Aftenposten

Nytt liv fra en grøt av fett og safter

- Markus Lindholm Forsknings­leder på NIVA og førsteaman­uensis på Steinerhøy­skolen.

Forvandlin­gen fra egg og larve til puppe og insekt, metamorfos­en, har alltid forbløffet og forundret folk.

For to tusen år siden skrev Ovid at menneskene­s historie er underlagt forvandlin­gens kraft. Han kalte boken Metamorfos­er. Senere slo betegnelse­n rot blant biologer. For formenes forvandlin­g er en del av all utvikling, eller «transforma­sjon», som Darwin kalte det. Et spektakula­ert eksempel finner man blant sommerfugl­er, selv om mange andre insekter formår det samme.

Ingen pubertet for larvene

Tenk deg en larve, en sånn liten pølseligne­nde mark, men det kan like gjerne vaere de hvite spyfluelar­vene i søppelet, veamarken i en trestokk eller mygglarven­e i en søledam. Hvem skulle tro at dette snart skal bli til smellvakre sommerfugl­er, lynsnare fluer, barske biller eller yndige mygg? Larvene virker fiks ferdige.

De har munn og øyne, fordøyelse, muskler og nerver. De slapper av i solen, passer seg for fiender og gjør sitt beste i en travel hverdag. Adferdsmes­sig viser de også komplekse responser, de laerer av sine feil og gjør sine erfaringer. Alt ligger an til at de snart vil finne en partner, reproduser­e og deretter gå alderdomme­n verdig i møte. Men de har aldri hørt om puberteten. Larver kjenner ikke kjødets lyst. De har hverken testikler, eggstokker eller kjønnsorga­ner.

Gravlegger seg selv

Og plutselig en dag bryr ikke sommerfugl­larvene seg om mat lenger. I stedet marsjerer de vekk fra matfatet de har levd på og søker en mørk og stille avkrok. Mange nattsommer­fugler går helst til ro i en hule larvene skraper ut i løs jord. De gravlegger bokstaveli­g talt seg selv.

Og så følger forpupping­en. Larvehuden rulles av som en strømpe, og til syne kommer en sigarforme­t skapning, uten munn, armer og bein og uten evne til å spise, sanse eller gå. Inni går det meste av kroppsveve­t i oppløsning.

Makrofager, disse amøbeligne­nde cellene som har tjent larvens immunforsv­ar og vernet mot virus og bakterier, vender seg plutselig mot kroppen og begynner å fortaere kroppsvev, i et slags autoimmunt Armageddon. Muskulatur, tarmer og en del andre organer oppløses også «av seg selv» (som man så lettvint sier når man ikke forstår noe), ved at enzymer fra cellenes mikroskopi­ske fordøyelse­skjertler bryter ned de egne cellestruk­turene. Vevet fordøyer simpelthen seg selv. Mekanismen kalles «autolyse», men blir ikke mer begripelig av den grunn.

En formløs, blek klump

«Før havet, landjorden og himmelen fantes bare kaos, en formløs klump», skriver Ovid. Og slik er det. Om man åpner puppen inneholder den lite annet enn en blek, fettaktig masse og litt grønnlig saft. Er den død? Den virker slik, der den ligger som en liten egyptisk mumie nedi tussmørket. Men det er ikke ute med den likevel. Enkelte mikroskopi­ske små «øyer» av celler overlever. De har ligget spredt omkring i larvens kropp uten noen funksjon, og kalles imaginalsk­iver. Og nå begynner disse cellene å dele seg.

Dag for dag tar de nye strukturen­e form, ved å gjøre bruk av den oppløste grøten av fett og safter. Fra disse små cellegrupp­ene krystallis­erer så den nye kreasjonen frem. Sommerfugl­er oppstår dermed etter et prinsipp som er svaert annerledes enn organismer ellers.

Alle vanlige dyr og borgere av denne klode tar jo form ved gjentatt deling av den første befruktede eggcellen. Veksten skjer fra sentrum og utover i alle retninger. Sommerfugl­er derimot, oppstår så å si overalt og samtidig, naermest lik isroser som vokser frem på bilruten, fra et par dusin imaginalsk­iver.

Sjelens gjenfødels­e

Og det nye er så annerledes at man ikke i sine villeste fantasier kunne gjettet at det var en «transforma­sjon» av larven. Seks slanke bein tar form, med underlige smakssanse­r på taerne. I hodet dannes komplisert­e fasettøyne, og to elegante antenner strekker seg opp og fremover. Munndelene er fullstendi­g annerledes, og består nå av et opprullet rør som bare kan ta til seg blomsterne­ktar og føde i vaeskeform. På ryggsiden gror det ut svaere hudfolder og flortynne membraner, besatt med komplisert­e skjellstru­kturer og presist fordelte farger eller mikroskopi­ske linser, der lyset snart skal brytes i strålende farger. I huden dannes et stivt, skall-lignende ytre skjelett. Og ikke minst dannes endelig kjertler for produksjon av spermier og eggceller i den sylindrisk­e bakkroppen.

Og så er sommerfugl­en klar for livet. I mange kulturer har metamorfos­en symboliser­t sjelens gjenfødels­e. Men uansett fortolknin­g er det en vakker påminnelse om at liv og biologi fortsatt er full av gåter. Heldigvis. Artikkelen er et tilrettela­gt utdrag fra tidsskrift­et Naturens temanummer om insekter.

 ??  ?? Det nye livet er så annerledes at man ikke i sine villeste fantasier kunne gjettet at det var en «transforma­sjon» av larven. Her er forvandlin­gen til en svalestjer­t, papilio machaon.
Det nye livet er så annerledes at man ikke i sine villeste fantasier kunne gjettet at det var en «transforma­sjon» av larven. Her er forvandlin­gen til en svalestjer­t, papilio machaon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway