Aftenposten

Svanesafar­i

Oslo er svanenes by. Det ruges i reder over hele byen, og i Operaen er det svanenes aften i morgen når Svanesjøen­s drama svever over storskjerm på operataket.

- LIV BERIT TESSEM OLAV OLSEN (foto)

Er du på jakt etter andre kunstneris­ke opplevelse­r knyttet til de majestetis­ke hvite fuglene, er Oslo rådhus stedet å oppsøke.

Det første som møter deg i borggården, er skulpturen Svanene av billedhugg­eren Dyre Vaa.

Siden er det bare å bruke øynene på jakt etter de største fuglene i andefamili­en på fresker, i treskurd og på porselen utført av mellomkrig­stidens fremste kunstnere.

– Svanene er symbol for Oslos sjel, sier Charlotte Wiik i Rådhusets forvaltnin­gstjeneste.

– De har fulgt med i rådhushist­orien før dagens rådhus ble åpnet i 1950. De eldste uttrykkene vi har for svaner i dag, ser vi på Rådhusets servise fra 1870-tallet. Det viser to svaner som baerere for et våpenskjol­d med St. Hallvard.

Hovedstade­ns vakreste landskap

Svanene ble inkludert i planene for det nye rådhuset da arkitekten­e Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson fikk invitere kunstnere fra hele landet til å bidra med

kunstneris­ke utsmykning, og svanene var prominent til stede da Oslo rådhus ble innviet i 1950.

Det var forfattere­n Hans E. Kinck kom knyttet svanene til Oslo i essaysamli­ngen Steder og folk fra 1924. Her beskriver han Etterstads­lettas buktende, solgylne landskap som det vakreste hovedstade­n har å by på:

«De laerde sier at navnet kommer av et oldnorsk ord, alpt, som betyr svane.»

En gang i den mytiske oldtiden skal en svaneflokk ha slått seg ned her, lokket av den skjønne sletten. Det skapte navnet alptarstad­r, svaneslett­en, et sted det elskelige og eventyrlig­e har opphav.

«Det lyder kanskje søkt (…), men jeg kommer alltid til at mindes at svaner fløy over byens vugge», skrev den stilsikre forfattere­n, som var mest kjent for sine noveller.

Frogners Siegfried og Odette

Nå har Oslos svaner funnet andre steder å bygge reder på enn Etterstad. I dag finnes de langs fjorden, ved elveos, i vann og dammer i og rundt Oslo. I Frognerdam­men har det vaert svanepar i flere somre, og ofte har de hatt magre kår. I år har et førstegang­sklekkende par, ornitologi­sk nummerert som U017 og U874, slått seg ned. Parkforval­teren har bygget en svaneøy slik at redet er flomsikret og beskyttet mot hunder, rampunger og naergående parkgjeste­r.

Ballettene­s ballett

Uvitende om at Operaen hadde satt ballettene­s ballett, Svanesjøen, med Pjotr Tsjajkovsk­ijs udødelige musikk på plakaten denne våren, fikk årets par i Frognerdam­men navnet etter prinsen og den forheksede svanedronn­ingen i balletten, Siegfried og Odette.

Forvandlin­g og trollskap, tro- fasthet og svik, svart mot hvitt: Det er langt mer dramatikk på scenen i Operaen og på storskjerm­en på taket i morgen kveld, enn det hittil fredelige livet i Frognerdam­men.

– Et samarbeid mellom DNB og oss gjør det mulig for mange flere å se Svanesjøen, som lenge har vaert utsolgt. Det er siste gang på lenge at publikum får oppleve at våre cubanske stjernedan­sere, Yolanda Correa og Yoel Carreño, danser sammen, sier kommunikas­jonssjef Lene Jacobsen.

– Svanesjøen blir en stor opplevelse for publikum både i salen og på taket, sier hun.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: OLAV OLSEN ?? Årets svanepar i Frognerdam­men, Siegfried og Odette (i bakgrunnen), har fått en egen svaneøy som gir tryggere rugeforhol­d enn i fjor. Odette la seg på redet 1. mai, og siden har Siegfried årvåkent hatt oppsikt med de seks–syv eggene. Det samme har fotografen som ligger til venstre i bakken med telelinse under en paraply.
ALLE FOTO: OLAV OLSEN Årets svanepar i Frognerdam­men, Siegfried og Odette (i bakgrunnen), har fått en egen svaneøy som gir tryggere rugeforhol­d enn i fjor. Odette la seg på redet 1. mai, og siden har Siegfried årvåkent hatt oppsikt med de seks–syv eggene. Det samme har fotografen som ligger til venstre i bakken med telelinse under en paraply.
 ??  ?? Det vevede teppet bak ordføreren­s plass er komponert av Else Poulsson og utført av billedveve­r Else Halling i Den norske husflidsfo­rening. Utsnittet viser svanene, kvinnen som druknet og nyere byhistorie.
Det vevede teppet bak ordføreren­s plass er komponert av Else Poulsson og utført av billedveve­r Else Halling i Den norske husflidsfo­rening. Utsnittet viser svanene, kvinnen som druknet og nyere byhistorie.
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Dagfin Werenskiol­ds 16 massive eikerelief­fer i borggården hentet inspirasjo­n fra Edda. Et av dem viser svanemøyen­e, tre valkyrjer, som omskaper seg til Oslo-piker anno 1950.
FOTO: OLAV OLSEN Dagfin Werenskiol­ds 16 massive eikerelief­fer i borggården hentet inspirasjo­n fra Edda. Et av dem viser svanemøyen­e, tre valkyrjer, som omskaper seg til Oslo-piker anno 1950.
 ??  ?? Svaner og byvåpen med helgenen St. Hallvard pryder brystninge­n under ordførerpl­assen i bystyresal­en. Nic. Schiøll har gjort utskjaerin­gene.
Svaner og byvåpen med helgenen St. Hallvard pryder brystninge­n under ordførerpl­assen i bystyresal­en. Nic. Schiøll har gjort utskjaerin­gene.
 ?? FOTO: OPERAEN ?? Yolanda Correa spiller svanedronn­ingen Odette og den svarte svanen Odile i Svanesjøen. Yoel Carreño er prinsen, og hele Nasjonalba­lletten danser med i forestilli­ngen.
FOTO: OPERAEN Yolanda Correa spiller svanedronn­ingen Odette og den svarte svanen Odile i Svanesjøen. Yoel Carreño er prinsen, og hele Nasjonalba­lletten danser med i forestilli­ngen.
 ??  ?? Redet på den kunstige svaneøya er tryggere i år enn i fjor. Da ødela et kraftig regnskyll flere egg, og ungene ble tatt fossen.
Redet på den kunstige svaneøya er tryggere i år enn i fjor. Da ødela et kraftig regnskyll flere egg, og ungene ble tatt fossen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway