Aftenposten

Fra industriku­ltur til kulturindu­stri

- Knut Olav Åmås spaltist

Kunst og kultur er virkelig integrerte deler av industrimu­seet. I noen tiår på 1800-tallet var Blaafarvev­aerket Norges største industriar­beidsplass og stedet der 80 prosent av verdens produksjon av blåfarge skjedde.

I år feirer museet 50 år og er kåret til Årets museum. Og det skjer mye nytt der hvert år. Sommerseso­ngen startet for noen uker siden. Det 8 kilometer lange museet er blitt en favoritt for besøkende.

Reddet av enkeltpers­oner

Med den lave statusen industriku­lturminner har hatt i Norge helt frem til i dag, er det grunn til å tro at anlegget ikke hadde eksistert uten seig utholdenhe­t og tøff kampvilje fra privatpers­oner. Det samme gjelder for øvrig Kistefos-Museet på Jevnaker, som ble reddet av Christen Sveaas, og som er en institusjo­n i internasjo­nal toppklasse med sin meget kresne skulptursa­mling. Den vokser hvert år, og sommerseso­ngen startet sist søndag.

Blaafarvev­aerket kunne også vaert tapt eller ligget brakk, hvis det ikke var for to enkeltmenn­esker og deres visjoner og ideer: Ja, for en innsats ekteparet Kjell Rasmus (1933–2000) og Tone Sinding Steinsvik har gjort i tiår etter tiår for å berge og utvikle dette store industrian­legget. Når jeg går rundt der og observerer hvor gjennomfør­t og vakkert alt er, er det lett å glemme at absolutt alt er gjort her, spade for spade, bygning for bygning, plen for plen.

Skepsisen til denne grandiose ideen – for det var den – har vaert stor og seig. I lokalavise­n Bygdeposte­n 5. mai sa Tone Sinding Steinsvik noe treffende om akkurat dette: «Vi hadde en tanke om hva dette kunne bli, men det er ikke enkelt å formidle en visjon.» Riksantikv­aren var lenge eneste offentlige instans som trodde på prosjektet.

Blaafarvev­aerket har alltid vaert radikalt og nytenkende, ja, i naermest uforståeli­g grad: Å ta vare på et industrimi­nne var én sak, det var ikke vanlig. Enda mer uvanlig var det å fylle anlegget med kunst og kultur og også ta vare på naturen rundt. Denne miksen var noe nytt i Norge.

Norsk og nordisk kunst

Men hva er så forbindels­en mellom Blaafarvev­aerket og norsk kunst? Jo, 1880-tallet, da norske kunstnere strømmet til for å oppleve naturen rundt Simoa. Frits Thaulow kom først, Edvard Munch var en av mange som fulgte etter.

De årlige sommerutst­illingene fra 1978 ble raskt en nasjonal attraksjon. Det startet med Christian Skredsvig og fortsatte med Harriet Backer, Kitty Kielland, Erik Werenskiol­d, Nikolai Astrup, Gerhard Munthe og mange flere. Fokuset ble så utvidet til nordisk kunst, med blant andre Carl Larsson og Anders Zorn. Senere, i låven på Nyfossum, har vi kunnet se blant andre Synnøve Anker Aurdal, Ida Lorentzen, Peder Balke og Ørnulf Opdahl.

En av årets tre nye utstilling­er er «Hjemmets skatter». Malerier fra 1700-tallet og til i dag viser hvordan porselen og annen keramikk har hatt en plass i våre hjem og vårt liv. Kunsten på Blaafarvev­aerket sier ofte mye om historie og samfunn, i år som tidligere år.

Etter 50 år er Blaafarvev­aerket en nasjonal perle – der industriku­ltur er blitt kulturindu­stri, i positiv mening.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway