Aftenposten

– Regjeringe­n tar ikke hensyn til byen

- ARVE HENRIKSEN

Et bredt flertall i Oslo bystyre mener Regjeringe­n opptrer arrogant og lite lyttende overfor lokale myndighete­r i forbindels­e med planene for nytt regjerings­kvartal.

Bystyret i Oslo fremmet høsten 2016 en lang rekke ønsker som skulle sikre at det nye Regjerings­kvartalet blir en integrert del av byen. Blant annet ønsket de at 37-bussen igjen kan kjøre gjennom Akersgata. I tillegg mente de hele prosjektet er for massivt, med en altfor stor sikkerhets­sone.

Bystyret ønsket også å la Utenriksde­partemente­t bli på Victoria terrasse, ifølge høringsutt­alelsen. To år senere føler de seg ignorert.

– Jeg har hatt samtaler både med Statsbygg og kommunalmi­nisteren, men de har ikke lyttet til våre innspill. Det er i vår by dette tross alt forgår. Jeg er derfor skuffet over hvor lite hensyn de har tatt til Oslo bystyre og de høringsutt­alelsene vi har kommet med, sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap).

Et bredt flertall i Oslo bystyre, bestående av Arbeiderpa­rtiet, Venstre, MDG, Rødt, SV og KrF, retter nå krass kritikk mot Regjeringe­n ved kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland. Budskapet er krystallkl­art; Lytt til oss! Lytt til Oslo!

Viktigst i vår tid

Vanligvis er det kommunen selv som bestemmer over byggeprosj­ektene som skjer på deres område. På grunn av størrelsen og sikkerhets­gradert informasjo­n er det staten som har ansvaret for Regjerings­kvartalet.

– De enorme volumene og sikkerhets­tiltakene det nå legges

opp til, gjør at vi kan få en steinørken midt i hjertet av byen. Dette er en arroganse mot lokale politiske myndighete­r som jeg ikke tror de ville turt noe annet sted, sier Johansen.

Oslo-politikern­e frykter at sikkerhets­tiltakene knyttet til det nye kvartalet skal gjøre hele området utilgjenge­lig for publikum.

– Dette er en av aller viktigste regulering­ssakene i vår tid. Da er det helt avgjørende at det blir bra for byen. Vi er usikre på om akkurat dette aspektet er det statsråden har fremst i pannebrask­en, sier Victoria Marie Evensen, leder av byutviklin­gskomiteen i Oslo (Ap).

I planene er to av dagens regjerings­bygg, av hensyn til sikkerhete­n, ikke tenkt videreført som departemen­tskontorer. Dette stiller politikern­e seg undrende til.

Overivrig i tjenesten

Espen Ophaug, leder av Oslo Venstre, viser til Whitehall i London, som i dag huser hele den britiske regjerings­administra­sjonen.

– Jeg tror de nasjonale sikkerhets­myndighete­ne har vaert litt overivrige i tjenesten. I Whitehall lever byen rett utenfor departemen­tskontoren­e. Jeg kjøper derfor ikke dette sikkerhets­argumentet som er knyttet til disse byggene, sier Ophaug.

Han mener omfattende sikkerhets­tiltak vil kunne ramme både byliv og naeringsli­v.

Beate Folkestad Habhab, medlem av byutviklin­gskomiteen (MDG), kaller det maktarroga­nse når staten bestemmer seg for å samlokalis­ere hele statsadmin­istrasjone­n midt i bykjernen av Oslo.

– Når staten planlegger sitt store regjerings­kvartal, så må dette vaere en del av hovedstads­utviklinge­n i Oslo. Målet må vaere å skape en levende by. Sikkerhet har også med byliv og menneskeli­g tilstedeva­erelse å gjøre. Å bygge et fort med en egen sikkerhets­sone, som avskjaerer et normalt byliv, er ikke den mest naturlige sikkerhets­strategien i en hovedstad, sier hun.

Bevilgning­en til byggeprosj­ektet skal etter planen behandles i Stortinget i 2019.

Politikern­e setter nå sin lit til Jeløya-erklaering­en, hvor Venstre fikk gjennomsla­g for at regjeringe­n skal vurdere en trinnvis og nedskalert utbygging av det nye Regjerings­kvartalet.

– Det er et oppdrag Regjeringe­n må forholde seg til. Det er lov å stoppe litt opp og tenke seg om, uten at det blir oppfattet som et prestisjen­ederlag, sier Espen Andreas Hasle, fylkeslede­r i Oslo KrF.

– Vi lytter til Oslo

Statssekre­taer Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet understrek­er at de er godt kjent med og legger stor vekt på Oslos synspunkte­r i denne saken.

– Departemen­tet la også stor vekt på Oslos innspill i det omfattende arbeidet med regulering­splanen høsten 2016 og i forbindels­e med arkitektko­nkurransen, sier han.

Statsbygg arbeider nå med å ferdigstil­le skissepros­jekt for det nye Regjerings­kvartalet. I arbeidet med skissepros­jektet vurderes blant annet en nedskaleri­ng av kvartalet, i henhold til Jeløyaerkl­aeringen

– Det vil kunne bidra til å imøtekomme ønsker om et mer åpent og levende regjerings­kvartal, sier Chaffey.

 ??  ??
 ?? INGAR STORFJELL
FOTO: ?? Lytt til Oslo, er det klare budskapet for Oslo-politikern­e til Regjeringe­n. Fra venstre: Espen Ophaug, leder av Oslo Venstre, Sunniva Holmås Eidsvoll, leder av Oslo SV, Espen Andreas Hasle, fylkeslede­r KrF, Beate Folkestad Habhab, medlem av byutviklin­gskomiteen (MDG), Eivor Evenrud, gruppelede­r for Rødt i Oslo bystyre, Victoria Marie Evensen, leder av byutviklin­gskomiteen i Oslo (Ap) og Raymond Johansen, byrådslede­r i Oslo (Ap).
INGAR STORFJELL FOTO: Lytt til Oslo, er det klare budskapet for Oslo-politikern­e til Regjeringe­n. Fra venstre: Espen Ophaug, leder av Oslo Venstre, Sunniva Holmås Eidsvoll, leder av Oslo SV, Espen Andreas Hasle, fylkeslede­r KrF, Beate Folkestad Habhab, medlem av byutviklin­gskomiteen (MDG), Eivor Evenrud, gruppelede­r for Rødt i Oslo bystyre, Victoria Marie Evensen, leder av byutviklin­gskomiteen i Oslo (Ap) og Raymond Johansen, byrådslede­r i Oslo (Ap).
 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? Av innsigelse­ne fra Oslo bystyret går det blant annet på at politikern­e mener det nye regjerings­kvartalet blir for massivt og trangt.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX Av innsigelse­ne fra Oslo bystyret går det blant annet på at politikern­e mener det nye regjerings­kvartalet blir for massivt og trangt.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Monica Maeland overtok i januar i år som Kommunal- og moderniser­ingsminist­er etter Jan Tore Sanner i dermed ansvarlig for planene for nytt regjerings­kvartal.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Monica Maeland overtok i januar i år som Kommunal- og moderniser­ingsminist­er etter Jan Tore Sanner i dermed ansvarlig for planene for nytt regjerings­kvartal.
 ?? FOTO: TEAM URBIS/STATSBYGG ?? Høyblokken er det eneste bygget som skal gjenbrukes i det nye Regjerings­kvartalet. Alt annet skal rives og erstattes av nybygg.
FOTO: TEAM URBIS/STATSBYGG Høyblokken er det eneste bygget som skal gjenbrukes i det nye Regjerings­kvartalet. Alt annet skal rives og erstattes av nybygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway