Aftenposten

Frosne reker er menneskets seier over naturen

-

Rekene ikke vaere ferske. Ikke for enhver pris.

er det på sommeren. De kan absolutt vaere gode, men jeg har opplevd å kjøpe reker rett fra båten i Ålesund som var små som mandler, og så vanskelige å skrelle at jeg måtte spise dem med skallet på.

Rekene må ikke vaere ferske. Ikke for enhver pris.

Da fryserne ble vanlige på 1960-tallet, ble sesongene forlenget, og folk kunne spise hva som helst året rundt. Det var menneskets seier over naturen. Det vil si, en klokkeren seier var det ikke. Maten blir som regel ikke bedre av å fryses ned, men i beste fall kan kvaliteten ved innfrysing­stidspunkt­et bli ivaretatt. Får du tak i store, gode frossenrek­er og tiner dem langsomt i kjøleskape­t, får du det jeg kaller de olympiske reker. Da vil de faerreste oppleve at ferske reker er merkbart bedre.

Til gjengjeld vil alle oppleve at de er dyrere.

Pris frosset i tid

På sommeren er etterspørs­elen etter ferske reker alltid stor. Hvis leveransen­e ikke holder tritt, kan butikkene og restaurant­ene skru opp prisene – en mulighet de sjelden lar gå fra seg. Forbløffen­de mange er villig til å holde seg for nesen og se en annen vei når de drar kortet. Det hjelper ikke engang å kjøre til Sverige. Reker er en av de ytterst få varene svensker kjører til Norge for å kjøpe.

Når kjedene selger reker fra frysediske­n, derimot, er som regel prisene frosset på et lavt nivå også, gjerne på omtrent halvparten av prisen for ferske reker.

Frosne reker er med andre ord ikke bare menneskets seier over naturen – men også over markedskre­ftene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway