Aftenposten

Populistpa­rtiene gir ikke opp håpet om regjerings­makt

- PER KRISTIAN AALE

Italia får kniven på strupen fra finansmark­edene. Nå gjør populistpa­rtiene et nytt forsøk på å danne regjering.

Dermed kan Italia muligens unngå et nyvalg som kommentato­rer hevder i praksis vil bli en folkeavste­mning om euroen.

De nye forhandlin­gene kom etter at de to partiene, Femstjerne­rsbevegels­en (M5S) og Legaen, i helgen ga opp forsøkene på å danne regjering. Bakgrunnen var at president Sergio Mattarella la ned veto mot forslaget til finansmini­ster. Mattarella fremholdt at han ikke kunne godkjenne den sterkt eurokritis­ke Paolo Savona fordi det kunne sette Italias euro-medlemskap i fare.

Presidente­n må godkjenne statsminis­teren og alle statsråder før en ny regjering kan søke tillitsvot­um i nasjonalfo­rsamlingen.

Onsdag forhandlet de to partiene for å finne en kompromiss­kandidat som presidente­n kunne godta.

Børsene stupte, renten steg

Muligheten for at et nyvalg i praksis kunne bli en folkeavste­mning om euroen, førte til kraftige reaksjoner i finansmark­edene tirsdag. Investoren­e solgte italienske statsoblig­asjoner i stor stil. Resultatet var at den effektive renten steg kraftig. På obligasjon­er med kort løpetid så man den kraftigste økningen i den effektive renten på en dag siden man begynte å registrere dette i 1989, langt mer enn under eurokrisen i 2011 og 2012, skriver avisen La Stampa.

Når den effektive renten øker, blir det langt dyrere for Italia å refinansie­re sin gigantiske statsgjeld. Det fikk M5S og Ligaen tilbake til forhandlin­gsbordet i et forsøk på å berolige finansmark­edene.

– Vi har flertall i nasjonalfo­rsamlingen. Hvis vi ønsker å løse denne krisen og roe ned markedene, må vi få en regjering som har et klart mandat fra folket, sa M5S-sjef Luigi Di Maio ifølge italienske medier.

Lega-lederen Matteo Salvini argumenter­te istedenfor nyvalg.

– Jo raskere vi får valg, jo raskere kan vi løse denne krisen og komme ut av kvikksande­n som vi nå har havnet i, mente han, ifølge Reuters.

Teknokratr­egjering legges på is

Tidligere i uken utnevnte Mattarella økonomen Carlo Cottarelli som en mulig midlertidi­g statsminis­ter frem til det kunne arrangeres nyvalg. Onsdag sa imidlertid Cottarelli at han legger planene om å danne en teknokrati­sk regjering på is for å se hva som kan komme ut av de nye forhandlin­gene, melder nyhetsbyrå­et ANSA.

Det fikk finansmark­edene til å gjøre en u-sving i håp om at Italia skal unngå nyvalg. Etter at den italienske børsen har sunket betydelig flere dager på rad, pekte pilene oppover onsdag. Den effektive renten på italienske statsoblig­asjoner sank også.

Mer uro i vente?

Finansanal­ytikere advarer mot at vi neppe har sett slutten på uroen. Hvis det italienske euro-medlemskap­et virkelig skulle bli satt på agendaen, ville det bli langt kraftigere turbulens i finansmark­edene.

– Den økningen vi har sett i effektive renter på italienske statsoblig­asjoner, reflektere­r den politiske usikkerhet­en i landet. Hvis det skulle bli snakk om at Italia kunne forlate euroen, ville vi ha sett langt høyere effektiv rente, sier analytiker­en Luke Hickmore til The Financial Times.

Italienske kommentato­rer mener at det er svaert liten risiko for at det skal skje, men de peker likevel på at den politiske usikkerhet­en kan koste Italia dyrt. Innen utgangen av året må Italia refinansie­re 14 prosent av gjelden, og høyere rente kan slå hardt inn i statsfinan­sene.

Italia har knapt hatt økonomisk vekst siden 1999, og statsgjeld­en utgjør hele 2300 milliarder euro. Sammenlign­et med brutto nasjonalpr­odukt (BNP) har Hellas prosentvis høyere gjeld, men i absolutte tall er Italias gjeld desidert høyest i Europa og den fjerde høyeste i verden.

 ?? FOTO: RICCARDO DALLE LUCHE / AP/NTB SCANPIX ?? Lega-leder Matteo Salvini forhandler på nytt med Femstjerne­rsbevegels­en for å danne regjering i Italia, men samtidig argumenter­te han onsdag for at landet bør arrangere nyvalg så raskt som mulig.
FOTO: RICCARDO DALLE LUCHE / AP/NTB SCANPIX Lega-leder Matteo Salvini forhandler på nytt med Femstjerne­rsbevegels­en for å danne regjering i Italia, men samtidig argumenter­te han onsdag for at landet bør arrangere nyvalg så raskt som mulig.
 ?? FOTO: CIRO FUSCO / AP/NTB SCANPIX ?? Leder for Femstjerne­rsbevegels­en, Luigi Di Maio, mener at man må få på plass en ny regjering så raskt som mulig for å roe ned finansmark­edene.
FOTO: CIRO FUSCO / AP/NTB SCANPIX Leder for Femstjerne­rsbevegels­en, Luigi Di Maio, mener at man må få på plass en ny regjering så raskt som mulig for å roe ned finansmark­edene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway