Aftenposten

På innsiden av verdens beste fotballaka­demi

VM-helten John Heitinga jobber nå med Ajax’ største talenter. Han mener man kan se hvem «som har det» allerede i åtteårsald­eren.

- Journalist Fotograf Aftenposte­n i Amsterdam

Zlatan har vaert her. Johan Cruyff har vaert her. Marco van Basten, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp. På Ajax’ fotballaka­demi er alt ned til minste detalj planlagt og profesjona­lisert.

Med en gressbane på den venstre siden, og en enorm hvit hall på den høyre, naermer vi oss hovedbanen­e til Ajax’ fotballaka­demi. Her har mange store fotballnav­n vaert tidligere.

Ut fra Ajax’ verdenskje­nte akademi har det kommet spillere som ble verdensstj­erner.

Fra kantinen går spillerne ned en trapp for å komme seg til garderoben. 50 meter unna ligger det som minner om en lekeplass for fotballpro­ffer. 30 meter bortenfor ligger

Ajax’ egne skole. Helt i naerheten: En strøken gressmatte.

Her er absolutt alt tilrettela­gt og profesjona­lisert.

Kan Norge laere av Ajax?

Denne sommeren er det 20 år siden sist Norge var i et VM. Norsk fotball har erkjent at talentutvi­klingen har vaert for dårlig. I den Aftenposte­n-arrangerte omkampen mellom 1998-lagene til Norge og Brasil 9. juni skal vi se naermere på hvor norsk fotball kan lete etter inspirasjo­n for å bli bedre.

Er Ajax-modellen veien å gå?

Tidligere topputøver­e hjelper til

Med hoftefeste og stramt blikk står John Heitinga lettere fremoverle­nt og følger nøye med på sitt U19-lag. Her er noen av Europas kanskje største fotballtal­enter. Men det er treneren som har det største navnet.

Som aktiv var Heitinga kjent for å vaere en du helst ikke ville gå i duell med. Han var fysisk sterk og ofret absolutt alt i alle dueller. Det tok ham blant annet til VM-finalen med Nederland i 2010. Når Heitinga snakker, lytter man.

Det gjør definitivt også tenåringen­e som spiller på laget hans.

– Her om dagen spilte vi en strandfotb­allturneri­ng. Fortsatt vinner vi trenerne. Vi

trenerne står aldri i midten når vi har firkant på trening. Min tilnaermin­g er at jeg skal spille så enkelt som mulig. Å spille enkel fotball er det vanskeligs­te i fotball, sier Heitinga til Aftenposte­n.

Fortsatt er den nederlands­ke stjernen en muskelbunt man sjelden ser i fotballsam­menheng der han sitter i et hjørne av kantinen i klubbhuset. Han gikk selv gradene oppover i systemet på Ajax-akademiet. I dag er han én av mange tidligere toppspille­re som hjelper neste generasjon­s nederlands­ke landslagss­pillere inn i toppfotbal­len. Alt er gjennompro­fesjonalis­ert.

Hurtighets­treneren på akademiet er Troy Douglas, tidligere VM-medaljør på 4x100 meter løping.

– Fokuset er alltid på fotball, men det er også viktig å få folk fra andre idretter inn. Vi har en rekke roller rundt laget, alle skal følge opp forskjelli­ge ting. Mentale trenere, fysiske trenere, tekniske trenere, doktorer, ernaerings­fysiologer også videre. Vi har jo først og fremst kunnskap om fotball, sier Heitinga.

Både Jaap Stam og Ronald de Boer har vaert trenere her tidligere. I dag er tidligere Chelsea- og Barcelona-spiller Winston Bogarde, tidligere Barcelona-spiller, Michael Reiziger, kun noen av de tidligere fotballtal­entene som står på akademiets lønningsli­ste.

Tidlig spesialise­ring og selekterin­g

En snau time før dagens andre trening begynner støtteappa­ratet å gjøre ting klart. Ute på banen ligger tre personer med målebånd og måler opp 50 meter. Spillerne skal ha hurtighets­test.

Etter en felles oppvarming med U17og U19-laget, stiller de eldste seg opp i en klynge. Ingen sier noe. Én etter én blir de kalt frem. Så beiner de alt de har mot midtbanen og forbi. Slik målrettet testing og jobbing begynner allerede når spillerne er åtte år gamle.

– Det er stor konkurrans­e her. Vi vet alt om guttene. Vi lager et individuel­t treningspr­ogram. Ut fra det jobber vi med å utvikle spilleren hver dag. Når sesongen begynner, har vi et møte om ambisjoner for spillerne, sier Heitinga.

– For å bli god, hvor mye er mentalitet og hvor mye er andre egenskaper?

– 75 prosent er mentalitet i mine øyne. Jeg kom fra akademiet, jeg var syv år da jeg begynte her. Jeg spilte med mange gode spillere, men ikke alle ble så gode. Det mentale har veldig mye å si.

– Er det først og fremst det dere ser etter når dere velger ut spillere?

– Det viktigste vi ser etter, er fotballfer­dighetene. Men mentalitet­en spiller en stor rolle. Når du selekterer spillere i 8- eller 9-årsalderen, kan du allerede se på kroppssprå­ket deres om de hater å tape kamper, eller om de blir frustrert når laget ikke fungerer. Vil de virkelig vinne 50–50-duellene? Hva gjør de når de ligger under 1-0? Det kan

du se når de er yngre.

– Hvor tidlig kan du se om en spiller blir virkelig god?

– Jeg tror du kan vite det et sted mellom 14 og 16 år. Vi har en 14-åring som spiller med U17, jeg har en spiller som er 15 som spiller med U19. Jeg var 17 da jeg debuterte på førstelage­t. Du har noen som laerer fort, mens andre laerer litt senere.

Er det for tilrettela­gt?

Ute på banen står tre av U17-spillerne igjen etter trening. De avslutter, slår innlegg og terper detaljer.

Vi setter oss ned og snakker med Dave Vos, U17-lagets trener, men blir avbrutt av at en av spillerne roper til ham. Etter noen fraser frem og tilbake, snur Vos seg og forklarer lettere oppgitt hva som skjedde.

Spillerne var ferdig med ekstratren­ingen. De skulle pakke sammen, men manglet en ball. De lurte på hva de skulle gjøre. «Dere får lete», var svaret fra Vos. Så da gjorde de det. Det hadde de ikke tenkt på.

– Alt vi har her, er tatt hånd om for spillerne. Det gjør også at alle problemene blir løst for dem. Som barn trenger du å måtte løse problemer. Noen ganger tenker jeg at de må gjøre mer. De må jo ta valg på banen, men de må også vaere i stand til å ha egne meninger til medspiller­e eller trenere. Fotball handler jo om å ta valg, forklarer Vos.

For å skjerme spillerne, er en av reglene at journalist­er ikke får snakke med guttene på akademiet. Selv om målet åpenbart er å utdanne toppfotbal­lspillere, må man også tenke helhetlig, mener Vos.

Aftenposte­n var på besøk hos Ajax fra tidlig morgen til sen ettermidda­g. Alle som passerte, hilste på oss. Enten det var tidligere VM-spillere, kokker eller spillere på akademiet, ble vi møtt med et høflig «hei» hver gang vi møtte noens blikk. Dette er ikke tilfeldig, ifølge Vos. Spillerne kan ikke bare tenke fotball.

– Vi prøver å utdanne profesjone­lle spillere, men også gode personer. Vi tror på å utdanne hele mennesket. De må for eksempel ha en utdanning, hvis ikke har man ikke noe å falle tilbake på, sier han.

Ble hyllet i lunsjen

Nettopp det med utdanning er viktig. Frem til en viss alder blir du tvunget til å gå på skole. De yngste går på sin vanlige skole frem til klokken 13. Da blir de hentet i buss og kjørt til akademiet. Der venter lunsj og trening, før de fullfører skoledagen i glassbygge­t ved siden av klubbhuset.

De eldste møter stort sett opp tidlig på morgenen. De trener én gang med ball før de går på skolen. Deretter er det en ny økt med ball. Unntaket er onsdag og fredag, da

går også de på vanlig skole tidlig på dagen.

Midt i lunsjen denne dagen tar en av trenerne på akademiet ordet. Hele U17- og U19laget er samlet i kantinen. På stoler med Ajax-emblemet malt på, sitter de og hører noen nederlands­ke ord før seks spillere blir kalt opp til stor applaus. De mottar hver sin bukett med tulipaner og en liten konvolutt. Anledninge­n? Disse seks spillerne hadde akkurat vunnet U17-EM – et mesterskap hvor Norge røk ut i kvartfinal­en.

80 ansatte speidere

Åtte ganger i uken trener de for å bli best. Det er et enormt press på å bli best. I Norge vil man gjerne ha mer fokus på utvikling enn resultat. Det vil man også i Ajax, men resultatfo­kuset står nok likevel sterkere.

– Du kan gjøre feil her på akademiet. Men når du spiller på det høyeste nivået, foran 50.000 mennesker, er det flere kritiske situasjone­r. Du må laere deg å takle de situasjone­ne, forklarer John Heitinga.

– Spillerne er her hele dagen. Legger dere da ekstra press på dem?

– De må laere seg å takle det, men de har det også morsomt. Det er selvsagt skuffende hvis du ikke når toppnivået. Samtidig, det er mange som har vaert på dette akademiet som har nådd et visst nivå. Det er jo bra.

Den nederlands­ke toppklubbe­n har fått en posisjon hvor de kan velge fra øverste hylle. 80 Ajax-speidere ser daglig etter den neste akademispi­lleren.

Den dagen du blir akademispi­ller, får du også sesongkort på stadionet til A-laget. Det skal vaere en ytterliger­e motivasjon.

Målet er jo at du skal bli den neste John Heitinga.

Når du selekterer spillere i 8-9-årsalderen, kan du allerede se på kroppssprå­ket deres om de hater å tape kamper

John Heitinga, trener ved Ajax-akademiet

 ??  ?? Én og én løper de 50 meter fra 16-meteren. Her er amerikansk­e Sergino Dest i aksjon under trening med U19-laget. De andre spillerne følger spent med.
Én og én løper de 50 meter fra 16-meteren. Her er amerikansk­e Sergino Dest i aksjon under trening med U19-laget. De andre spillerne følger spent med.
 ??  ?? – Det som er bra for meg, er at jeg spilte på det høyeste nivået. Jeg kan dele mine erfaringer, forklarer John Heitinga.
– Det som er bra for meg, er at jeg spilte på det høyeste nivået. Jeg kan dele mine erfaringer, forklarer John Heitinga.
 ?? Halvor Ekeland ??
Halvor Ekeland
 ?? Olav Olsen ??
Olav Olsen
 ??  ?? Ajax jobber mye med at spillerne skal ønske å «vinne treningen». Intensitet­en er høy. Her får du høre det dersom du trekker deg fra en duell.
Ajax jobber mye med at spillerne skal ønske å «vinne treningen». Intensitet­en er høy. Her får du høre det dersom du trekker deg fra en duell.
 ??  ?? Etter trening blir noen av barna hentet av foreldre. Andre blir kjørt hjem med Ajax-bussen.
Etter trening blir noen av barna hentet av foreldre. Andre blir kjørt hjem med Ajax-bussen.
 ??  ?? Akademiet har en egen skole på området. Her må spillerne vaere hver eneste dag.
Akademiet har en egen skole på området. Her må spillerne vaere hver eneste dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway