Aftenposten

Endring i landslaget, Johaug fikk ønsket sitt oppfylt

Pål Gunnar Mikkelspla­ss var Therese Johaugs trener da hun var utestengt. Nå er han ansatt av Norges Skiforbund.

- Kurt B. M. Haugli Journalist Aftenposte­n på Sognefjell­et

Det var ikke et ultimatum, men en henstillin­g fra Therese Johaug.

Da hun kom tilbake til landslaget, ville hun svaert gjerne ha med seg sin trener og viktige støttespil­ler fra de 18 månedene hun var utestengt fra sporten. Pål Gunnar Mikkelspla­ss har stått last og brast med Johaug. Han skulle med.

Kravet var ikke så veldig vanskelig å etterkomme for sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus. Nå er Mikkelspla­ss på lønningsli­stene til Norges Skiforbund som teknikkons­ulent for damelandsl­aget.

– Det er veldig godt og trygt at han er med nå. Han kjenner meg så godt, og han har vaert med gjennom hele prosessen fra dag én, sier Therese Johaug etter en treningsøk­t i maksvaeret på Sognefjell­et.

Solfylte dager

Hun er tilbake blant sine egne nå. Hun storkoser seg med harde treningsøk­ter på det som er igjen av snø på Sognefjell­et. Solen henger appelsingu­l over Smørstabbr­een, og norske langrennsl­øpere blir Syden-brune i en fei mens de går runde etter runde.

– Etter den situasjone­n hun har vaert i og etter de to årene som vi har vaert sammen, føler Therese at det er viktig å videreføre den tryggheten som vi har fått til det vi har gjort. Er det noe som er viktig i toppidrett, så er det å vaere trygg på at en gjør de riktige tingene i treningsar­beidet noe av de viktigste. Da bruker man mindre energi på å lure på hva som er riktig og galt å gjøre, sier Pål Gunnar Mikkelspla­ss.

Ole Morten Iversen er på sin første

samling med de norske landslagsl­øperne, og han er veldig glad for at han får med seg den tidligere norske langrennsh­elten i treningste­amet på deltidsbas­is.

– At Pål Gunnar når er med, gir meg en trygghet. Jeg kjenner han godt fra før og en jeg kan spille på som trener for Therese.

57-åringen Mikkelspla­ss fra Bromma har tidligere vaert med på landslaget som teknikkons­ulent. Han vil, i tillegg til å ha ansvar for Therese Johaug, også gi sitt bidrag til teknikktre­ningen til de andre løperne på damelandsl­aget.

Ingen tvil hos sjefen

Vidar Løfshus var heller aldri i tvil om at han skulle imøtekomme ønskene til Therese Johaug.

– Jeg håper at dette gir Therese en ekstra trygghet. Det var ryddig at han ikke var med landslaget da han var Thereses trener under utestengel­sen, men det var ikke vanskelig å engasjere ham, sier Vidar Løfshus.

Therese Johaug er kommet tilbake til et landslag i forandring. Borte er Marit Bjørgen. Borte er trener Roar Hjelmeset. Inn kommer nye løpere og ny trener, Ole Morten Iversen. Det er ikke bare negativt, mener hun.

– Det er jo et annerledes lag, men på mange måter er det jo en fordel også. Vi kan alle sammen starte med blanke ark.

Johaug føler på mange måter at hun stiller med nettopp blanke ark. Ifølge lagvenninn­e Ragnhild Haga var hun som en førsteklas­sing på første skoledag da hun kom på den første samlingen etter utestengel­sen.

Som i en skoddesky

Hun er lykkelig over at det er over nå. Periode fra hun fikk den tøffe beskjeden om at hun hadde fått i seg forbudte stoffer har vaert tøff.

– De to årene har vaert som å leve i en svaer, diger skoddesky der alt har vaert mørkt. Jeg kan ikke plasserer meg inn hvor jeg har vaert i denne skyen. Herregud, de har vaert lange de to årene, men de har samtidig gått sykt fort. Det har vaert så rart, men nå er jeg tilbake her. Det er deilig, sier 29-åringen fra Dalsbygda.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Therese Johaug trener på snøen på Sognefjell­et i et aldeles praktfullt vaer. For første gang er hun på ski sammen med landslaget etter utestengel­sen.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Therese Johaug trener på snøen på Sognefjell­et i et aldeles praktfullt vaer. For første gang er hun på ski sammen med landslaget etter utestengel­sen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway