Aftenposten

Unyansert om formuesska­tt

- Hannah Gitmark fagrådgive­r i Tankesmien Agenda

en kronikk i Aftenposte­n 27. mai er Civitas Mathilde Fasting og Steinar Juel bekymret for det norske naeringsli­vet. Sentralt står, ikke overrasken­de, kampen mot formuesska­tten.

Norge er ikke et land der det er vanskelig å skape noe i det private naeringsli­v, noe Verdensban­ken flere ganger har slått fast. Dessuten fungerer det norske kapitalmar­kedet i hovedsak godt. Det er konklusjon­en fra Mjøs-utvalget. Det går også bra med dem som har mest. Formuene til de ti rikeste norskboend­e på Kapitals 400-liste økte med mellom 7 og 44 prosent fra 2016 til 2017. Dette altså på tross av formuesska­tten.

Fasting og Juel påstår at utlendinge­r og staten fortrenger det norske eierskapet. At formuesska­tten tapper kapitaleie­rne i en slik grad at det private eierskapet fortrenges, har ikke hold hverken i teori eller empiriske eksempler. Dessuten: Formuesska­tten er ingen «ekstraskat­t» norske investorer må betale for å eie bedrifter. Om Bjørn Kjos selger Norwegian, vil han vaere minst like rik som før, og skatten vil vaere den samme.

Effekten formuesska­tten har for norske eiere er, som effekten av all skatt, at avkastning­en etter skatt blir lavere enn den ville vaert uten skatt. Det er kapitalens bidrag til samfunnet og velferdsst­aten. Kapitalen forsvinner heller ikke, såfremt ikke eierne flytter til utlandet. Vi vet lite både om omfanget av dette og om konsekvens­ene av slik utflytting.

Fasting og Juel mener vi ikke er tjent med at norske bedrifter eies av utlendinge­r eller av staten uten å begrunne hvorfor. De overser at globaliser­ingen, der utlendinge­r kjøper norske bedrifter, også medfører at norske eiere kjøper bedrifter i utlandet, som gir mange fordeler. De hopper også over det faktum at det statlige eierskapet har vaert god butikk.

Scheel-utvalget konkludert­e i

2014 med at formuesska­tten bør bestå. Mjøs-utvalget konkludere­r med det motsatte – men gir ingen ny informasjo­n som tilsier at dette vil føre til økte investerin­ger og flere arbeidspla­sser i Norge. Jeg kan heller ikke se at Civita har bidratt med ny informasjo­n som endrer dette bildet.

Ingen skatter er perfekte. Tankesmien Agenda har pekt på flere måter å forbedre formuesska­tten på. Fjernes den, mister vi den mest omfordelen­de skatten vi har og betydelig skatteprov­eny uten at vi har grunnlag for å tro at det skal løse noe som helst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway