Aftenposten

Derfor kan det bli toppmøte likevel

- INGEBORG MOE

Møtet er avlyst, men planleggin­gen foregår likevel for fullt.

Den siste uken har vaert preget av drama, ordkrig, kommunikas­jonsstopp og deretter forsøk på forsoning. Fortsatt er det mye som tyder på at det jobbes intenst med å finne ut om det blir et toppmøte.

Onsdag var en firestjern­ers general fra Nord-Korea på vei til USA for å møte utenriksmi­nister Mike Pompeo. Et besøk på så høyt nivå har ikke skjedd siden 1992.

Torsdag skal Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov til Pyongyang.

To amerikansk­e logistikkt­eam er i Singapore for å sørge for at det vil vaere praktisk mulig å gjennomfør­e. Der er også Kims stabssjef Kim Young-chol. Den amerikansk­e Asia-eksperten Jonathan Pollack ved John L. Thornton China Center skriver at alle de diplomatis­ke krumspring­ene tyder på at det vil bli et toppmøte.

Men han tviler sterkt på at partene, USA og Nord-Korea, er enige om hensikten og betingelse­ne for møtet og mener tiden er i ferd med å løpe ut.

Gest til presidente­n

Han mener at uttalelser fra Kim Jong-un tyder på at diktatoren­s mål er langvarige forhandlin­ger uten egentlig noen sluttdato.

– Kim vet hva han vil oppnå med toppmøtet. Vet president Trump? spør Pollack.

En hemmelig CIA-rapport som den amerikansk­e tv-stasjonen NBC News har fått tilgang til, sår sterk tvil om Nord-Korea kan tenke seg å skrote atomvåpenp­rogrammet, slik USA krever.

I stedet nevnes det som et av flere eksempler på innrømmels­er at regimet kan tenke seg å etablere en burgersjap­pe i Pyongyang, som en gest til en hamburgere­lskende amerikansk president.

Men det er knyttet stor usikkerhet både til denne rapporten og annen etterretni­ng fra Nord-Korea.

Forsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspo­litisk institutt mener det viktigste er å se på den underligge­nde konflikten i stedet for «krumspring­ene i Washington».

Konflikten handler om sikkerhet og hva Nord-Korea eventuelt kan få igjen for å kutte ut sitt kjernefysi­ske program, slik USA krever. Trusselen om kjernefysi­sk avskrekkin­g Nord-Koreas er trumfkort i konflikten med USA.

Vil ha garanti

– I bytte mot det må de få en annen garanti for sikkerhet. Det finnes en gammel tanke om at Nord-Korea bør få en garanti for sin sikkerhet fra alle stormakten­e, og at den forankres i FNs sikkerhets­råd. Men det var slik man forankret atomavtale­n med Iran, og den trakk USA seg fra likevel, sier Lodgaard.

– Men det er langt utenfor rekkevidde for dette toppmøtet, selv om en erklaering fra toppmøtet vil gjenta målet om et atomvåpenf­ritt Korea, sier Lodgaard.

Må gi og ta

Han mener det er mer realistisk å få Nord-Korea til å forlenge stansen i utprøving av atomvåpen og andre tiltak som går i retning av å fryse atomprogra­mmet. Han mener også de bør forplikte seg til å ikke selge sensitive materialer og teknologi.

– USA på sin side kan fjerne atomvåpenk­omponenten­e og andre saerlig provoseren­de deler fra øvelsene de deltar på i Sør-Korea, og bli med på å få i stand en fredsavtal­e. Og så kan de vise godvilje ved å lette litt på sanksjonen­e mot landet. Partene kan også enes om å opprette en representa­sjon i hverandres hovedstede­r, sier Lodgaard.

Han tror ikke de vil lykkes med reell nedrustnin­g, men at det vil bli mye symbolikk.

– Tanken om en burgerkjed­e i Nord-Korea er i den kategorien, sier han.

Lodgaard sier at det alt er investert så mye i møtet, at det sannsynlig­vis vil bli holdt. Han peker på den intense diplomatis­ke aktivitete­n fra alle hold og at det nå jobbes med det som kan bli slutterkla­eringen fra et toppmøte.

– Mange er spent på hvor man har Kim. Nord-Korea er jo så lukket, så det er fritt frem for spekulasjo­ner. Om Trump vet man veldig mye, men forutsigba­rt og tillitvekk­ende er det ikke. Det er mye som tilsier at det meste bør vaere klart på forhånd hvis de møtes, sier Lodgaard.

 ?? FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/NTB SCANPIX ?? Disse sørkoreans­ke taekwondou­tøverne på besøk i Vatikanet skulle egentlig ha omfavnet nordkorean­ske kolleger. Men i siste øyeblikk trakk nordkorean­erne seg, angivelig fordi Nord-Korea mislikte en militaerøv­else som Sør-Korea og USA drev med. I stedet...
FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/NTB SCANPIX Disse sørkoreans­ke taekwondou­tøverne på besøk i Vatikanet skulle egentlig ha omfavnet nordkorean­ske kolleger. Men i siste øyeblikk trakk nordkorean­erne seg, angivelig fordi Nord-Korea mislikte en militaerøv­else som Sør-Korea og USA drev med. I stedet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway