Aftenposten

Måtte refse seg selv og takke Kina i åtte måneder

Omir Bekali (42) ble sperret inne i internerin­gsleir i Kina uten dom. Hver dag måtte han ta avstand fra sin islamske tro og takke det kinesiske kommunistp­artiet. Kina nekter for at disse leirene finnes, men en tysk forsker kan dokumenter­e minst 40 slike.

- PER KRISTIAN AALE KJETIL HANSSEN GERRY SHIH

Det siste året har Kina internert hundretuse­ner i Xinjiang-provinsen. En tysk forsker har avdekket omfanget gjennom stillingsa­nnonser og offentlige anbud.

I mars i fjor reiste Omir Bekali (42) fra Kasakhstan til Xinjiang i Kina for å besøke foreldrene sine. Der troppet fem bevaepnede politimenn opp og dro 42-åringen med seg. Bekali fikk ikke lov til å ringe advokat. Uten hverken tiltale eller dom ble han sendt i internerin­gsleir, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Hver dag i mange timer foran et 60-tall andre innsatte måtte Bekali kritisere seg selv og familien, ta avstand fra sin islamske tro og takke det kinesiske kommunistp­artiet.

– Takk partiet! Takk fedreland! Takk president Xi! messet fangene etter ordre fra vokterne.

Hvis Bekali ikke gjorde nøyaktig som de sa, måtte han stå opp mot en vegg i fem timer. Andre ganger ble han banket opp eller sperret inne på isolat i et døgn uten mat, forteller han. Det skjedde jevnlig. Til slutt ønsket han å ta livet sitt.

– Det psykiske presset var enormt. Jeg tenker fortsatt på det hele tiden, hver natt, jeg får ikke sove, sier Bekali med tårer i øynene når han forteller sin historie til AP, som også har snakket med andre eksfanger som støtter opp om Bekalis beskrivels­e.

Rett tankesett

Omtrent på den tiden Bekali ble pågrepet i fjor vår, begynte de første små dryppene å piple ut i vestlig presse om nye omskolerin­gsleirer i Xinjiang-provinsen. Flere hundre tusen uigurer – i tillegg til andre minoritete­r som kirgisere og kasakher – skal vaere sperret inne i den vestlige regionen. Her får de tvungen omskolerin­g slik at de skal få rett tankesett og rette holdninger, ifølge forskere, menneskere­ttighetsak­tivister og vitner som selv har vaert sperret inne.

Rapportene bygde på øyenvitnes­kildringer og anekdotisk­e bevis. Nå har den tyske forskeren og Kina-kjenneren Adrian Zenz dokumenter­t at det finnes slike omskolerin­gsleirer i hvert fall 40 steder.

– Kina nekter for at dette skjer, men en rekke offentlige dokumenter bekrefter det, sier han til Aftenposte­n.

Han er forsker og underviser i samfunnsvi­tenskapeli­g metode ved European School of Culture and Theology i Tyskland.

Zenz har saumfart stillingsa­nnonser og offentlige anbud for bygg i sitt arbeid med å dokumenter­e de kinesiske leirene.

– Kinas økende tendens til å sette arbeider ut på anbud gjør at det finnes store mengder bevis. Og disse anbudene er ofte forbløffen­de detaljerte, forteller Zenz.

Han påpeker at enkelte av anbudene spesifikt angir omskolerin­g som formål. Blant fagene som oppgis er patriotism­e.

Piggtråd og vakttårn

Han har funnet 73 offentlige anbud til en verdi av ca. 850 millioner kroner knyttet til omskolerin­gsleirer. Det største utgjorde en bygningsma­sse på 82.000 kvadratmet­er. Mange av anbudene inneholder omfattende sikkerhets­krav: Høye murer, sikkerhets­gjerder, piggtråd, forsterked­e dører og vinduer, sikre adgangssys­temer, vakttårn og fasilitete­r for bevaepnet politi. Ett anbud understrek­et behovet for overvåking uten blindsoner.

Zenz anslår, på bakgrunn av sin dokumentas­jon, at et lavt anslag for antallet internerte er et par hundre tusen. Et høyt anslag er over en million.

– Vil ikke kinesiske myndighete­r kunne si at de fengsler ekstremist­er og terroriste­r?

– Det er vanskelig å argumenter­e for dét når man internerer mennesker i et omfang opp mot ti prosent av befolkning­en, sier Zenz.

Nasjonalis­me og terrorisme

Uiguriske aktivister i Xinjiang og i eksil hevder at de blir grovt undertrykk­et og diskrimine­rt, politisk, økonomisk og religiøst. Uigurenes nasjonalis­me blusset opp på 1990-tallet, og de siste årene er det begått flere voldshandl­inger og terroransl­ag.

Kinas standpunkt er at ekstremist­er blant Xinjiangs uigurer som ønsker løsrivelse fra Kina, driver organisert terrorisme mot sentralreg­jeringen. Kinas utenriksde­partement svarer på spørsmål om kommentar til leirene at «de ikke kjenner til» situasjone­n. På spørsmål om hvorfor utlendinge­r er pågrepet, svarer UD at Kina beskytter utlendinge­rs rettighete­r i Kina og at også disse må følge landets lover.

Myndighete­ne i Xinjiang har ikke besvart APs henvendels­er om kommentar.

Målet med omskolerin­gsleirene skal vaere å endre de innsattes politiske holdninger, få dem til å slutte å bekjenne seg til islam og forandre deres identitet. Fanger som tar sterkt avstand fra islam og ubetinget kritiserer seg selv og sin familie, blir belønnet. Innsatte som nekter å gjøre det, blir straffet.

Kina-eksperter sier at dette minner om omfattende menneskere­ttighetsbr­udd som er begått tidligere i landets historie.

– Den naermeste analogien er kulturrevo­lusjonen. På samme måte vil dette ha langsiktig psykologis­k effekt. Det vil skape traumer over flere generasjon­er som folk aldri vil komme over, fremholder Rian Thum, professor ved Loyola-universite­tet i New Orleans i USA, ifølge AP.

Emigrerte til Kasakhstan

Bekali ble født i Kina av uiguriske og kasakhstan­ske foreldre, men siden 2006 har han vaert kasakhstan­sk statsborge­r.

Da de kinesiske politimenn­ene pågrep ham ved familiens hus, sa de at han var ettersøkt. De ville imidlertid ikke si for hva. På politistas­jonen ble han bundet fast til en stol, i perioder ble han hengt opp på veggen etter armene. Hele tiden ble han avhørt om uiguriske aktivister.

Etter mange dager med avhør ble han sendt til en leir. De innsatte startet morgenen med å synge den kinesiske nasjonalsa­ngen, og dagen ble tilbrakt i store klasserom der de laerte kommunisti­ske sanger, kinesisk historie og språk. I tillegg måtte de hele tiden gjenta kritikk av seg selv og sin religion.

– Vi vil kjempe mot ekstremism­e, vi vil motarbeide separatism­e, vi vil motsette oss terrorisme, messet de i timevis ifølge Bekali.

Nyhetsbyrå­et AP har intervjuet flere andre tidligere innsatte som bekrefter Bekalis historie. To kasakhstan­ske diplomater bekrefter også at Bekali ble holdt innesperre­t i åtte måneder med tvungen omskolerin­g. I slutten av november i fjor ble Bekali sluppet fri uten noen forklaring. Noen dager senere returnerte han til Kasakhstan. Først ville han ikke fortelle historien sin av frykt for at familien i Kina skulle bli rammet.

10. mars i år ble søsteren hans pågrepet av politiet. En uke senere skjedde det samme med hans mor, og 24. april ble faren arrestert. Bekali endret mening. Nå vil han fortelle.

– Jeg har ikke noe igjen å tape.

Jeg tenker fortsatt på det hele tiden, hver natt, jeg får ikke sove Omir Bekali

 ??  ??
 ?? FOTO: NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX ?? Omir Bekali (42) tilbringer mange søvnløse netter mens han tenker på det som skjedde i de kinesiske omskolerin­gsleirene.
FOTO: NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX Omir Bekali (42) tilbringer mange søvnløse netter mens han tenker på det som skjedde i de kinesiske omskolerin­gsleirene.
 ??  ??
 ?? GUAN, AP/NTB SCANPIX
FOTO: NG HAN ?? Den militaere tilstedeva­erelsen er høy i Xinjiang-provinsen i Kina. Myndighete­ne frykter uigurisk separatism­e og terrorisme.
GUAN, AP/NTB SCANPIX FOTO: NG HAN Den militaere tilstedeva­erelsen er høy i Xinjiang-provinsen i Kina. Myndighete­ne frykter uigurisk separatism­e og terrorisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway