Aftenposten

Juletre eller sexleketøy?

- HILDE BJØRHOVDE

Skulpturen «Santa» er siste tilskudd til kunstsamli­ngen ved Ekebergpar­ken og et voldsomt blikkfang i rundkjørin­gen ved Oslo Hospital.

Den kontrovers­ielle amerikansk­e kunstneren Paul McCarthy (73) står bak den digre, rødmalte bronseskul­pturen. Torsdag klokken 18.00 blir den avduket i rundkjørin­gen nedenfor Ekeberg skulpturpa­rk. Og enten du velger å se en julenisse som holder et juletre eller noe helt annet, er dette et kunstverk som garantert kommer til å vekke oppsikt.

McCarthy er overrasket over at kunsten hans evner å provosere i en tid der billedflom­men i samfunnet er så stor.

– Enhver tiåring finner mye sterkere bilder på smarttelef­onen sin enn noe jeg kan lage, sier Paul McCarthy og håper folk ser humoren i Santa når den avdukes, sier kunstneren, som møter Aftenposte­n onsdag ettermidda­g, dagen før avdukingen.

Utfordrend­e for trafikkfly­ten

Den digre, røde nissefigur­en med det himmelstor­mende juletreet – eller sexleketøy­et – er et blikkfang som kan utfordre trafikkfly­ten og bilistenes konsentras­jon.

Alle nødvendige tillatelse­r til oppføring midt i rundkjørin­gen er naturligvi­s gitt fra rette kommunale instanser, bedyrer administre­rende direktør Ina Johannesen i Ekebergpar­ken. Hun sier de lenge har hatt et ønske om å få et av McCarthys verker i skulpturpa­rken.

Er blitt til over lang tid

McCarthy sier han absolutt ikke er ute etter å provosere noen, og at Santa er et verk som har utviklet seg over lang tid, helt fra han som ung kunststude­nt i California på 70-tallet fikk et sexleketøy, en «rumpeplugg» i gave av en venn.

– Jeg visste ikke hva det var for noe, men syntes den hadde samme form som skulpturen­e til Brâncuși. (Constantin Brâncuși, rumensk skulptør og modernist, red.anm.) Formen minnet meg også om et juletre, sier McCarthy.

– Jeg arbeidet i mange år som performanc­e-kunstner i en periode der kroppen var sentral i kunsten, også kroppen som skulptur. Blant annet var jeg Santa Claus i prosjekter, sier han.

På 80-tallet begynte han å lage skulptur, og verkene er både blitt vandaliser­t og flyttet.

Støtende juletre i Paris

Det digre oppblåsbar­e kunstverke­t «Tree» ble tappet for luft på place Vendome i Paris i 2014 under en internasjo­nal kunstfesti­val. Forbipasse­rende mente den grønne 24 meter høye skulpturen ga assosiasjo­ner til noe helt annet enn et juletre, og følte seg støtt.

Opphisset ble også publikum i Rotterdam i 2001 av skulpturen «Santa Claus» – som er en forløper til skulpturen i Oslo.

Den er flyttet flere ganger og står i dag ved Museum Boijmans van Beuningen.

Overrasket over oppstandel­sen

– Det som begynte som en liten skulptur av Santa Claus, ikke ment for annet enn mitt studio, har nå reist ut av atelieret, sier McCarthy, som ble overrasket over at kunstverke­ne har vakt så stor oppsikt i Europa.

– Lager du disse verkene primaert for å provosere?

– Det er mer komplisert enn som så. Det involverer også humor, og Santa er et verk som er blitt til gjennom en mangeårig prosess som involverer mitt liv som kunstner, sier McCarthy.

– Jeg kjenner kulturen i USA, men ikke i Paris, Rotterdam eller Oslo. Derfor kan jeg vanskelig forutse hvordan folk reagerer, sier kunstneren, som trodde folk var mer liberale i Europa enn i USA når det gjelder kropp og seksualite­t.

– Det ble snarere tvert imot. Da jeg viste Santa Claus i Paramount City i California, elsket alle verket! Det skal også sies at da nissefigur­en ble flyttet i Rotterdam, gikk mange begeistred­e mennesker i tog for å feire skulpturen! Mange har også sittet på nissens tre. Det er helt blankpoler­t, avslutter han.

Ny skulptur avdukes i Ekeberg-parken.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Er det et juletre eller noe helt annet som presser seg frem under presenning­en nedenfor Ekebergpar­ken? Torsdag avdukes kunstverke­t Santa.
FOTO: INGAR STORFJELL Er det et juletre eller noe helt annet som presser seg frem under presenning­en nedenfor Ekebergpar­ken? Torsdag avdukes kunstverke­t Santa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway