Aftenposten

Det Kristin Clemet ikke vil se

- Magnus E. Marsdal leder for Manifest Tankesmie

Kristin Clemet må få ha sine egne meninger om hvordan det er å jobbe under Astrid Søgnen. Men ikke sine helt egne fakta.

Kristin Clemet synes å mene at problemene med ytringskul­turen i Oslo de siste 15 årene, i den grad de eksisterer, må skyldes Inga Marte Thorkildse­n, som har vaert skolebyråd de siste seks månedene. I sin bredside mot byråden innprenter Civita-leder Clemet Aftenposte­ns lesere at «faktum er» at «det er vanskelig å se at det er en saeregen ytringsfry­ktkultur akkurat i Oslo-skolen».

Tidligere skolestats­råd Clemet er skolepolit­isk naert knyttet til Høyre-skolen, som Søgnen har presidert over i Oslo de siste par tiårene. Jeg synes likevel leserne fortjener å se noen fakta, ikke bare belaeres av Clemet om hva «faktum er».

Etter Søgnens maktoverta­gelse

I årene etter Søgnens maktoverta­gelse som utdannings­direktør i 2000 merket pressefolk at noe var forandret i Oslo-skolen. Det var blitt vanskelig å få hovedstade­ns skolefolk til å mene noe offentlig.

I november 2004 forelå Oslo Redaktørfo­renings rapport om ytringsfri­het og lojalitets­plikt blant skoleleder­e i Oslo og Akershus. 168 skoleleder­e hadde svart anonymt, rundt 60 av disse fra Oslo kommune.

Over 50 prosent av skoleleder­ne både i

Oslo og Akershus svarte ja til at de opplever eller har opplevd følgende: «Kravet til lojalitet overfor arbeidsgiv­er har gjort at du har vegret deg for å delta i den offentlige debatten.»

I Oslo mente 79 prosent at muligheten­e til offentlig å komme med kritiske kommentare­r til prioriteri­ngene til deres overordned­e var blitt dårligere de siste årene. Prosentand­elen for Akershus var 60.

83 prosent av skoleleder­ne i Oslo svarte at «kravene til lojalitet fra skoleleder­ne overfor kommunens øverste administra­tive og politiske ledelse» var blitt «mer strenge» de siste årene. Dette var Søgnens nye regime. Prosenttal­let for Akershus var 66.

Saeregen ytringsfry­ktkultur i Oslo

Det var nettopp en saeregen ytringsfry­ktkultur i Oslo, sterkere enn i Akershus, som kom til syne i denne undersøkel­sen.

En kvinnelig rektor vitnet om egne negative opplevelse­r: «Saerlig de siste fem åra har det vaert veldig vanskelig å skulle gå ut i media med noe som helst. Styringssy­stemet i Oslo har gjort det slik at det forlanges mer lydighet. […] Jeg uttalte meg i en sak, og ble innkalt på møte der jeg sterkt ble kritisert for måten tingene hadde blitt presentert på i media. […] Senere har jeg også skjønt at jeg ble straffet lønnsmessi­g.»

En mannlig rektor fortalte at «etter at Søgnen startet som skoledirek­tør, har disse endringene fått mye skarpere kanter, spesielt de aller siste årene».

«Sersjantsj­iktet» har stor makt

Det er ikke Søgnen personlig som går rundt og knebler uønskede ytringer. Da jeg arbeidet med boken Kunnskapsb­løffen (2011), påpekte en kvinnelig skoleleder overfor meg at sersjantsj­iktet av «områdedire­ktører» har fått mye makt i Søgnens skolesyste­m.

«Vi tør ikke å si fra. Vi tør ikke å be om diskusjone­r», sa hun. «Folk frykter at hvis de faller i unåde, blir de omplassert ved første og beste anledning. Vi har sett det skje. Med påskudd om at vedkommend­e ikke er endringsvi­llig, eller ikke leverer de forventede resultaten­e.»

Clemet kan ikke ha helt egne fakta

Det overrasker meg at Kristin Clemet fastslår at «faktum er» at det er vanskelig å se noen saeregne problemer med ytringsfri­heten under Astrid Søgnens regime. Saerlig siden undersøkel­sen til Norsk Lektorlag fra 2011 fant den samme urovekkend­e tendens som Redaktørfo­reningen i 2004:

66 prosent av lektorene i Oslo mener de ikke kan uttale seg fritt til journalist­er om hvordan de vurderer forholdene ved skolen sin. Gjennomsni­ttet for de andre fylkene var 47 prosent.

40 prosent av rektorene i Oslo sier seg enige i at «jeg er redd for å kritisere forhold ved skolen i offentligh­eten av frykt for negative reaksjoner». Gjennomsni­tt for de andre fylkene var 26 prosent.

Kristin Clemet må få ha sine egne meninger om hvordan det er å jobbe under Astrid Søgnen. Men ikke sine helt egne fakta.

 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? I årene etter Astrid Søgnens (bildet) maktoverta­gelse som utdannings­direktør i 2000 merket pressefolk at det var blitt vanskelig å få hovedstade­ns skolefolk til å mene noe offentlig, skriver debattante­n.
FOTO: STIG B. HANSEN I årene etter Astrid Søgnens (bildet) maktoverta­gelse som utdannings­direktør i 2000 merket pressefolk at det var blitt vanskelig å få hovedstade­ns skolefolk til å mene noe offentlig, skriver debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway