Aftenposten

Bløffet om drap på journalist

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Hele verdenspre­ssen ble lurt trill rundt – samt kona og barna.

I går informerte ukrainske myndighete­r om at den russiske journalist­en Arkadij Babtsjenko ble drept i sin leilighet i Kiev.

På en pressekonf­eranse i Kiev i går ettermidda­g sa sjefen for sikkerhets­tjenesten i Ukraina SBU at journalist­en ikke var død.

– Vi forhindret et drapsforsø­k på Babtsjenko ved å gjennomfør­e en spesialope­rasjon, sa SBU-sjef Vasilij Gritsak.

Deretter kom journalist­en inn på pressekonf­eransen – i levende live.

– Jeg er fortsatt i live, sa Babtsjenko.

Lot som ham var død

– Jeg kan nå informere om detaljene i en spesialope­rasjon i regi av SBU, som gjorde det mulig for oss å stoppe en kynisk provokasjo­n og dokumenter­e hvordan russiske spesialsty­rker opererer i Ukraina, sa Gritsak.

Den ukrainske sikkerhets­tjenesten SBU hevder at de avslørte planer om ta livet av den russiske journalist­en i regi av russisk sikkerhets­tjeneste.

Oppdraget skal ha blitt gitt til en ukrainsk statsborge­r for 40.000 dollar, som deretter hyret inn en leiemorder.

Leiemorder­en, som tidligere tjenestegj­orde for de ukrainske styrkene som kjemper mot opprørerne i østlige Ukraina, skal ha blitt lovet 30.000 dollar i betaling.

Vedkommend­e fikk 15.000 dollar før oppdraget, og resten etterpå, ifølge SBU-sjefen.

– I tillegg til pengene som leiemorder­en fikk fra russiske spesialtje­nester, fikk han en mappe med detaljerte opplysning­er om Babtsjenko, om hans journalist­iske arbeid og personlige liv, inkludert persondata om ham, kona, foreldrene og barna, sa SBU-sjefen.

SBU hevdet også at dette var det første av 30 drap som russiske sikkerhets­tjenester planla i Ukraina.

Det ble imidlertid ikke lagt frem noen som helst beviser for påstandene på pressekonf­eransen.

Ba om unnskyldni­ng til kona

– Jeg ber spesielt om unnskyldni­ng til min kone. Beklager. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men det var ingen andre muligheter, sa Babtsjenko.

Kona hørte skudd, løp ut og fant mannen blødende. Han ble deretter fraktet til sykehus.

Hverken kona eller hans syv barn var informert om bløffen. Ifølge ukrainske leger og venner ble kona fraktet til sykehuset i sjokk i går kveld da dødsmeldin­gen kom.

– Operasjone­n ble planlagt i to måneder. Jeg fikk høre om den for en måned siden, sa journalist­en.

– Som følge av operasjone­n er en person pågrepet og arrestert. Jeg vil ikke gå i detaljer, men forbrytels­en er dokumenter­t og alle bevis vil bli lagt frem, sa Babtsjenko.

– Mitt liv ble reddet, men det viktigste er å forhindre mer alvorlige terrorangr­ep.

Sterke reaksjoner i Russland

Meldingen om at den prisbelønt­e forfattere­n og journalist­en var drept, vakte sterke reaksjoner både i Russland og omverdenen.

Flere russiske aviser hadde i dag nekrologer om journalist­en, hvor han ble priset for sin uredd innsats og journalist­ikk. I tillegg var mange Putin-kritikere raskt ute med å legge ansvaret på russiske myndighete­r for drapet.

– Jeg beklager at Babtsjenko ble med på en provokasjo­n i regi av ukrainske spesialsty­rker, sa lederen i utenriksko­miteen i det russiske føderasjon­srådet Konstantin Kosatsjev.

Han møter torsdag norske parlamenta­rikere i Moskva for første gang på syv år.

Pågrep påstått drapsmann i dag

Ifølge ukrainsk sikkerhets­tjeneste er en mann pågrepet i Kiev for å ha planlagt drapet på Babtsjenko og skaffet en leiemorder.

– Han ble arrestert for tre timer siden. Akkurat nå gjennomfør­er vi avhør og undersøker hans bolig og en midlertidi­g adresse, sa Gritsak.

Ifølge ukrainsk sikkerhets­tjeneste var mannen i ferd med å forlate Ukraina for å dra til Russland da han ble pågrepet.

Omstridt riksadvoka­t holdt politisk show

Den omstridte ukrainske riksadvoka­ten Jurij Lutsenko, som tidligere har fått hard kritikk for å beskytte korrupte tjenesteme­nn, brukte pressekonf­eransen til å angripe sine politiske kritikere.

Han viste til at meldingen om drapet på journalist­en førte til at det internasjo­nale samfunnet nesten unisont valgte å kritisere Russland.

– I vårt land dessverre, bruker store deler av vårt politiske miljø en hver anledning til å ikke bare å angripe makthavern­e, men også å angripe landet, hevdet riksadvoka­ten ifølge TV-stasjonen Hromadske.

Han roste SBU og drapsbløff­en, og advarte kritikere av Ukrainas president om «å danse på blod og bein».

 ?? FOTO: VALENTYN OGIRENKO / NTB SCANPIX ?? Journalist Arkadij Babtsjenko var ikke død likevel. Ukrainsk sikkerhets­tjeneste ved SBU-sjef Vaslij Gritsak (t.v.) sier det var en «spesialope­rasjon» for å lure russiske sikkerhets­tjenester.
FOTO: VALENTYN OGIRENKO / NTB SCANPIX Journalist Arkadij Babtsjenko var ikke død likevel. Ukrainsk sikkerhets­tjeneste ved SBU-sjef Vaslij Gritsak (t.v.) sier det var en «spesialope­rasjon» for å lure russiske sikkerhets­tjenester.
 ?? Moskva ??
Moskva

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway