

– Torsdag denne uken skal sommerpris­ene for reker fastsettes. Jeg tror nok den vil gå noe opp, men det er jo umulig å si hva den vil bli over disk. Noen forretning­er velger jo å kjøre kampanjer fordi folk alltid skal ha med loff, sitron og majones, sier Hansen.

Norsk fastpris – svensk auksjon

Sigmund Halvorsen på M/K Camo fra Sarpsborg har nesten 40 års erfaring som krepsefisk­er i Skagerak. De siste ti årene har han landet fangsten i Strömstad:

Her avgjøres prisene av hva kundene på Göteborgs fiskauktio­n er villige til å betale. Mandag fanget M/K Camo 450 kilo fersk kreps, tirsdag fanget den 330 kilo:

– Nå er det mye sjøkreps i fjorden, så prisen til fisker er mellom 90 og 110 kroner. Det villeste jeg har opplevd var i fjor høst, da en oppkjøper betalte meg 785 kroner kiloen, sier Sigmund Halvorsen.

Torsdag for en uke siden var ferske reker oppe i rekordhøye 310 svenske kroner kiloen til fisker.

På toppen av dette kommer 12 prosent matmoms, 6 prosent auksjonsav­gift og transport mellom Strömstad og Göteborg.

I Norge fastsettes prisen mellom fiskereide Skagerakfi­sk AS og noen av de største oppkjøpern­e.

– Det merkes et kvotene er redusert. Da blir det mindre reker, og den er dyrere å fange, sier direktør Kjell-Arild G. Tøfte i Skagerakfi­sk.

Av rekene som fiskes i Skagerak, har Norge en kvote på cirka 60 prosent, Sverige 30 og Danmark 10 prosent. I Danmark står fem– seks båter for all fangst, mens den svenske og norske flåten domineres av små fiskefartø­y langs kysten fra Göteborg til Stavanger.

– Selger ut alt

André Berggren Olsen og Kjell Henry Olsen er fjerde og femte generasjon i Sandefjord-firmaet Brøndrene Berggren. Det har fiskemotta­k i Sandefjord, Stavern og på Hvasser. Totalt 14 båter er faste leverandør­er av reke, sjøkreps og litt bifangst av piggvar, sjøtunge og slettvar.

– Det er et veldig bra trykk i markedet nå. Når sommeren kommer har sjømat som reke, kreps og hummer høy «må-ha-faktor». Om ettermidda­gen er alt tomt, sier Kjell Henry Olsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kurt Allan Hansen eier Fjordfisk på Hvaler, Norges største fiskemotta­k.
Kurt Allan Hansen eier Fjordfisk på Hvaler, Norges største fiskemotta­k.
 ??  ??
 ?? Journalist
Aftenposte­n i Strömstad, Sandefjord, Hvaler og Oslo ??
Journalist Aftenposte­n i Strömstad, Sandefjord, Hvaler og Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway