Aftenposten

Smålig fra Regjeringe­n

- Axel Helgeland filmprodus­ent

Aftenposte­n har de siste dagene åpnet en debatt om fornuften av å bruke 52 millioner på å profilere norsk litteratur under bokmessen i Frankfurt i 2019. 30 av disse millionene kommer fra Regjeringe­n.

Jeg skal ikke blande meg i den debatten, men vil rette oppmerksom­heten mot et parallelt profilerin­gstiltak: Norge skal også vaere fokusland under filmfestiv­alen i Berlin i 2019. Norske filmer, forhåpentl­ig med Hans Petter Molands film av Per Pettersons Ut og stjaele hester som spydspiss. Slik sett er det åpenbare synergieff­ekter å hente. Dette krever også midler, om enn i langt mer beskjedent omfang enn Frankfurt.

Da forslaget kom, lovet Kulturdepa­rtementet Norsk filminstit­utt 3 millioner kroner i støtte til arrangemen­tet, altså beskjedne 10 prosent av det bokbransje­n fikk. Omtrent samtidig skar Stortinget ned tilskuddet til norsk film med 16 millioner kroner sammenlign­et med Regjeringe­ns forslag for 2018. Trine Skei Grande karakteris­erte dette som et arbeidsuhe­ll og lovet å rette opp i revidert statsbudsj­ett i mai.

Stor var gleden da kulturmini­steren holdt ord og la inn 16 millioner «ekstra» til Filmfondet. Men i budsjettve­dtaket sto det: «Pengane som blir lagt inn i samband med revidert nasjonalbu­dsjett skal dels bli brukte til førebuinga­r til Berlinalen neste år». De tre små millionene som satses i Berlin, skal altså tas av de 16 millionene som Stortinget ranet fra Filmfondet i budsjettsa­lderingen! Dette topper en systematis­k nedbygging av filmstøtte­n fra Regjeringe­ns side, i faste kroner er de årlige tilskudden­e til Filmfondet redusert med 52 millioner, eller 12 prosent, siden 2013.

Revidert statsbudsj­ett ligger nå til behandling i finanskomi­teen og skal vedtas 15. juni. Det er nå opp til Stortinget å rette opp sitt arbeidsuhe­ll fra desember, siden Regjeringe­n åpenbart ikke er i stand til å holde ord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway