Aftenposten

Skatteetat­en jukser ikke med tall

- Hans Christian Holte skattedire­ktør

Vi trenger mer kunnskap om arbeidsliv­skrim.

Einar Haakaas viser i et innlegg i Aftenposte­n 27. mai til en intern rapport fra Skatteetat­en om vår kontrollvi­rksomhet innen området arbeidsliv­skriminali­tet. Rapporten viser ikke at vi manipulere­r tallene, slik Haakaas hevder, men at vi må definere mer presist hva vi mener med ulike begreper innen a-krim for å få til en mer målrettet innsats.

Et sammensatt problem

Skatteetat­en vil forstå a-krim, hvordan kriminalit­eten utvikler seg og hvordan vår innsats påvirker denne utviklinge­n. A-krim er et sammensatt problem. Det kan dreie seg om flere typer skatte- og avgiftsunn­dragelser, trygdesvin­del og brudd på bokførings­lovgivning­en. Det dreier seg om kriminelle som registrere­r fiktive underlever­andører i merverdiav­giftsregis­teret for å kreve uriktig fradrag for MVA., om kriminelle­s bruk av falske identitete­r og overtagels­e av ekte identitete­r. I tillegg er a-krim tvangsarbe­id, brudd på arbeidsmil­jøloven, brudd på allmenngjo­rt lønn, hvitvaskin­g osv.

Kriminelle ønsker å holde sin virksomhet skjult for offentlige myndighete­r, og det sier seg selv at det er knyttet stor grad av usikkerhet til vurderinge­r av omfang og utvikling av a-krim. Det kan vaere vanskelig å gjøre en klar og tydelig avgrensing av hva som faller innenfor og utenfor begrepene vi bruker.

Når Skatteetat­en offentligg­jør vurderinge­r, så er et viktig poeng at vi ønsker diskusjon og debatt om både årsaker til omfang, utvikling og kvaliteten i våre vurderinge­r. Vi ønsker å forstå mer av problemet a-krim. Vi ønsker å laere mer om omfang og utvikling og hvordan vi kan gjøre gode vurderinge­r og også bruke de rette virkemidle­r for å forebygge og bekjempe problemet. Når vi gjennomfør­er interne evaluering­er av kontrollvi­rksomheten vår innenfor a-krim, så er det også for å laere.

Vi gjør mye bra kontrollar­beid, men vi må hele tiden forsøke å bli bedre. Rapporten Haakaas viser til, peker på at kontrollvi­rksomheten vår innenfor a-krim kanskje spenner for vidt, og at vi kan bli bedre ved å spisse innsatsen. Vi må også jobbe med å få en felles forståelse av hva a-krim er for Skatteetat­en, og hvordan vi skal innrette vår virksomhet. Dette tar jeg med meg i styringsdi­alogen med mine ledere.

Vi bruker store ressurser

Finansdepa­rtementet er opptatt av at Skatteetat­en bidrar til å redusere a-krim og ikke antall kontroller innenfor a-krim. Nøkkelen til å redusere a-krim ligger nettopp i det å laere av det vi gjør og å forstå stadig mer av a-krim som problem. Skatteetat­en jukser ikke med tall. A-krimfeltet er komplisert, og vi i Skatteetat­en bruker hver dag store ressurser for å bidra best mulig til at samfunnet opplever mindre akrim. Og tallene i den aktuelle rapporten er ikke rapportert noe sted fordi det er en intern rapport for erfaring og laering.

Haakaas og jeg er nok enige om mye. Vi ønsker begge å få bukt med det store samfunnspr­oblemet som arbeidsliv­skriminali­tet er. Det svekker velferdsst­aten når enkelte unndrar seg å vaere med på finansieri­ngen av den. I tillegg er det vanskelig for seriøse tilbydere å konkurrere om oppdrag når useriøse underbyr fordi de har lavere kostnader.

Hva er viktigst, Haakaas?

At det er krevende å fremskaffe presise tall om arbeidsliv­skriminali­tet, vil Haakaas vaere godt kjent med fra sitt arbeid på feltet. Det illustrere­s av de sprikende beregninge­ne av størrelsen på arbeidsliv­skriminali­teten. Anslagene på unndratt skatt varierer fra 12 milliarder til 60 milliarder kroner årlig, alt etter om det regnes med median- eller gjennomsni­ttlige anslag. Samfunnsøk­onomisk analyse, Skatteetat­ens egne analytiker­e, forsknings­miljøer i Norge og Tyskland, Visa Europe, alle har prøvd å komme med størrelses­beregninge­r. Men det ligger i sakens natur at det ikke er enkelt å finne ut hvor mye penger som unndras beskatning. Kriminelle aktivitete­r skjer i det skjulte og er i stor grad kontantbas­ert, dermed er de ikke lette å måle.

Du bidrar godt til å synliggjør­e problemene vi har med arbeidsliv­skriminali­tet i Norge, Haakaas. Det er bra. En utfordring til deg: Hva er det viktigste tiltaket du mener vi fra myndighets­siden bør sette i verk, for å redusere denne alvorlige trusselen mot velferdsst­aten i Norge?

Anslagene på unndratt skatt varierer fra 12 milliarder til 60 milliarder kroner årlig

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway